Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Dupla öröm, dupla gond Ikrek a családban Adásba kerül: 2013. április 10.

blog post image

Gyermeket sokan akarnak, de közülük kevesen számítanak arra, hogy ikreik lesznek. Áldás vagy átok? Öröm vagy tragédia az, ha egy helyett kettő vagy akár három baba kezd el sírni éjszakánként? Hogyan neveljük őket? egyformán vagy hangsúlyozzuk a különbséget? És vajon rivalizálnak egymással? Iker és ikres szülő vendégeim, Fejes Erika és Mara, Götz Anna és Varga Edit osztják meg velünk tapasztalataikat.

Sajátos életesemény, amikor egy családban ikrek születnek. A szülők sokszor maguk sem tudják, örüljenek-e vagy megijedjenek. A picurkák érkezése sokszoros öröm, ugyanakkor sokszoros igénybevétel is a családnak. Fokozottabb, intenzívebb a folyamat, ha nem egy, hanem kettő, vagy még több pici érkezik. Ilyenkor a családi összefogás – akár külső segítség igénybevételével – elengedhetetlen. Sőt, a párkapcsolat megerősítése is az, hiszen az ikrek érkezése a legharmonikusabb házasságot is próbára teszi.

Egyre többen vannak

Az ikerszülésre való hajlam az anyai, illetve női ágon öröklődik. Emlékeznek még az ikerlányokra, akik a 80-as években szolgáltatták ez esti tv tornát? Ők a  Fejes ikrek, Erika és Mara, akik közül Erika szintén ikergyermekeknek adott életet. Marának is két gyermeke született, négy év korkülönbséggel.

Európában nagyjából minden nyolcvanadik kismama hord ikreket a szíve alatt. Az életmódváltozás és a korszerű terhesgondozás következtében egyre több egészséges iker születik. A tizennegyedik hét után végzett ultrahang eredménye alapján már biztosan eldönthető, hogy ikrek fognak-e születni.

Götz Anna megérezte, hogy ikrei születnek. A ma már tizennyolc éves Bálint és Emília jövőre érettségiznek. A művészi hajlam és az érdeklődés megvan bennük, de szüleik rájuk bízzák a döntést pályájukról. A lényeg, hogy örömmel töltse majd el őket az, amit csinálnak.

Ikres szülőnek lenni többnyire nem könnyű, sok találékonyságot és alkalmazkodóképességet követel. Gondos, előrelátó tervezés mellett is előfordul, hogy válságosan telnek az első hónapok. A legtöbb iker már kezdettől eltérő vérmérsékletű, és igényeik is csak részben fedik egymást. Kölcsönös alkalmazkodásra lesz szükség, s még így is elkerülhetetlen a kialvatlanság és az örökös fáradtság.

Ikerfiai születése után Varga Edit élete is teljesen megváltozott. Minden hangsúly máshová tevődött. Edit érzékenyebben reagál a családdal kapcsolatos hírekre, jobban figyeli a betegségekről vagy az élelmiszerekről szóló beszámolókat. Gellért és Levente nemcsak természetre, de arcvonásaikban is különböznek és folyton rivalizálnak egymással. „A két gyerek két világ. Bármi történik, ők ott vannak, mint biztos pont. Igyekszem sokat velük lenni.” Edit és családja megtapasztalta, hogy az ikrek eleinte 24 órás szolgálatot igényelnek. A műsorvezető a babák mellett rákényszerült, hogy ügyesen, üresjáratok nélkül szervezze a napjait. 

Önálló személyiségek

Szerencse, hogy még az egypetéjű ikrek karakterében is van különbség, és ezt az édesanya hamar fel is szokta fedezni. Azt a picit eteti meg hamarabb, akinek sírásából nagyobb türelmetlenséget érez. Megtapasztalja, melyik gyerekét mivel tudja megnyugtatni, s mi okoz neki örömöt, megelégedettséget. Ennek következtében egyéniségükre hangolódva úgy tud bánni velük, mint két külön személyiséggel. Fontos, hogy az első perctől kezdve az anya keresse a különbségeket, ismerje fel az eltérő külső, belső tulajdonságokat, és azokat támogassa, fejlessze. Nem szerencsés, ha az anya vagy a család összemossa őket, gyakran nevük helyett ikrek-ként beszél róluk, mintha egyedül nem is léteznének. Ahogyan más testvérkapcsolatban, az iker helyzetben is a gyerekek néha jól kijönnek egymással, időnként pedig gyűlölik egymást és a féltékenység kerül előtérbe. Fontos, hogy a negatív érzelmeket is kifejezhessék, mert akkor lesz tere a pozitívnak is.

Az ikrek fejlődése

Az ikreknek mindig van játszótársuk, bár ebből nehézségek is adódhatnak. A tanulási folyamatban is észrevehető ez, hisz az ikrek később kezdenek el beszélni. Megvan a saját nyelvük, ők ketten nagyon jól megértik egymást, így kevesebbet beszélgetnek velünk. Ilyenkor beszélgessünk mi sokat egyenként velük, hogy lehetőségük legyen folyamatosan kifejezni magukat felénk is. Mindig guggoljunk le hozzájuk, nézzünk a szemükbe, ha beszélünk. Fontos, hogy szólítsuk a nevükön a gyerekeket, hogy tudják, kinek kell figyelnie éppen. Ha tehetjük, szervezzünk velük külön-külön programokat!

Rejtélyes ikrek

Az ikrek rejtélye természetesen érdekeli a tudósokat. Az ikrek örökletes génállományuk miatt hasonlóak, ezzel kiváló lehetőséget adnak annak tanulmányozására, hogy mennyiben felelős az emberek közötti különbségekért a környezet. Hiszen az egypetéjű ikrek egymás klónjai, a fejlődésük során rájuk ható tényezők viszont különbözőek. dr. Tárnoki Ádám Domonkos  és dr. Tárnoki Dávid László maguk is egypetéjű ikrek, akik egyébként ikerkutatással foglalkoznak. Néhány évvel ezelőtt – legnagyobb meglepetésükre - őket választották a világ leghasonlóbb ikerpárjának.

Egy lélek két testben?

Az ikreket szinte minden kultúrában különleges lényként kezelték, kezelik. Hogy mennyire különlegesként, az attól függ, hol születtek. Az afrikai jorubák istenszerű szellemeknek tekintik őket, akik visszatértek az élők világába. A tanzániai kanguru törzs hiedelme szerint az ikrek veszedelmes hatalom birtokosai, ezért születésük után nem is hagyták életben őket. Brit-Kolumbiában a cimsi indiánok úgy tartották, hogy az ikrek valójában lazacok és varázslat változtatta gyermekké őket.

A természetes úton fogant egypetéjű ikerszületésről az ezotéria úgy tartja, hogy az emberpár különleges küldetéssel érkezik a világra, amelynek megvalósításához a sorstól dupla erőt kap. Ám az ikrek ennek az erőnek a két ellentétes pólusát is képviselik. Pontosan úgy, mint a kínai jin és jang, amely az egység szimbóluma, de az egységen belül két ellentétes princípium van hatással egymásra. Ha képesek azt a hatalmas erőt, amit a sorstól kaptak, a karmikus feladatuk megoldására fordítani, akkor a tökéletes egységet alkothatják, és teljesíthetik különleges küldetésüket, amivel a világra jöttek.

Négy hozzászólás

Eta
2013. április 10. 18:49:27
Kedves Gabriella, A mûsor remek, köszönjük! Minden perce érdekes, tanulságos, nevelõ hatású. Mi nõk, végre kaptunk egy igazán nekünk való mûsort. Kevés kivétellel, mindegyiket láttam és az összes vendég meghívása kiváló ötlet volt. Üdvözlettel: Eta
Elűzése
2014. április 5. 15:13:00
Kedves Szerkesztők!
A média klikk.hu oldalon sajnos nem találtam meg az ikrekről szóló műsort,amit tavaly (2013.) április 10-én adtak le. Van-e erre lehetőség?
Köszönettel,
Bertók Ágnes
Elűzése
2014. április 8. 12:09:47
Kedves Szerkesztők!
A média klikk.hu oldalon sajnos nem találtam meg az ikrekről szóló műsort,amit tavaly (2013.) április 10-én adtak le. Van-e erre lehetőség?
Köszönettel,
Bertók Ágnes
Nagy Zoltán
2014. november 28. 11:16:53
Szeretnénk megnézni ezt az ikrekről szóló műsort. Hol tudjuk letölteni vagy megvásárolni?

Üdvözlettel,

Én is hozzászólok!