Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Az irodalom újratöltve Adásba kerül: 2015. április 13.

Évről évre felmerül a kérdés: olvasunk még vajon? Sokszor temetjük az irodalmat, közben sorra jelennek meg könyvek, nő a gyerekkönyvpiac és sokan e-bookon vagy tableten is olvasnak. Akkor most aggódjunk vagy ne? A mai tinédzsereknek ugyanazokat a kötelező olvasmányokat kell olvasniuk, mint nekünk, pedig a világ közben változott és erős a kortárs irodalmunk is. A fiatal generációban megjelentek a booktuberek, akik saját kezükbe vették az irodalmi nevelést. Hogyan tanítsuk meg az olvasás élvezetét? Erről mesél nekünk Kalapos Éva, Berg Judit és Vajda Éva. Meglepetés férfi vendégünk egy igazán izgalmas hobbit űz!

„Valamint a házat is alulról kezdik építeni, azonképpen a magyar irodalom olvasóközönségének nevelését is alul, a gyermeknél kell kezdeni.”

Benedek Elek

A színes és gazdag irodalom világa sok esetben a fiatalok számára szinte láthatatlan. Miért nem lelik örömüket az olvasásban? Miért nem szeretik forgatni a régi klasszikusokat, a világirodalom nagysikerű műveit? De nemcsak ezt, hanem a kortárs írók felkapott regényeit, sőt még a nekik szóló fantazy köteteket sem. Azokat, akik rákapnak az olvasás ízére, nem is kell tovább terelgetni, de a másik véglet, tiltakozó ellenállásához a megoldás kulcsát keressük vendégeinkkel. 

Berg Judit, író elmondása szerint vannak olyan diákok, akiknek nagyon könnyen megy az olvasás, azonban a nehézségekkel küzdők, segítséget igényelnek – ezt négy gyermekén is megtapasztalta. Ahova pedig iskolába járnak, ott van olyan olvasmány, amit külön lányoknak, és van olyan, amit külön a fiúknak ajánlottak. Tény, hogy a klasszikus olvasmányok sokkal komplexebbek, mint a könnyed hangvételű irományok. Ha lefekvéskor nincs ereje mesét olvasni, akkor 2-3 verset vesz elő, ami szintén hihetetlen érdekes tud lenni!

Vajda Éva, gimnáziumi magyar tanárnak "A két Lotti" című regény volt az első nagy élménye, ami az olvasáshoz köthető. Megkérdezte diákjait, hogy milyen kötelező irodalmat preferálnának jobban. Azt gondolnánk, a klasszikus kötelezők eltörlését javasolták, de nem! Szeretnék, ha megmaradna ez, de mellé társulna egy-egy modernebb is. Továbbá később szeretnék olvasni például "A kőszivű ember fiai", a "Légy jó mindhalálig" és az ehhez hasonló köteteket. Éva szerint az irodalmat nem lehet tanítani, erről inkább beszélgetni kell.

Kalapos Éva, író, újságíró egyik kedvence szintén "A két Lotti", illetve a "Tűzcipő és szélsaru" című könyv. Éva egészen kicsi kora óta szerette az olvasást. Természetes volt, hiszen maga körül is mindig ezt látta. Szülei kezében mindig ott volt a könyv. Úgy gondolja az ember először figyelmes olvasó lesz, aztán válhat íróvá. Szerinte, a gyerekeknek olyan könyvet kell adni a kezükbe, ami érdekli őket. Nekünk tanárként és íróként kell közelednünk feléjük, és nem rájuk kényszeríteni a dolgokat.

Attila, The Bookaholic, tanuló, vlogger, azaz videóban számol be az éppen aktuális könyvekről, melyről a bejegyzés alatt egy beszélgetést lehet elindítani. Körülbelül minden héten egy új könyvet olvas el. "A villámtolvaj" című könyvvel indult el a pályafutása. Azonban mielőtt nekikezdene olvasni, megnézi az adott regény milyen értékest kapott az interneten. Megközelítőleg 65 ilyen videót készített már el. Azonban őszintén bevallja, a kötelező olvasmányok teljesen elrettentették őt, nem is olvasta akkora élvezettel.

Hogyan váljon a gyermek olvasóvá?

Makkai Kinga, gyermekirodalmi tanár szerint az olvasóvá nevelés egyre nehezebb feladat. A felgyorsult, fogyasztói világ, a technikai újítások háttérbe szorították a könyveket. A mai magyar fiatalok nagyon keveset olvasnak, ennek követeztében a szövegértésük is leromlott. Az olvasásra nevelésben nagy szerepet játszik a szülő és a pedagógus hozzáállása. Meghatározó és nagyon fontos az, hogy a gyermek életében aktívan jelen legyen a mese. Ahhoz, hogy megszeressen olvasni, nagyon fontos, hogy korának megfelelő olvasmányt válasszunk. A mese személyiségfejlesztő hatással bír, abban az esetben fog jó irányba menni, ha a gyermeket figyelemmel követjük: megnézzük egyéni világképét, lelki történéseit és az egyéni sajátosságait. 

A gyermekkönyvpiac fellendült, ennek következtében a kiváló és a silány minőségű palettán nagyobb lett a szórás, így meg kell válogatnunk, milyen könyvre esik a választásunk. Úgy gondolja, itt nagy szerepet kapnak a kritikusok, akiknek feladata, hogy rámutassanak az igazán remek, és nagyszerű művekre. Az elmúlt időben a kiadók felfedezték azokat a témákat, amelyből hiány volt a polcokon. Ilyen volt a hétköznapi témákat és tabutémákat feldolgozó gyermekkönyvek és a képes könyvek iránti igény.

 

Tizenhárom hozzászólás

Feketéné Tóth Ibolya
2015. április 13. 08:10:53
Szep jo napot az egesz stabnak! ( angol nyelvu laptoprol irok, ezert nincs ekezet.ELNEZEST!)
Rendszeres nezojuk vagyok, es ezertszeretnek OTLETET adni ANYAKNAPI musorukhoz.
Edesanyak lelkuket lehetne be mutatni akinek az egyik gyermeke sikere, a masik pedig nem.
Hogy elik ezt meg mint szulok.
Biztos lehet ilyet talalni mostansag.
Minden jot az egesz stabnak!
Tisztelettel: Feketene Ibolya
Gabriella
2015. április 13. 08:15:03
Kedves Gabriella! Mindenekelőtt gratulálok a műsorhoz, " függő" vagyok, tekintettel a témaválasztásaihoz ( korom ellenére). Több esetben lenne mondanivalóm, de csupán hallgatni, nézni
tudom.
Olvastam egy - szerintem,- nagyon jó könyvet: Máté Ferenc: Toszkána bölcsessége-t. Időszerű, reális,
szinte minden ember számára tanulságos lehetne. Rengeteg, a műsorába illő témát találna benne, bár tisztában vagyok azzal, hogy azért nem kell a " szomszédba mennie". Azonban úgy gondolom nem bánja meg ha kezébe veszi.
További sok-sok sikert a munkájában, a magánéletében! Szívélyes üdvözlettel: M. Gabriella
hubandi
2015. április 13. 17:53:03
Kár volt ebbe a körbe ezt a teljesen extravagáns fiatalembert meghívni. Ifjúsági csoportot vezetek, és nem ilyen a mai középiskolások, és egyetemisták többsége. Annak külön örülök, hogy a Két Lotti többször is előjött, de ebből a korból még sok hasonló rövid és mégis magvas könyv van a polcokon Kästnertől és Mórától egyaránt. Nem kellene megfeled