Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Jobb külső = jobb munka? Adásba kerül: 2013. április 30.

blog post image

Fontos-e a külsőnk a munkaerőpiacon? Előnyösebb álláshoz juthatunk-e vonzóbb külsővel? Mi minden múlik, múlhat az ápolt, előnyös megjelenésen? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Nagy Annával, Pitti Katalinnal, Carla Gallival és szakértő férfi vendégünkkel.

Jó néhány éves már az a magyar társadalmi klímariport, amely szerint korunk társadalmában egyre nagyobb jelentőséggel bír a jó megjelenés, különösen a nagy presztízsű állásokat és társadalmi köröket felvonultató fővárosban. A jó külső magasabb fizetéssel járhat, mint a nem túl megnyerő.

A különbség több, mint egyharmad is lehet - áll egy nemrégiben megjelent ausztrál tanulmányban is. Két közgazdász a külső megjelenés és a fizetés közti összefüggést vizsgálta. Állásinterjúkat tartó vezetőknek fényképeket mutattak, kérve, hogy értékeljék a képeken lévő személyek vonzerejét. Meglehetősen egybehangzó lett az esztétikai megítélésük. Ezek után már csak meg kellett nézni, hogy a konkrét személyeknek mennyi a fizetésük, illetve, hogy alkalmazták-e őket egyáltalán. Az átlagosnál előnytelenebb külsejű férfiak fizetése az átlagnál 26 százalékkal volt alacsonyabb, míg a fessebb férfiaké 22 százalékkal volt magasabb annál. Nők esetében az eltérések szolidabbak és nehezebben mérhetőek - állítja a két közgazdász. Az eredmények alapján a kevésbé előnyös külsővel rendelkezőknek 15 százalékkal kisebb az állásesélye, mint az átlagos külsejűeknek

Legyünk szolid, de vonzó álláskeresők!

Bizonyított, hogy ha az álláskereső vonzó külsejű, a leendő munkaadó hajlamosabb pozitívabban gondolkodni  róla. Állásinterjún a sminkünk legyen egyszerű, a parfüm illata szolid és egyéniségünkhöz illő. Ne essünk túlzásokba! Kerüljük a miniszoknyát, az átlátszó blúzt, a túl nagy dekoltázst és a túl sportos ruházatot is. Javasolt a kosztümviselés, cipőnk legyen tiszta és ápolt, ne túl alacsony és – magas hölgyek esetén – ne túl magas sarkú.

Nagy Anna újságíró, exsajtófőnök néhány évvel ezelőtti kormányszóvivői pozíciójában is alapvető követelmény volt a hivatalos, elegáns megjelenés. Ritkán és kevés nőt találunk miniszteri rangú beosztásban, többek között ezért is kellett érzékenyen ügyelnie a részletekre.

Az összkép a fontos

Álláskereséskor hiába hozzuk fel érvként kitűnő bizonyítványunkat, szakmai múltunkat, ambícióinkat, ha nem sikerül jó benyomást tennünk a szemközt ülőkre, vesztett ügyünk van.

Valahogy így van ez az előadóművészetben is. Pitti Katalin a növendékeinek mindig azt tanítja, énekelni csak úgy lehet, ha tökéletesen egészséges az ember. De számára ez nem csak annyit jelent, hogy nincsenek testi tünetei, hanem ha egyben van, ha a teste mellett ápolja a lelkét és a szellemét is. Csak így tud adni közönségének.

Bizonyos pszichológiai vizsgálatok arra mutatnak, hogy - az első találkozást követően - véleményünket embertársunkról öt másodperc alatt hozzuk meg. Mi férhet bele öt másodpercbe? Gyakran még a köszönés sem. Ami viszont biztosan, az a megjelenés befogadása. Tudjuk, hogy a verbális kommunikáció mellett a non-verbális legalább akkora, ha nem nagyobb jelentőséggel bír. Az öltözködés, a hajviselet, a gesztikuláció, a mozdulatok mind-mind részei kommunikációnknak és az asztal másik oldalán ülőket ezek az "apróságok" sokszor jobban érdeklik mint az, hogy valójában mit is mondunk.

Számtalan tanácsot megfogadhatunk az állásinterjúval kapcsolatosan - milyen kérdéseket kaphatunk és azokra hogyan illik válaszolni - de a magabiztos hanghordozás, a felkészültség egy szempillantás alatt darabjaira hullik, ha például idegesen babrálunk a kezünkkel valamit. Ugyan ki bízna felelősségteljes feladatokat egy bizonytalan emberre?

Hitelességünk hitelt érdemel

Lukács Zsolt fejvadász, a Telkes Tanácsadó Rt. munkatársa szerint az extrém külső - például frizura vagy bokalánc viselése - a lehető legkevésbé befolyásolja a sikeres pályafutás elindítását. A szakember szerint ennél fontosabb az önazonosság, a hitelesség.

Ha egy állásinterjúra olyan öltözékben megyünk, amelyet korábban sohasem viseltünk, kényelmetlenül érezhetjük magunkat. Fontos, hogy próbáljunk megfelelni a velünk szemben támasztott követelményeknek, tiszteljük meg állásinterjú partnerünket pontosságunkkal, megjelenésünkre való odafigyeléssel. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy frizuránk, kezeink, körmeink rendezettnek tűnjenek. Ha mégsem így lenne, ne hívjuk fel magunkra a figyelmet azzal, hogy rögtön az interjú elején magyarázkodni kezdünk, miért is nincs valami rendben A napi tisztálkodás keretében fordítsunk figyelmet leheletünk és testünk illatára, de ezen esetekben is fontos a mértéktartás.

Nagyon fontos tehát, hogy annyit tegyünk meg sikerünk érdekében, amennyi elvárható, többet viszont ne, mert az mesterkéltség érzetét, bizalmatlanságot szülhet beszélgetőpartnereinkben.

Ennek elsajátításához vezethet el bennünket egy terjedőben lévő segítségnyújtási forma, a coaching, vagyis személyes tanácsadás. Carla Galli két évtizedes szakmai tapasztalatait mély elhivatottsággal állítja az emberek személyes fejlődésének szolgálatába. Teljes elhivatottsággal, a legmagasabb szinten segíti elő az a hozzá fordulók életének teljessé válását.

 

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!