Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Álláshalmozók Adásba kerül: 2015. március 11.

Nők, anyák, asszonyok, lányok, akik dolgoznak, gyereket nevelnek, képesek a folyamatos megújulásra, a váltásra. Egy ember életében sokféle munka, hivatás adódhat. Mindenkinek bonyolult lehet az útja, míg megtalálja a helyét. Olyan nőkkel beszélgetünk, akik sokféle mesterséget művelnek, hatalmas szeretettel. Folyamatosan fejlődnek és nagyon sok területen kipróbálhatták már magukat. Itt lesz velünk Oszter Alexandra, Pistyur Veronika és Bódis Kriszta. Meglepetés férfi vendégünk a munkáját hobbiként éli meg.

Az élet nem olyasmi, ami önmagától megtörténik. Ha nem magunk szabjuk meg életutunkat, akkor más külső hatóerők irányítják a miénktől eltérő célok szolgálatában.
                                                                                                                    Csíkszentmihályi Mihály

Akár egy életen át keressük azt, hogy melyik az a szféra, amiben jól érezzük magunkat, mi az a munka, amely már szinte a hobbit jelentheti számunkra. Elkezd sodorni az élet egyik helyről a másikra, aminek köszönhetően folyamatosan fejlődünk. Vannak, akik több területen is ki tudnak teljesedni, többfelé is tudnak fókuszálni. Vannak azonban, akik egyre koncentrálnak, de arra minden erejükkel. Ki ebben, ki abban jó. Lehet több szakmánk, amelyet váltogatunk, vagy párhuzamosan űzzük. Hogyan alakul ki az érdeklődési körünk? Mi az, ami meghatározó lesz a hivatásunk során? Mikortól és milyen spektrumra terjed ki a tudásmegszerzés iránti vágyunk?

Oszter Alexandra, színésznő, grafikus kiskorában rajzolni, énekelni, táncolni is szeretett volna, és színházban is szerepelni akart. Általános iskolában balett órára, művészi tornára és különböző szakkörökre járt. Mindegyiket nagyon szerette, azonban a gimnáziumban nem tudta eldönteni, hogy melyiktől váljon meg. Hivatása megegyezik a hobbijával, melyben örömét leli. Szerinte korlátok csak akkor vannak, ha azokat mi magunk állítjuk fel.

Bódis Kriszta, író, dokumentumfilmes, pszichológus életében a művészet és a tudomány ötvözete integrálódott. Igazi szabadúszó vagy, ahogy ő nevezné humorosan „szabadon fuldokló”. Érettségi után kevés segítséget kapott a pályájával kapcsolatban. Pszichológia szakra jelentkezett, majd másodévben esztétika szakra is. Szakértőnek és szerkesztőnek keresték fel a televízióba. Később alapítványt hozott lére, a nehéz sorsú gyerekek továbbtanulását segíti.

Pistyur Veronika, volt televíziós szerkesztő, műsorvezető szerint ő inkább identitáshalmozásnak, mint álláshalmozásnak nevezné. Jogász szeretett volna lenni, de azt is tudta, hogy a média szak is érdekli – ezért médiajogász akart lenni. Filmművészeti Egyetemre is felvették, de később antropológiát is tanult. Egyszerre két egyetemre járt és mellette dolgozott is. Amikor az egyik iskolát befejezte, elkezdte a nemzetközi kapcsolatok szakot. Most nonprofit szervezetet vezet.

Küllői Péter, mérnök végzettségű bankárnak építész diplomája van, régen brókerként is dolgozott. A Mosoly Alapítvány alapító tagja és a Bátor Tábor Alapítvány elnöke. Nagyon fontos, hogy az ember hogyan tudja a sikereket megélni, s ez nem más, mint a belső egyensúly megtalálása. Péter úgy gondolja akkor jó egy vezető, hogyha valamiben igazán nincs is szükség rá már. Nem érzi azt, hogy dolgozik, úgy fogalmaz, hogy a hobbijainak él.

Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre adott válasz felnőttkorra teljesül?

Valóra válik gyermekkori álmunk a hivatásunkkal kapcsolatban? Kiskorban folyamatosan váltakoznak ezek az elképzelések, majd eljön az a pillanat, amikor egy-egy elgondolás tovább él a fejünkben, rendületlenül. Vajon az idő múlásával hogyan alakul át vagy valósul meg? Science Daily több éves kutatása során 3 ezer ember életét követték végig. Összehasonlították gyermekkori elképzeléseiket a már megvalósult felnőttkori pályájukkal. Ez eredmény érdekes: kizárólag 6%-uk végzi álmai munkáját.

Az álmok határtalanok, de a tényleges megvalósítás sokszor problémába ütközik. Azonban akadnak olyanok, akiknek a földtől elrugaszkodott álmai is teljesültek. Hannah Fraser gyermekkorában egy mesének köszönhetően sellő akart lenni. Sellőfarkat varratott magának és megtanult vele úszni. Azt hitték ez egy gyermeki fellángolás, most közel 40 éves és hivatalos sellőként dolgozik. Show-műsorokban halakkal úszik, és sokszor filmes szerepre is felkérik.

Tudásszomj

A tudásvágy állandóan munkál bennünk. A "nucleus basalis", az agy azon része, amely a figyelem fókuszálásáért felelős. Ha ez aktív állapotban van, akkor a befogadás könnyedén, szinte észrevétlenül történik. Gyermekkorban ennek működése folyamatos. Ezáltal a gyerekek hozzájutnak az ún. „környezeti alapcsomaghoz”. Mindent befogadnak, mivel még szelektálni a fontos és a kevésbé fontos dolgok között nem tudnak. Ez a rendszer körülbelül 8 éves kor körül bezárul, ekkor tanulják meg elkülöníteni a számukra lényeges ingereket, a kevésbé lényegesektől. Az érdeklődés iránti vágy elmaradása azonban nem belülről fakad. Lehet az oka a környezet felől támasztott elvárás és a minősítés is. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!