Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

"Nekem a kérés nagy szégyen." Adásba kerül: 2015. március 10.

Segítséget kérni - sokak számára a legnagyobb szégyen, úgy gondolják a gyengeség jele. Honnan meríthetünk ehhez erőt? Kiben bízhatunk meg? Van, aki inkább segíteni szeret, mint azt kérni. Vendégeink különböző álláspontot képviselnek és elmesélik azt, hogy vannak olyan helyzetek, amikor bizony egyedül nem tudjuk megoldani a problémáinkat. Mesél nekünk Malek Andrea, Rados Virág és Gyenesei Leila. Meglepetés férfi vendégünk naponta nyújt támogató erőt azoknak, akiknek szükségük van rá.

A kérés kinek könnyen, kinek nehezen megy. Vannak olyan helyzetek, amikor meg kell tanulnunk kérni: segítséget, tanácsot, szívességet. Nem szabad, hogy szégyennek érezzük, amikor nagy szükségünk van rá. Amilyen fontos ezt megtanulnunk, olyan fontos tudnunk azt is, hogy mennyire jó dolog segíteni. Ralph Waldo Emerson esszéíró, költő is a következőképpen fogalmaz: „Az élet egyik legszebb jutalma, hogy miközben az ember másokon segít, egyben önmagán is segít.” Az önzetlen segítségnyújtás során mi magunk is kapunk valamit, egy jó érzést, pozitív visszacsatolást, egyfajta feltöltődést.

Malek Andrea, színésznő, többszörös Artisjus-, és eMeRTon-díjas énekesnő nehezen tud segítséget kérni, akkor is probléma ez, amikor éppen beteg. Úgy gondolja, hogy legtöbb esetben családtagjainkhoz fordulunk, azonban bizonyos kérdésekben hasznunkra lehet az internet is. Vannak olyan napok, amikor nincs abban a helyzetben, hogy segítsen. Azonban, amikor megteheti nagyon sokszor adakozik.

Rados Virág, író sokáig egyedül élt, a maga ura volt, a karrierjére koncentrált. Később azonban megbetegedett, – bipoláris zavarban szenved - ez az a helyzet, amikor az embernek meg kell tanulnia segítséget kérni. Számára ez nagyon sok időbe tellett. Szingliként egyedül oldotta meg a problémáit, nem kellett senkihez sem alkalmazkodnia. Később eljött az a pillanat, amikor úgy érezte, hogy meg akarja osztani az életét valakivel.

Gyenesei Leila, kétszeres olimpikon, kétszeres világbajnok öttusázó környezetében szinte természetes, hogy a verseny során segítséget kérnek. Az emberek nagy többsége, a szűk környezetében keres először segítséget, ha ez nem sikerül, akkor kezd kitekinteni másfelé. Erre alapítottak egy kis sportcsapatot.  A cél a közös társadalmi felelősségvállalás - a sport, mint a legjobb megelőzési módja a betegségeknek.

Dr. Buza Domonkos, pszichológus, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének tiszteletbeli vezetője. Elmondása szerint általában hétfőn érkezik a legtöbb segélykérés. Legtöbbször kapcsolati-, egzisztenciális- illetve önmagával kapcsolatos problémák merülnek fel. Domonkos szerint a hang sokat elárul a telefonálóról, mindent közvetít, hiteles. Úgy gondolja sokszor egy ismeretlentől könnyebb segítséget kérnünk.

Adni  és kapni egyet jelent!

Egy kutatás szerint már 15 hónapos gyermekeknél az igazságosság és az altruizmus megjelenik, a picik spontán segítik egymást.

Hogyan lehetünk boldogok, hogyan találjuk meg életünkben a harmóniát? Első gondolatunk az önmegvalósítás lenne, vágyaink beteljesülése. Azonban a tudományos kutatások mást mutatnak. Természetesen erre szükségünk van, de minden figyelmen kívül hagyása és kizárólag a magunkra való koncentrálás mentén nem fog teljesülni a vágyunk. Tehát az önzésen alapuló önmegvalósítás nem a jó megoldás. Több felmérés is igazolta, hogy az önkéntesség, a segítségnyújtás, a nagylelkűség elégedettséget okoz, sőt hatással van a testi-lelki egészségünkre is. Fiatalokkal végzett vizsgálat eredménye is kimutatta, hogy a 10 héten keresztül végzett önkéntes munka jó hatással volt a szív- és az érrendszeri egészségre. Az altruizmus immunerősítő, önbizalom és önértékelést növelő érzés.

Egy hozzászólás

Icus
2015. március 10. 18:43:43
T. Jakupcsek Gabriella!
Köszönöm, a mai adás szintén nagyon jó és tanulságos volt. Elvesztettem az állásom négy hónapja, eĺöször magam okoltam, majd titkoltam. Ezután körbekérdeztem sok ismerősöm, de a visszautasítás nagyon rossz volt. Erre jött a hirdetésekre való jelentkezés, amire még csak elutasítás sem jött. Most megint úgy éreztem velem van a baj. Sokat segített a mai műsor. KÖSZÖNÖM.
Talán ujra megpróbálom, hátha szúksége van valakinek rám.
Mégegyszer köszönöm.
További sok sikert és jó egészséget kívánok. Üdvözlettel:
Nagyné U. Ilona

Én is hozzászólok!