Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Aktívan 60 felett 2. Adásba kerül: 2015. február 25.

Előző részben hölgyeket kérdeztünk meg arról, hogy hogyan őrzik meg aktivitásukat 60 felett. Ma férfiak mesélnek mozgalmas és eseménydús nyugdíjas éveikről. Mai vendégeink aktivitása, az élethez és a munkához való hozzáállásuk irigylésre méltó. Itt lesz velünk Szilágyi Tibor, Dr. Keszthelyi Csaba és Bakacsi Béla. Meglepetés hölgyvendégünk balesete több negatív következményt vont maga után, de aktivitása és pozitív hozzáállása példaértékű!

Az adás első részében hölgyeket kérdeztük aktivitásuk megtartásával kapcsolatban. Most kíváncsiak voltunk férfi szemszögből is erre. Hogyan maradjunk fittek, hogyan tartsuk meg egészségünket idősebb korban is? Mi a titok nyitja? Sokszor gondoljuk azt, hogy nyugdíjas éveinkben majd sok mindenre lesz időnk, de bizony nincs ez így.

 

Szilágyi Tibor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész minden reggel négy körül kel, összesen három színházban dolgozik. Úgy kell az életünk során lépegetni, és visszacsúszni a lejtőn, hogy stabilan a felszínen tudjunk maradni. Tibor szerint ugyanolyan aktívan kell élni, mint fiatalon, mindenben naprakésznek kell lennünk. Borszakértői tanfolyamot végez, már három könyve megjelent. Szerinte egy igazán jó nyugdíjas soha nem ér rá semmire. Barátokkal veszi körbe magát, ez a társaság körülbelül 70-80 fő.

Dr. Keszthelyi Csaba, ügyvéd, erőemelő világbajnok napirendje a következő: hét óra körül kel, ha nem kell tárgyalásra mennie, akkor fél 9-9 körül megy be a munkahelyére, délben otthon ebédel, majd beiktat egy délutáni pihenést, s ezek után ismét visszamegy dolgozni. Heti háromszor jár edzeni. A technikai vívmányoktól nem idegenkedik, megfogadta, hogy a nyáron rászán legalább két hetet arra, hogy megtanulja kezelni. Azért is érzi szükségét, mert külső segítséget kell kérnie ahhoz, hogy megnézzék a világhálón, hogy él-e még a világrekordja – meséli nevetve.

Bakacsi Béla, táncdalénekes minden nap énekel és sportol, ezen belül is konditerembe jár, teniszezik és szaunázik. Ma sokkal több ideje van a lányaira, jobban odafigyel a párjára. Úgy gondolja, hogy sok mindenhez hozzájut azáltal, hogy ért az internethez. Béla szerint a tánc egyfajta örömszerzés. A legfontosabb boldogságot adni, és az énekléssel ugyanannyit, ha nem többet kap vissza a közönségtől.

Bayer Ilona, műsorvezető, szerkesztő-riporter 11 éve balesetet szenvedett, aminek következtében leszázalékolták. Kemény egy éve volt, de vidáman próbálta viselni. Két évre előre szerződései voltak, megélhetése forgott kockán. Ennek következtében több munkától elesett. Ennek ellenére pozitívan áll az élethez. Ilona szerint az élet természetes rendje, hogy idősebb korban elveszítjük régi barátainkat, ezért jó új barátságokat is kötni.

60 felett a férfiak boldogabbak

Nagy Britanniában végeztek egy felmérést, miszerint 60 éves korig a dolgozó nők a boldogabbak, majd ezután megfordul a felállás és 60 éves kor felett a férfiak lesznek elégedettebbek. Ugyanis úgy gondolják, hogy a munka rugalmassá válik és a stressz is csökkenő irányt mutat. A férfiak a nyugdíjaskort várják, hogy kiélhessék hobbijaikat, a nők ezzel szemben elkeserednek, hogy otthon kell maradniuk.

Nyugdíjasok és a világháló

Az elmúlt három évben az 50-69-es korosztályban másfélszeresére nőtt az internetezők száma. Azonban csak minden 3. állampolgár netpolgár is egyben. A fiatal korosztályban telítettségről beszélhetünk, 10-ből 9-en szörföznek az interneten.
Az 55 év felettiek hazánkban 37%-ban erősítik a közösségi oldalak csapatát, amely jóval több az uniós átlaghoz képest, ami 18% csupán.
Idősebb korban, sok esetben a magány megszüntetése végett kezdenek internetezni. 1120 megkérdezett ember válaszaiból kiderült, hogy olyasvalami következik be, amire gondolni sem mertek volna: az internetezéssel töltött idő a mindennapok szerves részét képezi. Ebben a korosztályban az érdeklődési kör az alábbiakra terjed ki leginkább: technikai dolgok, életviteli tanácsok, egészségügyi cikkek.
Létrejöttek tanfolyamok az idősebb korosztály számára, amelyek az internet használatát tanítják meg, az egyik ilyen programot már 5000 nagymama végezte el. Az idősek 90%-a érdeklődéssel fordul e téma felé, csupán segítségre van szükségük az elsajátításához. Mi is a motiváció ilyen korban? 43%-nál a családtagok hatása, 33% pedig időben tudomást akar szerezni az újdonságról.

Két hozzászólás

Gódor Józsefné Margó
2015. február 25. 20:14:18
Kedves Szilvia! Köszönöm a tájékoztatásodat, és a fotókat. Szeretettel üdvözöllek: Margó
Huba Edit
2015. február 26. 10:55:55
Tetszett a tegnapi:60 felett..c. műsor,de el is szomorított:sok ismerősöm,és én is boldogan mennénk nyugdíjba,-és nagyon aktívak lennénk!De ahogy elértük az 55,évünket, "rádobtak" még 10 évet..Nekünk az a problémánk,hogy egyáltalán jussunk el a nyugdíjig ,és még legyen erőnk utána élni,új dolgokat csinálni,utazni,stb.

Én is hozzászólok!