Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A szépség ára Adásba kerül: 2013. április 04.

blog post image

Parfümök, krémek, fodrász, ruhák, cipők, kozmetikai kezelések, fogfehérítés és plasztika. Néhány dolog, amitől azt reméljük, hogy szépek, vagy még szebbek leszünk. Vajon mennyi időt és pénzt fordítunk arra, hogy minden nap a legjobb formánkat hozzuk? A férfiak vagy nők foglalkoznak-e jobban a külsejükkel? Egyáltalán mitől érezzük magunkat szépnek? Erről csevegünk Szűcs Judith énekesnővel, Nyertes Zsuzsa színésznővel és Geszler Dorottyával, aki a szépség-ipar több oldalát is jól ismeri.

Örök igazság

Azóta, hogy az ember megjelent a Földön, a nők tetszeni akarnak, és ezért nagyon sok mindenre hajlandóak. Hogy mi a szép, milyen az ideális nő, és hogy mi tetszik a férfiaknak? Nehéz lenne megmondani.

A szépségideálok minden társadalomban az aktuális egészségügyi és szociális körülményekkel együtt változtak. Akadnak azonban olyan jellemzők, típusok, amelyek minden korban és kultúrában hódítottak, és szinte összeforrtak a nőideállal. Ilyen a karcsú derék is, ami a nők ösztrogén szintjével, így termékenységével áll kapcsolatban. A termékenység és az egészség pedig minden korban fontos és kívánatos. A karcsú derék ideájának kézzel fogható bizonyítéka a több század óta hódító fűző, melynek célja, hogy minél inkább kiemelje a mell és a csípő közti különbséget, ami szexuálisan vonzza a férfiak többségét.

A  XX. századtól már nem csak az egészség befolyásolta a trendek kialakulását, sokkal inkább a fogyasztói társadalom megjelenése. Az 50 kilós csont és bőr modellek aligha tükröznek egészséget vagy termékenységet, viszont olyan ideát állított a nők elé, melynek eléréséért bármennyit hajlandóak költeni.

Szépség - ideál

A szépségről alkotott kép nem egy esetben olyan torz, hogy a nők hajlandóak meg is nyomorítani magukat, csak hogy megfeleljenek az épp aktuális trendnek. Érdekes, hogy ez a legtöbb esetben messze nem egyezik meg azzal, ahogyan a nők természetesen kinéznének. Ebből vajon az következik, hogy aki természetes, az nem is szép? A világon száz nőből csupán ketten képesek szépnek nevezni magukat. Ez komolyan elgondolkodtató.

Magyarországon – valószínűleg ezért is - folyamatosan bővül a szépészeti beavatkozások piaca. Szinte minden világújdonság azonnal hozzáférhető. „A piac folyamatosan igazodik az igényekhez, őrült iramban jelennek meg az újabb és újabb, elsősorban fiatalító eljárások. A legfőbb cél: villámgyorsan visszaforgatni az idő kerekét. A pillanatnyi vagy akár hosszú távú üzleti sikerre pedig szinte bármennyit képesek áldozni a páciensek. Az egyre inkább uniformizáló világban egyértelműen a külcsín kap teret, a látszat, a külvilágnak való megfelelés. Látható, hogy az üzleti életben is leginkább a fiatalos külső hoz versenyképességet, sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mint a klasszikus emberi értékek, a becsület vagy az erkölcs” – mondja egy plasztikai sebész főorvos. A lényeg, hogy gyors és látványos legyen a változás.

Szűcs Judith nem tagadja, hogy szépségét nemcsak a természetnek köszönheti. A hajdani diszkókirálynő egész életében vállalta a korát. Fiatalos arcbőréért és formás kebleiért a plasztikai sebészének hálás.

És ha azt gondolnánk, mindez csak a nők világa, a megfelelési kényszer kizárólag az ő vállukat nyomja, tévedünk! Egy igazán sikerorientált, öregedő üzletembernek szinte már nem is kérdés, hogy vállaljon-e szemhéjplasztikát vagy zsírleszívást. A menedzserek mellett olyan negyvenes urak is vállalkoznak ilyen műtétekre, akiknél egyfajta kapuzárási pánikként megint előkerül a tetszeni vágyás.

Vastag Csaba – akit rajongói a legsármosabb férfi kategóriában jelöltek egy női magazin versenyén – a normális keretek között foglalkozik külsejével. Amikor van ideje, igyekszik sportolni, de nem gondolja, hogy túlságosan hiú lenne. Hölgyeim?

Nyertes Zsuzsa a szépségápolás abszolút szerelmese. Életében fontos szerepet játszik a harmonikus külső és belső – ezért is alapított szépségszalont. Vallja, hogy odafigyeléssel és rendszeres ápolással felvehetjük a harcot az öregedés ellen, fiatalságunk megőrzéséért.

Geszler Dorottya köztudottan elkötelezett híve az egészséges életmódnak. Naponta sportol, a vegetáriánus ételeket részesíti előnyben, de leginkább azt vallja, hogy a szervezet jelzéseire odafigyelve válogassuk meg, mi kerüljön a tányérunkra. „Sosem volt ennyire fontos a hippokratészi mondás, mint napjainkban. Amit eszel, azzá leszel. A gyorséttermek világában fokozottan kell figyelnünk arra, hogy vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerből is elegendőt fogyasszunk.” Tapasztalata szerint az emberek többsége csak kampányszerűen figyel oda a táplálkozására, az egészséges életvitelre, holott éppen ennek folyamatossága lenne nagyon fontos. „A helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett szintén fontos, hogy egy nő adjon magára – egy szép smink, egy ápolt haj mindenkin sokat dob.”

Ahogy fent, úgy lent, ahogy kint, úgy bent

Egészséges életmód, harmonikus külső, ápolt megjelenés, szép smink és frizura. Ennyi elég is – lenne. Baj akkor van, amikor az elérhetetlen és egészségtelen szépségről való képzeteink miatt magunkat sem tudjuk elfogadni. Pedig sikerességünk nem egyenesen arányos a mértéktelen fogyókúrákkal és önsanyargatással. Egy teltkarcsú nő is lehet vonzó a férfiak számára! Biztos, hogy nem véletlenül hagyja el annyiszor a férfiak száját, hogy „egy nőn legyen mit fogni”. Tetszik, nem tetszik, ennyi férfi nem hazudhat. Tehát, hölgyeim, most az egyszer higgyünk a férfiaknak!

 

 

 

 

Két hozzászólás

Dorka
2013. április 5. 11:14:08
Nagyon tetszett a tegnapi adás :) Végre van egy mûsor ahol igazi nõk szólnak, igazi nõkhöz :) Szûcs Judith pedig eszméletlen volt a szõke parókában :) :)
Zsuszi
2013. április 9. 18:32:05
Nagyon tetszett az adás és ez mind igaz rám amit mondtak.

Én is hozzászólok!