Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

"Az első nő az életemben" Adásba kerül: 2015. január 19.

Az anya-fiú kapcsolat különleges kötődés két ember között. Az anya fia iránt érzett szerelme sosem múlik el, és ezt soha nem írja felül semmi. Még az sem, ha a fiú felnő, megnősül, és saját családot alapít. Mitől más ez a kapcsolat? Ezt a témát a fiúk szemszögéből vizsgáljuk. Hogyan élik meg ezt a kapcsolatot? Mit mondanak, vajon milyenek a fiús anyák? Mai vendégeink beszámolnak tapasztalataikról. Itt lesz velünk Baronits Gábor, Puskás Peti és Esztergályos Máté. Meglepetésünknek köszönhetően még mélyebben kutathatjuk ezt a témát.

 

Az anya és fia közötti kapcsolat az egyik legfontosabb és legértékesebb egy fiú számára. Kihatással van az egész életére. Az anya a női ideál mintája, a férfi és nő közötti kommunikáció művelésének példaképe, az emberi nyitottság vagy zárkózottság kialakulásának kulcsa. Aki jó kapcsolatot ápol édesanyjával, és baráti viszony tudott közöttük kialakulni, azoknak sokszor a társas kapcsolataik is sokkal erősebbnek bizonyulnak, ha azonban rossz kapcsolatot ápolnak, az az élet bizonyos szakaszaira kivetülhet.

Puskás Peti, énekes, színész humorosan azt nyilatkozza, hogy az édesanyáknak megvan a női szeszélyük, de nem lehet velük szakítani. Peti bevallja, hogy el van kényeztetve. De elmondása szerint rendes ember módjára dolgozik, ha hazamegy, akkor jól esik, hogy édesanyja kiszolgálja. Véleménye szerint ez mindkettőjüknek örömet okoz. Édesanyja szereti a humort, ezért kedveli, ha egy lány cserfes és vagány.

Besztercei Zsuzsa színésznő, aki huszonegy éve feladta színésznői karrierjét, hogy fiaival lehessen. Mindig fiúkat szeretett volna. Kiskorában Peti kedves, helyes, tisztelettudó gyerek volt. Nagyon félti a két fiát, sokszor aggódik értük, de ezen a területen megpróbálja átnevelni magát. Olyan lányokat kedvel, akikkel jókat tud beszélgetni. Alapvetően megpróbál mindenkit elfogadni, akit a fia választ – de természetesen ez nem mindig sikerül.

Baronits Gábor színész, édesanyjával különleges viszonyt ápol. Édesapja elvesztése után, édesanyja felnőttként kezelte őt. Gábor elmondása szerint a környezete sokszor azt hiszi, hogy a sikereket anyukájának köszönheti, miközben kifejezetten megtiltja, hogy bármiben is segítsen neki. Bárkit vitt haza bemutatni, Anikó mindenkit elfogatott, mert látta, hogy Gábor boldog. Azonban, amikor vége lett a kapcsolatnak, akkor leültek beszélgetni róla. Édesanyja mindig féltette, de mindenhova elengedte - ezt ő pontosan tudta, ezért soha nem akart visszaélni a bizalmával.

Ungár Anikó bűvész, előadóművész szerint a Gáborral való kapcsolatuk nagyon izzik, nagyon létezik. Fia külön él, de minden nap beszélnek. Kiskorában nyughatatlan, aktív, bohóckodó gyermek volt. Ő pedig bízott benne, hogy kamaszkorában is képes lesz uralni a helyzetet. Az elköltözést nem akarta, de tudja, hogy Gábornak ez így lesz jó. Amikor pedig kapcsolatban él, soha nem szól bele. Kritikus ugyan, de elfogadó. Ugyanis szerinte, ami két ember között van, azt csak az a két ember érti.

Esztergályos Máté, szerkesztő, szinkrondramaturg, filmszöveg fordító elmondása szerint szoros kapcsolata van édesanyjával, egy szerelmi kapcsolat sok esetben meg sem közelíti ezt a viszonyt. Közös a humorérzékük, amit sokszor csak ők ketten értenek. Egészen kicsi kora óta ahova sodorta őt az élet, az egész család utána költözött. Édesanyja minden lányt nagyon támogat, viszont, amikor véget ér egy kapcsolat, akkor hosszasan beszélgetnek róla.

Radványi Dorottya szerkesztő, műsorvezető visszaemlékezik Máté gyermekkorára, amikor zsenge, szelíd és nagyon érzékeny volt. Majd, amikor elkezdett sportolni, az átnevelte őt. Nagyon sokat fociztak együtt, Dorottya képviselte mindig a vesztes csapatot. Mindenhova labdákat és mobilkapukat vittek magukkal. Amikor kamaszodott nem volt lázadó, ennek ellenére Dorottyának sokszor magát kellett rendszabályoznia. Máté pár hete költözött el otthonról, ő tiszteletben tartja a „birodalmát”, csak végszükség esetén rendezi át.

Kommunikáció fontossága az ideális kapcsolat kialakításáért!

Gyakran küzdenek a szülők azzal, hogy nem tudnak megfelelő kapcsolatot kialakítani gyerekeikkel. Mindennek az alfája és omegája a kommunikációs stílus. Hogyan kezeljük gyerekeinket, hogyan állunk hozzájuk? Mekkora szakadékot érzékeltetünk a szülő-gyerek szerep megtartásában? Mennyire engedjük, hogy egymás felé közeledjen a kettő, és majdhogynem baráti viszonyról beszéljünk? Éreznie kell egy gyereknek, hogy a szülő bármikor segít, minden helyzetben számíthat rá. Fontos a szülő részéről a teljes figyelem. Legyen bármilyen korú is a gyerek, komolyan figyeljünk rá, érdeklődéssel forduljunk felé. Rontja a kapcsolatot, ha egy szülő mások előtt kínos helyzetbe hozza. Inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy mit tegyen, és ne azt hajtogassuk, hogy mit nem szabad tennie. A pozitív kommunikációval adhatjuk tudtára, hogy odafigyelünk rá, tiszteljük az érzéseit, minden körülmények között igyekezünk őt megérteni. A titok nem más, mint egy baráti kapcsolat kialakítása, ami természetesen a bizalmon alapszik.

Hat hozzászólás

Gesztesi Gábor
2015. január 19. 17:37:32
Kedves Gabriella, ha tudja az alábbiakat a műsorában használni tegye meg hátha vannak emberek akiknek ezek a gondolatok hasznukra válnak.
Tisztelettel egy egyedüli idős ember.



Ilyen kevés kell egy egyedálló idős ember boldogságához

Szeretném, ha azok az emberek okoznának örömöt akikért a legtöbbet tettem.

Szeretném, ha valaki szívből örülne, ha meglátogatom.

Jó lenne valakitől néha szeretetet kapni.

Jó lenne valakivel együtt örülni a sikereknek.

Jó lenne reggel néha valakinek az ágyba vinni a kávét.

Szeretném, ha valaki néha megsimogatná a kezem.

Jó lenne, ha valaki szívesen megnézné amit csinálok és elismerően nyilatkozna, ha tetszik neki.

Szeretném, ha valaki kikérné a véleményemet, ha úgy érzi, hogy tudok neki
segíteni.

Jó lenne csak keveset egyedül lenni.

Szeretném, ha senki nem lenne goromba velem, mert megöregedtem és lassabb vagyok.

Szeretném, ha nem kellene könyöradományokon élnem, csak azért, mert a bankok rabja lettem.

Szeretném, ha lenne unokám aki csillogó szemekkel azt mondaná, hogy papa.

Szeretném, ha nem tartanának okoskodó vénembernek, ha a hosszú éves tapasztalatomat felhasználva segíteni próbálok.

Szeretnék sokat utazni, ha szerényen is.

Szeretnék addig élni míg ezen kívánságok egy részét elérem.
Isabel
2015. január 19. 18:30:57
Tipikus fiús anya szöveg, idézem: "a fiamat megkörnyékezi egy... " másik fiús anya: "megpróbálom elfogadni - nem mindig sikerül". Vajon a nyilvánosan elhangzott óvatos szavak mögött mennyi minden húzódik még meg... amit persze itt senki nem mond el, vagy nem úgy.
Amit nem a műsorból veszek: jó néhány osztálytársnőm félig vagy csak-fiús anya. Kivétel nélkül otthon tartották fiukat, kivétel nélkül leócsárolták a fiuk aktuális barátnőjét. Mikor épp nem erről volt szó, kivétel nélkül szidták a fiukat, mert "nem ért semmihez", "egyedül nem boldogul" és a többi.
Ismertem több, nem osztálytárs, nem közeli ismerős fiús anyát, aki ötven évesen sem engedte el a fiát, fenti lekezelő motívumokkal elintézve: "mi lesz vele, ha én nem leszek ott, ki mos ki, ki főz rá és a többi.
A műsorban a négy hölgynek üzenem: vigyázat, főleg a napi négy telefonnal, előbb-utóbb unalmas lesz a fiú számára, hogy anya "félti" őt az élet viharaitól, és természetesen a csábító nőktől. Akiket természetesen egy másik anya félt halálra, mert több disznóság történhet vele, mint amennyi fiúkkal szokott történni.
Úgyhogy megint jól szórakoztunk, de nem az igazságot láttuk, pontosabban nem azt akarták velünk elhitetni.
Isabel
2015. január 19. 18:42:58
De aranyos, de kedves Gesztesi úr kérelme:-) pardon, kérelmei.
Néhány sorára hadd reflektáljak, ismeretlenül, akár kontár mód:
Szinte soha nem attól kapja vissza az ember a sok jócselekedet. Emiatt ne bánkódjon, ez sorstörvény.
Akkor örül valaki az ön szívből jövő látogatásának, ha ön is tesz érte valamit - neki.
Akkor kap szeretetet valakitől, ha ön is ad - mégpedig feltétel nélkül, és előre.
Együtt örülni a sikereknek - ez nagyon kell, valóban. De ha már van internetje (másként ide nem írt volna), vezessen blogot, írjon honlapot élete sziporkáiról, nyisson mások felé. És nem lesz egyedül.
A kávé ágyba vitele még divatban van? igaz, volt idő, mikor nekem is behozták, csakhogy utána ki kellett mosni, mert kiömlött. Eztán már csak a számítógép mellé kaptam meg hajnali 5-kor. Ide szívesen fogadnám ma is:-)
Tényleg ne legyen goromba önnel senki, de gondoljon arra, hogy ha fáj az egyedüllét, akkor még a néhanapi gorombaság is jól jöhet! van mivel foglalkozni, máris elszaladt egy újabb nap.
Dicsérjék meg az ön bárminemű művét akkor is, ha már nem sikerül annyira, mint régen!:-) sőt, még akkor is, ha mondjuk nem tetszik neki.
De hogy a csudába van ön egyedül? nincsenek kellemes elfoglaltságai? már a párkapcsolaton kívül értem. Nincs családja? csak banktartozása?
Mindegy, mije van vagy mije nincs, mondok valamit (írok). Írjon nekem, ha akar, emailt, én szívesen írok akár mindennap levelet. Én is egyedül vagyok, de százféle dolgot is szívesen csinálnék. Csakhogy a nap még mindig 24 órából áll, és néha pihenni is kell. Higgye el, szép az élet akár virtuális kapcsolatokon át is!
Emailcímem: minitehen@citromail.hu - ez csak egy közvetítő emailcím természetesen. Várom a levelét!
Ilona
2015. január 19. 19:04:07
Kedves Gabriella!

Engedje meg, hogy Az első nő az életemben, azaz a fiú - anya kapcsolatról szóló műsorról első benyomásomat megosszam. Mint lányos anya sértőnek tartom a műsor által sgallt kirekesztő jelleget, az anya-fiú kapcsolattal semmi másnak fel nem érő voltát. Sztereotípiákat, előítéleteket erősített meg, a lányokra nézve leereszkedő minősítéseket engedett meg magának, megalázó volt. Sajnos, Peti hozzászólását, mellyel a lányok önérzetét védte volna meg (az édesanyja sem sértheti meg a lányt!) leseperte, meg sem hallotta!
Kíváncsi lennék más lányos anyák véleményére, és arra, hogy ezek után hogyan lehet erről a témáról beszélni!

Üdvözlettel
Isabel
2015. január 20. 09:09:31
Kedves Ilona,
ha régóta nézi a műsort, biztosan látta, hogy inverzben is megjelennek a témák, vagyis mostanában már várhatjuk a lányos anyák véleményét. Csak óvatosan ezzel is, mert a képernyőn megszólalók nem mindig a valóságot, vagy ha azt, cizellálva küldik szét. Sőt, elfogultan! nagyon nehéz a "való valóságot" képernyőről széthinteni, hiszen azt nézheti az illető összes barátja, családtagja, akik nem bizonyos, hogy örülnének a kibeszélésnek.
anya
2015. január 22. 11:46:13
hogyan tudom az adást letölteni, mert nemcsak ezt az írott részt szeretném továbbküldeni, hanem az egész adás anyagát. Köszönöm előre is.

Én is hozzászólok!