Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Fuss Forrest, fuss! Adásba kerül: 2015. február 23.

Egyre több embert látunk futni. Úgy tűnik, a futópályák megfelelően ki vannak használva. Ez az a sport, ami nem igényel utazást, nagy rákészülést, csupán megfelelő lábbelire van szükségünk. Bárhol megtehetjük és nagyon jó hatással van a szervezetünkre, egészségünkre. Mai vendégeink gyermekkorukban nem szerették a tornaórák kötelező futásait, ma viszont heti rendszerességgel róják a kilométereket. Erről mesél nekünk Kovács Vanda, Beck Monika és Jegyes-Tóth Kriszta. Meglepetés férfi vendégünk csupán három éve kezdett el futni, de hatalmas eredményt ért el s mindezt kerekesszékkel!

A futás az egyik legjobb és a leghatékonyabb sportolási lehetőség. Egyre többen húzzák fel a futócipőt és kocognak a természetben. Nem kell hozzá utazni, nem kell terembe menni és órabért fizetni sem. Az egyetlen fontos dolog a megfelelő lábbeli és az öltözet beszerzése. Sokunknak nincs ideje edzőterembe járni, mozogni, nincs energiája erőt venni magán, beülni az autóba és elutazni a konditerembe, de a futás az más: bárhol, bármikor. Ebben a témában Tom Bunk nyilatkozik lényegre törően: "Bárki, aki fut, megelőzi azt, aki gyalogol és bárki, aki gyalogol, megelőzi azt, aki üldögél.

Beck Monika, Szív Futónagykövet szívműtött volt így kiskorában felmentést kapott tornaórán. Négy évvel ezelőtt kezdett el futni. Két cipője van, speciális helyen vásárolta, ahol pontosan meghatározták azt, hogy milyen lábbelire van szüksége ehhez a sporthoz. Sportolás közben szeret zenét hallgatni és pulzusmérőt használ, aminek adatait továbbküldi az orvosának. Monika szerint a futás egy remek párterápia, amit otthon nem, azt kocogás közben meg tudnak beszélni párjával. Minimum heti négy alkalommal fut.

Kovács Vanda, színművész általános iskolában nem értette a futás lényegét, majd amikor a főiskolai felvételire készült, elkezdett futni, úgy gondolta jót tesz majd neki. Később élete részévé vált. Nincs semmilyen motivációja, hanem ösztönszerű, ahhoz, hogy elmenjen sportolni, nem kell megerőltetnie magát. Szerinte azért hasznos, mert sehova sem kell hozzá elutaznia és látványos változás érhető el a segítségével. Olyan cipője van, amely minden terepre jó.

Jegyes-Tóth Kriszta, Csengery Antal-díjas szerkesztő, riporter, televíziós műsorvezető gyermekkorában mindig utoljára futott be a célba, nem szeretette ezt a mozgásformát. Sok év telt el, mire újra elkezdett sportolni, de még nem élvezte igazán. Majd a kislánya által készített kép láttán kezdett mozogni és életmódot váltani. Ma már hetente 40-50 kilométert, természetben és padon is fut. Kriszta szerint nagyon fontos télen a réteges öltözködés, illetve az, hogy a futócipőnk mindig egy számmal nagyobb legyen.

Fenyvesi Zoltán, hand-bike maratonfutó New York-i maratonon indult. Három éve fut, nem is álmodott erről és arról sem, hogy ennyi szurkolója lesz. Van mindig egy segítője, aki mellette van folyamatosan. Segít kivenni az ún. háromkerekű hand-bike-ot és segít neki átülni. Ez egy háromkerekű szerkezet, amelyen van egy hajtókar és fékező kar is. Margitszigeten vannak az edzései. Zoltánnal édesanyja jár futni.

Hogyan állunk a futással?

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a 2013-as évhez képest 2014-ben 10 %-al többen futnak heti többszöri alkalommal. Ezen sport szerelmeseinek több, mint fele a terepfutást részesíti előnyben és részt vettek ebben az évben legalább egy szervezett futóversenyen. Egyre többen használnak a futáshoz vérnyomás- és pulzusmérőt, ill. lépésszámlálót. Minden olyan modern kütyüt, amelyek segítségünkre lehetnek a mozgás közben. A terem és a gépek helyett egyre többen futunk a természetben, mely során nemcsak mozgunk, hanem friss levegőt is szívunk.

Milyen céllal futnak a férfiak és milyennel a nők?

Ebben is, mint sok másban eltérő célokkal és motivációkkal indulunk el a futópályán nőként és férfiként. A férfiakban a versenyszellem tombol, minden helyzetet kihívásnak fognak fel, győzni akarnak. Míg a nők inkább élvezettel űzik, a kikapcsolódás a fontos és nem a győzelem az elsődleges céljuk. Azonban minél hosszabb időben egy verseny annál jobban csökken a nemek közötti különbség.

Mozogjunk minél többet, mert legtöbbünk életvitele megköveteli ezt. A futással  kondícióban tarthatjuk magunkat. Megóvjuk egészségünket és a mindennapokban aktívak és energikusak leszünk!

 

Két hozzászólás

2015. február 23. 18:15:14
olyan embereket válaszanak akik nem tudják a cipőjüket beméretni mert igen kevés pénzből élnek azaz minibálbérből.
Diesel
2015. február 25. 15:27:41
Kedves Névtelen.

Örülök ismét a magyar mentalitásnak amit képviselsz. A sport az egészség nem csak pénz, és egzisztencia kérdése. Nagyon sokszor lehet hozzájutni ingyen használt, vagy erősen megkímélt futócuccokhoz. A BSI minden eseménye előtt gyűjtést szervez a rászorulóknak, akik meg is kapják.
Másodsorban a mezítlábas futóstílus nem feltétlen igényel cipőt.
Sokkal könnyebb a másikat becsmérelni, mint nekiindulni és tenni valamit az egészségünkért.
Szeretném megkérni mielőtt az irigységtől fröcsögve szétkiabálja a butaságait tájékozódjon.
Köszönettel: Péter

Én is hozzászólok!