Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A láthatatlan munka napja Adásba kerül: 2015. április 07.

A láthatatlan munka napja április 7-re esik, azaz ma ünnepeljük azt a tevékenységet, amit ha megcsinálunk, senki sem vesz észre, ha nincs kész, az viszont mindenkinek feltűnik. Ebben a nők az élenjárók, akik alapvetően nagyobb részt vállalnak a gyermeknevelés feladataiból és a házimunkából. Bár a társadalom javuló tendenciát mutat, ugyanis egyre több férfi bekapcsolódik ebbe a munkavégzésbe, ami által ez a feladat felértékelődhet. Erről beszélgetünk mai vendégeinkkel: Majsai-Nyilas Tündével, Keszei Borival és Nyúl Zsuzsival. Meglepetés férfi vendégünk szereti a rendet, így arra is figyel, hogy a felesége is tisztaságba jöjjön haza.

 

Jól ismerjük: amikor megcsináljuk, senki sem veszi észre, ha nem végezzük el, akkor mindenki észreveszi a rend hiányát. Ilyen a láthatatlan munka, amelyet legtöbbször a házimunka fogalmával párosítunk össze. Majd ez utóbbit a nőkhöz kapcsoljuk. De miért van ez így? Mikor fogja a társadalom ezeket a tevékenységet is kellőképpen értékelni? A befektetett energia milyen formában térül meg? Vajon a láthatatlanság egyszer láthatóvá válik?

Minden év áprilisának első keddje a láthatatlan munka napja! Ezt világszerte ma ünnepeljük, tegyünk hát mi is így! Kanadából jutott el hozzánk ez az ünnep. Ennek is van pénzbeli értéke, nem is akármennyi: az uniós GDP-nek minimum az egyharmadát teszi ki.
Benjamin Bridgman és társai 45 éven keresztül kutatták, hogy a házimunka a nemzeti jövedelmet milyen mértékben növeli. Nem sokban különbözik a többi munkától, ezt is termelői tevékenységnek nevezték az otthon falai között.

Majsai-Nyilas Tünde, színművésznek a láthatatlan munkáról első példaként a színházi próbák jutnak eszébe. A mindennapi menetrendje a következőképpen alakul: hat órakor kel a család, iskolába viszik a gyerekeket, délután négyig van kötelező iskola, este hatkor érkezik a színházba, ekkor a férje, anyósa vagy az édesanyja besegít neki. Nagyon örül, hogy feltalálták a mosogatógépet. Tünde jó tanácsa az, hogy fogadjuk el a tökéletlenséget, nem szabad mindenhez görcsösen ragaszkodnunk. Náluk is megesett, hogy külső segítséget is igénybe kellett venni ahhoz, hogy győzzék a feladatok elvégzését.

Keszei Bori, operaénekesnő láthatatlan munkaként éli meg a 8 és 10 óra közötti időszakot: ez a beágyazás, a mosogatógépbe való bepakolás és a rendrakás. Délután, amikor megérkezik a család, persze senki sem fogja észrevenni, hogy megcsinálta. Munkájában vannak feszített időszakok, de vannak olyan hónapok, amikor csak a gyerekekre tud koncentrálni. Viszont a nagymama nagyon sokat segít nekik. Léteznek olyan országok, ahol a két nem között jobban működik a munkamegosztás, így a házimunkát is jobban értékelik ott.

Nyúl Zsuzsi, műsorvezető példaként az anyaságot említi meg: amíg kicsi a gyermek addig a nevelés láthatatlan, de előbb-utóbb láthatóvá fog válni, amikor kiderül milyen felnőtt cseperedett belőle. De ezen kívül természetesen a házimunka is ebbe a kategóriába tartozik. Zsuzsi szerint a mosógéphez jól be lehet osztani az időnket, ugyanis tudjuk, hogy a mosás ideje alatt, mi mindent tudunk megcsinálni.Gyermekkorában mindig azt látta, hogy édesanyja soha nem ük le, mindig csinál valamit. Így, amikor Zsuzsiékhoz látogatóba jön, ő is odafigyel, hogy rend legyen. Mindezeken a példákon kívül az esztétikus megjelenésünk során sem látszik a befektetett munka.

Réti László, nyomozóból lett író szerint láthatatlan az, amikor jól érzem magam, de nem tudom, hogy mi rendezte el a környezetet. László szerint tipikusan női házimunka nincs, de tipikus férfi van. Otthon szereti jól érezni magát, de azt is szereti, ha a felesége is így érez. Ennek érdekében, ő is nagyon sokat segít otthon. Amikor ő ér előbb haza, akkor megcsinálja a szükséges tennivalókat.

Önkéntesség 

A legtöbb esetben munkánkat ellenszolgáltatás érdekében végezzük. De léteznek olyan helyzetek, amikor cserébe nem várunk semmilyen juttatást. Ilyen lehet a már említetteken kívül az önkéntes munka. A legtöbb eseten az önkéntesség és az érdekvezérelt cselekvés váltakozik. Ritka a teljes önfeladás. De teljes egészében nem igaz az, hogy láthatatlan. A segítőkészség komoly megbecsülést von maga után, továbbá olyan önismereti túrán vehetünk részt, amelyet más módon nem élhetnénk át. Az önkéntességnek a kultúrája hazánkban kialakulófélben van. Ennek első lépcsőfoka a középiskolások bevonása volt, azaz 50 önkéntes órát kell ledolgozniuk.
Egy hirdetés szövege megragadja ennek lényegét: "Az önkéntesnek nem az ideje több, hanem az elkötelezettsége.

Egy hozzászólás

Hámoriné dr. Sali Judit
2015. április 7. 23:26:36
Az alternatív közgazdaságtan egyik fontos területe, annak kutatása, hogyan lehet lemérni a jó közérzetből, a lelki békéből származó profitot egy vállalkozásnál. Mennyivel tud hozzájárulni az az édesanya a gazdasági szervezet hatékonyságához, jövedelmezőségéhez, aki lelkiismeretfurdalás nélkül félbe hagyhatja munkáját-kockáztatva ezzel a beadandó dokumentum határidejét- ha beteg gyermekéhez haza hívják? Veszteséget okoz ezzel munkáltatójának? Vagy olyan motivációt kap ezáltal, hogy a későbbiekben hálából sokkal többet fog adni munkaerejéből, idejéből vállalkozásának. Sőt identitása is erősödik. A munkának rengeteg láthatatlan vonatkozása van, amely számokkal még nem mérhető, de szerintem van már rá példa, aki hisz benne vállalkozóként is, és nem csalódik.
A Ridikül adásai azért értékesek, mert számtalan kérdést, eddig meg nem oldott feladatot vetnek fel. Köszönet érte.

Én is hozzászólok!