Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Vissza az iskolapadba Élethosszig tartó tanulás Adásba kerül: 2015. február 19.

Manapság sokan választják a másoddiploma-szerzésnek azt a formáját, hogy munka és gyermek mellett tanulnak tovább. Ki miért ült vissza az iskolapadba és milyen élményekkel, nehézségekkel találkozott? Hogyan lehet egyáltalán munka és család mellett a tanulásra összpontosítani? A mai társadalom követelménye az egész életen át tartó tanulás, soha nem tehetünk pontot a tanulmányaink végére, mert a folyamatos fejlődés valamilyen mértékben elvárt. Erről mesélnek mai vendégeink: Kovács Ágnes, Csisztu Zsuzsa és Kraiciné dr. Szokoly Mária. Meglepetés vendégünk nagy szeretettel ült vissza az iskolapadba.


Napjainkban már nem jelenthetjük ki azt, hogy  "befejezte a tanulmányait". A szó szoros értelmében diákélet végét ugyan kifejezheti, de a tanulást nem lehet abbahagyni. A munkahelyi környezet, az elvárások, a feladatok sokszínűségének palettája megköveti tőlünk, hogy folyamatosan fejlődjünk. Hol továbbképzések során, hol autodidakta módon kell felvennünk a ritmust a változásokkal és a kihívásokkal. Ezáltal felnőttként is visszakerülhetünk az iskolapadba, elkezdhetünk újra tanulni, s lehet ennek a tudásnak a megszerzése sokkal jobban idomul a mi érdeklődési körünkhöz, munkánkhoz, igényeinkhez, mint a tizen-huszon évesen szerzett tapasztalatok.

Kovács Ágnes, olimpiai bajnok, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok úszó, akkor gondolkodott el igazán a tanuláson, amikor nyolcadikban felvételizett a gimnáziumba. Rájött, hogy mennyi minden várja, és mekkora tétje van a tanulásnak – ekkor előjött belőle a versenyszellem, és beleadott mindent a tanulásba. Első diplomáját az Egyesült Államokban szerezte, ahol egy élményalapú oktatásban volt része. Élmény volt az egyetemen tanulni, olyan volt, mintha egy másik világba csöppent volna bele.

Kraiciné dr. Szokoly Mária, az ELTE Andragógia és Művelődéselmélet tanszékének docense. Legjobb időszaka, a gimnázium évei voltak, amikor kiteljesedett és csupa pozitív élmény érte. A tanulásra és a szorgalomra nagyon jó hatással van a sport és a művészet. Sikerélményt ad, és ösztönzi az embert, hogy továbbtanuljon, új területeket ismerjen meg. Mindenkinek elemeznie kellene a saját tanulási stílusát ahhoz, hogy meg tudja teremteni a megfelelő feltételeket hozzá.

Csisztu Zsuzsa korábbi olimpikon, tornász, műsorvezető, sportmenedzser és jogász már tornázott, amikor iskolába került, amit nagyon szeretett, de sok időt elvett az edzés. A gimnáziumban nagyon kevés időt töltött a sport miatt. Később az amerikai egyetemen érték a legnagyobb élmények. Zsuzsa szerint az oktatók nagymértékben befolyásolhatják a diákok motivációit. Később az ELTE jogi karán végzett, saját pereinek „köszönhetően” tudta azt, hogy hogyan működik mindez a gyakorlatban.

Dobrády Ákos, énekes, zenész, a TNT együttes egykori tagja kiskorában nem volt jó tanuló, mindig abból élt, amit az órán hallott. Az életét később a zenélés és a koncertek töltötték ki. Az egyetem és a középiskola között 15-20 év is kimaradt. Ez idő alatt is képzete magát, tájékozódott és sokat olvasott. Most a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakára jár. A választás azért erre a területre esett, mert alapvetően ilyen közegben mozog. Ákost nagyon érdekli, ezért hobbiként éli meg. Nem a „papír” számít, hanem a tudás megszerzése.

Tanulás felnőtt fejjel! - Semmivel sem könnyebb vagy nehezebb, de sokkal tudatosabb!

Az egész életen át tartó tanulás, fejlődés, formálódás első hallásra ijesztő lehet, mégis legjobb esetben ez nem kényszer, hanem önmotiváció által létrejött igény. Felnőttként, ha ténylegesen visszaülünk az iskolapadba, teljesen másképp nézünk szembe a kihívásokkal, mint fiatalon. Ha nappali tagozaton tanulunk tovább, fiatalokkal leszünk körbevéve, de sokkal nagyobb előnnyel indulunk, hiszen vannak tapasztalataink, tudjuk kik vagyunk, mit akarunk és mi a célunk a továbbtanulással. Gördülékenyebben vehetjük az akadályokat. A munka, család és az iskola összeegyeztetése a már kialakult, meglévő életünkkel kapcsolatban ütközhet nehézségekbe. A tévhitek ellenére az agyunk ugyan olyan jól fog és ugyanakkora teljesítményekre is képesek lehetünk idősebb korban, mint fiatalon. Aki, tanulmányait nappali tagozaton folytatja, lehetősége van egyéni tanrendet kérni, ha nem tud minden nap részt venni az órákon. A levelezős képzések nem igényelnek hétről hétre teljes embert, itt az oktatás legtöbb esetben hétvégén zajlik, továbbá nagyobb az esélye, hogy hozzánk korban közelebb eső emberekkel ülünk egy padban.

Természetesen újra diáknak lenne nem egyszerű, szükséges hozzá a család, a munkahely rugalmassága is, és ami a legfontosabb, a mi eltökéltségünk. Hatalmas logisztikai feladat, minden napunk egy gondosan megtervezett útiterv, de a végeredmény kamatozik. A folyamatos önfejlesztés lehet a kulcs az ideális élet megteremtéséhez. Nem jelenti ez feltétlenül az egyetemi képzést, minden autodidakta módon való tanulás is épp olyan hatékony a jövőnkre nézve. Ahogy John Dewey, amerikai pszichológus is fogalmaz: „A tanulás nem felkészülés az életre, a tanulás maga az élet.

Három hozzászólás

Vali
2015. február 19. 18:14:56
A szorgalom tanulható-e?
IGEN.Nap mint nap kell ugyanazt végeztetni és a Pavlov féle feltételes reflex kialakul ée ha véletlenül valami miatt kimarad az inger akkor már jelentkezik a hiányérzet.És ez a hiány lesz a BELSŐ motiváció.Külső motiváció nem eredményez szorgalmat!
Kutiné Márti
2015. február 19. 22:44:16
Üdvözöllek!

Én 50 évesen diplomáztam! rangidős voltam, imádtam.
Szállóige volt vizsgán: a Márti mellé üljetek TANULT
Mindig jegyzeteltem, jó a net de a tudás megszerzéséhez kevés
az is igaz itt tanultam meg a mindig merírt puskámat használni
4-en alkottunk egy tanulócsoportot spontán jöttünk össze 2fiu 2 lány
csak én diplomáztam ök a mai napig nem
1 hónap múlva nyugdijas leszek most ékszereket készítek fonalból-gyöngyböl-varva-makramézva
szóval ujra tanulok
TANULNI MINDIG KELL FRISSEN TARTJA AZ ELMÉT
Marika
2015. február 24. 16:49:17
Amit megtanulsz az a Tiéd, nem veheti el senki Tőled.. hallottam sokszor és adtam tovább én is gyermekeimnek. A mai rohanó élet a családokban, a munkahelyeken, az informatikai eszközök nyújtotta új és új lehetőségek tanulása is nagy kihívás főleg az 50 éves korosztályban. Amikor ezt még tetőzi egy munkahely elvesztés és a kilátástalan új munkahely megtalálása, kevés jó megoldás van, de az új szakmai ismeretek elsajátítása 50 évesen is megoldást jelenthet. Jó lenne erre az "újrakezdés 50 év fölött" témakörre vonatkozó jó példákat bemutatni, ötleteket, irányokat mutatni. Hiszen 50 év felett már egy kiteljesült élet- és munkatapasztalattal rendelkezik minden NŐ, kérdés szükség van-e erre a munkaerőpiacon? Vissza az iskolapadba ez is kihívás, de utána mi történik, milyenek a tapasztalatok? Van még esély?

Én is hozzászólok!