Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Ki a jobb problémamegoldó? 2. Adásba kerül: 2015. szeptember 17.

Ezt a témát már hölgyek társaságában korábban kiveséztük, de ahogy sok esetben, ebben is kíváncsiak vagyunk a férfiak véleményére. Ki hogyan kezeli a hétköznapok során felmerülő problémákat, milyen módszerrel hárítja el a spontán jelentkező gondokat, konfliktusokat? Vajon a férfiak hogyan kezelik a váratlan helyzeteket? Képesek segítséget kérni, vagy ez sérti az önérzetüket? Megosztja álláspontját Németh Kristóf, Szalay Ádám és Orosz György. Meglepetés hölgyvendégünk nem férfi-női szemszögből közelítené meg ezt a kérdést.

 

"Jó konfliktuskezelés...: ez jelenti a menny és pokol közti különbséget."

/Gary Chapman/

Németh Kristóf, színész, a Játékszín igazgatója határozottan hozza meg döntéseit. Az elodázott probléma a legnagyobb hosszú távú gondot tudja okozni. Ebben édesapja volt számára a példakép. Kristóf szerint nem szabad a tökéletes megoldást hajszolni, a jóra kellene törekednünk. Ahhoz pedig, hogy az ember merjen problémát kezelni, bele kellene állni a konfliktushelyzetekbe.

Szalay Ádám, televíziós riporter, személyiségfejlesztő tréner egy fejlődési íven ment keresztül: régen, ha előállt egy probléma leblokkolt, ma már higgadtan tudja kezelni. Négy lánnyal él együtt, akiktől megtanulta azt, hogy hogyan kell egy problémát átkeretezni. Ádám, ha elront valamit, bevallja, elnézést kér és igyekszik legközelebb jobban csinálni. Ha benne van egy problémában, megpróbál kívülről tekinteni magára, amely lehetőséget ad számára, hogy kicsit messzebbről és objektívebben szemlélje a vélt és a valós problémát.

Orosz György, humorista szerint van, aki a problémát feladatnak hívja. E két fogalom nagyon közel áll egymáshoz. Imádja például a szalámi végeket, s ezeket fel is vásárolja a szupermarketben, de vannak olyanok, akik, ha ezt kapnak a hentestől, problémaként élik meg. Három keresztlányával volt nyaralni, akikkel mini konfliktusokba került, de nagyon sok mindent tanult tőlük.

Riha Zsófia, pszichológus szerinte a probléma nem probléma, hanem egy lehetőség valamire. Nem férfiak és nők terén keresné azt, hogy ki a jobb problémamegoldó. Az itt a kérdés, hogy ki mer kreatívabb lenni? Minél több sikerélményünk van a problémamegoldásban, annál kreatívabbakká válunk.

Különbségek

Egy 2003-as kutatás eredményeképpen a következő, legmarkánsabb különbséget fogalmazták meg a két nem gondolkodási formájára: a női típusú agyra az empátia, a férfias agyra a rendszerezésre való törekvés a jellemző. A férfiak a problémamegoldást helyezik a középpontba, míg a nők elemzik, boncolgatják, többször átbeszélik. Amíg a nő át akar beszélni egy kérdést, még megoldás keresés nélkül, addig a férfi egyből alternatívákat gyűjt, a fennakadás mielőbbi lezárása érdekében. Ekkor a nő azt érzi, nem hallgatják meg, miközben a férfi úgy gondolja, az a dolga, hogy rövidre zárja a témát. A férfiak egy kimerítő nap után, szeretik magunkban kiengedni a stresszt, ellenben velünk, akik szeretik mindezt kibeszélni magukból. Attól, mert különbözőek vagyunk, az összezörrenések is sokszor ebből adódnak. Mi többször szeretünk átbeszélni egy problémát, - addig meg sem nyugszunk -  a férfiak pedig egyszerűen elfeledkeznek a problémáról. Ezt pedig mi érdektelenségnek és szívtelenségnek éljük meg.

 

Egy hozzászólás

Minitehén
2015. szeptember 23. 08:51:22
Hogy ki a jobb problémamegoldó egy családban, messzebbre tekintve egy közösségben, nos, az elsősorban intelligenciájától függ. Ezen pedig nemcsak a tanultságot, a mentalitását kell érteni, bár jórészt ezektől függ. Egy tanulatlan, szűk látókörű ember értelemszerűen nem fog problémákat megoldani, vagy ha igen, az olyan megoldás is lesz.

Én is hozzászólok!