Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Örömpedagógia Adásba kerül: 2015. május 12.

A hagyományos módszerek a nevelésben olykor kevésbé hatékonyak. Milyen módszerekkel lehet az internetet és a játékokat a gyerek fejlődésének szolgálatába állítani? Mi az az örömpedagógia, aminek segítségével, a hátrányokkal induló diákok is sikereket érhetnek el? Megosztja tanácsait: Benkő Nóra, Kokas Katalin és Szeverényi Irma. Meglepetés férfi vendégünk szerint a sok elfoglaltság mellett, hagyni kell néha, hogy a gyermek gyermek maradhasson.

A pedagógiai mószerek az évek során sokat változtak. Sokat kell alkalmazkodniuk a generációs jellemzők változásaihoz. Az a módszer, ami húsz évvel ezelőtt még hatékony volt, nem biztos, hogy a mai fiatalok esetében is fejlesztő hatású lehet. Örömmel tanulni? Sok gyermek ezt el sem tudja képzelni.. Miért van ez? Miért nehéz motiválni a gyereket? Mennyire vannak túlterhelve? Hogyan lehet örömmel elhagyni az iskola kapuit? Milyen új módszerek kerültek be a köztudatba? 

Kokas Katalin, Liszt Ferenc-, és Junior Prima-Díjas hegedűművésznek a zenetanulás olyan természetes volt, mint a levegővétel. Szerinte a szülőknek kell eldöntenie és megéreznie azt, hogy a gyermek mikor vevő a zenetanulásra. Ha a diák remegve jön ki a zeneóráról, arról alapvetően a tanár tehet. Vele is előfordult, hogy elbúcsúzott pár növendékétől, mert nem passzoltak össze. Szigorúan megköveteli gyermekétől, hogy gyakoroljon, náluk a koncertezés a legnagyobb motiváció. 

Szeverényi Irma, gyógypedagógus, "játékosítás az iskolában"kutatócsoport tagja. Tizenketten voltak testvérek és mindenkire jutott elég figyelem. Mindegy milyen módszert alkalmazunk, a legfontosabb, hogy a gyerek örömmel menjen ki az óráról. Nagyon sűrű a tanterv, így nagy teher van a diákokon, de ugyanekkora a pedagógusokon is, mert haladni és teljesíteni kell. A tanulást lehet játékba ágyazni, vannak akiknél a számítógépen keresztül jobb eredmények érhetőek el, mint a norma módszerekkel. 

Montessori-módszer & az információs és kommunikációs technológia kapcsolata

Irma különleges gyermekek tehetségfejlesztésével foglalkozik. A Montessori-pedagógia alapjaira épült módszerrel és az IKT, azaz az információs és kommunikációs technológia segítségével fejleszti a gyerekeket. A különböző fogyatékkal élő gyermekeknek segítenek a képességeik fejlesztésében. A bennük megbújó tehetséget és az erősségeiket hangsúlyozzák, és nem a hiányosságokra koncentrálnak. A gyógypedagógia ilyen formában hozzájárul a sikeres integrációhoz.

Benkő Nóra színésznő, a Pesti Magyar Színiakadémia vezetője szorgalmas diák volt, de nem emlékszik arra, hogy örömmel tanult volna. Később találta meg ebben örömét. Azt, hogy jó pedagógiai módszert alkalmazunk-e onnan látjuk, hogy a gyermeknek öröm-e a tanulás. Szerinte nem a jegy számít, hanem az, hogy kapott-e valami többletet és azt felnőtt korában fel tudja-e használni?! Drámapedagógiai táborokban csoportokat vezet, ahol színdarabokat gyakorolnak be, amelyből a fiatalok nagyon sokat tanulnak. 

Balzsay Károly, a profiboksz egykori nagyközépsúlyú világbajnoka, gyermekkorában a bokszban elsősorban azt szerette, hogy édesapjával lehet, utána azt, hogy büszke rá, és egy idő után már saját maga miatt csinálta. Ha a diákja veszít, akkor elbeszélget vele. Megnézi, hogy mi az, amit ő nem tanított meg és mi az, amit a gyermek tud, de a mérkőzésen nem csinált meg. Mindezektől függetlenül a beszélgetés végén egy pozitív jövőképet igyekeznek felállítani. Ha a gyermekein látja, hogy túlterheltek, akkor szabadon engedi őket, hogy megéljék gyermeki énjüket.

Digitális pedagógia

Amikor a digitális kütyük meghódították a világot, akkor kitiltották az órákról. Sokan úgy gondolják/gondolták, hogy elvonja a gyermek figyelmét a tananyagról, leköti más egyéb információzuhatag. Miközben hasznos módon is lehetne integrálni a tanórákba. Fel lehet úgy használni, hogy ezek a gyermek fejlődését segítsék elő. Lannert Judit, oktatáskutató úgy gondolja a fő probléma a módszerekkel van és nem a diákok szorgalmával. Ugyanis a magyar gyerekek több időt töltenek a tanulással, ellenben a németekkel. Viszont a német gyerekek kevesebb tanulással mégis jobb eredményeket értek el. A tabletek segítségével prezentációkat tudnak készíteni az órára, honlapot szerkeszthetnek, online kvízeket tölthetnek ki, szófelhőt hozhatnak létre vagy csapatmunkát szervezhetnek. 

Digitális eszközökkel támogatott előadás hatékony tud lenni. Fontos a pedagógusok nyitottsága az új világ és annak fejleményei felé. Az írásbeliség korában elemző gondolkozásra volt szükségünk, a mai digitális korban pedig a kritikai gondolkozásmódra.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!