Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Fenn és lenn Adásba kerül: 2015. április 15.

Ma már közhely az a mondás, hogy bele a mélyvízbe, viszont nem mindegy, hogy beleugrunk vagy beledobnak. Melyik a jobb, ezt döntse el mindenki maga. De tény, ha nagy fába vágjuk a fejszénket a siker mellett a kudarcot is számba kell venni. Ezt a kérdéskört járjuk végig ebben a műsorban. Mennyire merjük vállalni az esetleges sikertelenséget? Olyan sikeres emberekkel beszélgetünk erről a témáról, akik ezt vállalták és sikerült pozitívan kamatoztatni az életükben. Itt lesz velünk: Borbás Gabi, Szentpéteri Csilla és Pálmai Panna. Meglepetés férfi vendégünk szerint a siker és a kudarc is tanulópénz.

Az élet nehezebb időszakai megerősítenek bennünket, azonban igazán akkor edződünk meg ebben jól, ha a sikert követő örömmámorból is le tudjuk vonni a konzekvenciát. Az életünk hullámvölgyeit ismeretszerzésnek kell felfognunk, és meg kell tanulnunk kezelni úgy a kudarcot, ahogy a sikert is. Vendégeinkkel a nehéz, és az igazán felemelő élethelyzetekről beszélgetünk.

Borbás Gabi, Jászai Mari-, Kabos Gyula-, és Aase-díjas színművésznő, beszédtanár és pedagógus életében a válása volt a mélypontja. Nagyon jó tanuló volt, megpróbált mindennek megfelelni, majd egy ponton szembefordult mindenféle szülői elvárással. Szakmailag szerencsésnek tartja magát. A magánéleti probléma kezelése nehéz, egy ilyen helyzetben úgy döntött külső segítséghez fordul, így felkeresett egy pszichológust. 4-5 alkalom után úgy érezte nem történt komolyabb változás. Amit hallott, azt ő is tudja szakmájából kifolyólag, ugyanis minden szerepnek tudnia kell a pszichológiai hátterét. Ennek ellenére mégis visszatalált önmagára.

Pálmai Panna, a Pancastic! zenekar énekesnője egy évvel ezelőtt szakmailag és magánéletileg is mélyponton volt. Orvosi egyetemre járt, s nehéz volt elfogadnia, hogy ez nem az ő útja. Zenekara húzta őt ki ebből a mélypontból. Ezek után sikerült bekerülnie a jogi egyetemre. Panna maga számára tűzi ki a célokat. Gyermekkorában mindig aggódott és izgatott volt, hogy mikor jön az egyik siker után a másik. Ma már próbálja megélni ezeket a pillanatokat.

Szentpéteri Csilla, zongoraművész, alkotóművész a mai napig nem tudta feldolgozni a szülei válását. Kudarcként gondol vissza rá, ugyanis húgával szerették volna, ha a szüleik újra visszatalálnak egymásra. Volt, hogy Pesten, a Vigadóban rendezett koncertje teljesítményére kihatott a magánéleti válsága. Szakmájában a mércét mindig feljebb és feljebb pakolja, sosincs a csúcson, ő a csúcs alatt szeret lenni. Két nagy felkérést is kapott az élete során, abban az időben, amikor megtalálta a férjét másodszor pedig gyermeke születésekor. Nemet mondott mindkettőre, az elsőre azért, mert úgy gondolta Amerikát még később is meghódíthatja.

Növényi Norbert, Olimpiai bajnok birkózó, színész életében az igazi mélypont az volt, amikor a sport miatt gyermekei fordulópontjainál nem lehetett jelen. Édesapja a sport miatt, egy év után ott hagyta a színművészeti főiskolát. Neki viszont szerencsére sikerült ennek a mesterségnek is az elsajátítása. Norbert szerint úgy, ahogy a kudarcból, úgy a sikerből is nagyon sokat lehet tanulni.

Hullámvölgyeink

Életünkben folyamatosan váltakozik a fenn és a lenn, de van, amikor azt érezzük a lenn, az nagyon mélyen van, és sokáig tart. A krízisek egyik csoportját alkotják azok az események, amelyekre fel tudunk készülni, amire számítunk. Van az a típus, amit sejtünk, de sokszor önmagunknak sem merjük bevallani, így sokkal rosszabbul érint. Ilyen lehet például a válás. Az utolsó kategóriát pedig a váratlan események alkotják, amelyek felkészületlenül érnek. Jellemző ránk, hogy a változást nehezen fogadjuk el, vagy nem akarjuk elfogadni, ezért megpróbáljuk a lehetetlent: visszafelé forgatni az idő kerekét.

A titok nyitja: a hozzáállásunk megváltoztatása!

A szakmában és a magánéletben elkövetett hibák csupán figyelmeztetések arra nézve, hogy rossz úton járunk. Ezek a dolgok azért marcangolnak minket kellő intenzitással és azért fájnak annyira, hogy el tudjuk engedni. Ha a fájdalom intenzitása kisebb lenne, akkor nem lennénk képesek elengedni. Az ilyen élethelyzetek nyitottabbá tehetnek minket valami másfelé, esetleg előhívhatják belőlünk a kreatív megoldások halmazát. A kudarcba fulladt dolgok előtt sokszor megállunk, félünk, és megtorpant minket, ilyenkor tudnunk kell felülről tekinteni a helyzetre és felfedezni a mellette álló új lehetőséget. A kudarc nem más, mint az előrelépést segítő löket. William James, pszichológus érdekes eredményre bukkant: mindannyiunkban vannak rejtett energiák, amelyek csak és kizárólag nehéz helyzetben mozgósíthatóak. A siker generátora a kudarc, és nem egy hiba! 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!