Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Házitündér bevetésen avagy rend a lelke mindennek? Adásba kerül: 2015. február 24.

A hagyományos szerepek szerint a férfi rendetlen, szanaszét hagyja a lakásban a szennyest, de ha szerencséje van, akkor a kedvese összeszedi és kimossa, majd élükre vasalja a ruhákat, és egyébként is őrködik a rend felett. Hogyan tanítsuk meg gyerekeinket a rend szeretetére? Meddig tűrjük a rendetlenséget? Tapasztalatait mesélik el mai vendégeink: Bánsági Ildikó, Dr. Somogyi Andrea és Som-Balogh Edina. Meglepetés férfi vendégünk rendszerető, addig semmibe sem kezd bele, amíg maga körül rendet nem rak.

A házimunka, a rendrakás, a takarítás mindig egy kényes kérdés. Aki rendszerető, az nehezen viseli a szétszórt embereket, aki pedig nem egy rendkedvelő, az nehezen tűri el az állandó megszólítást, és azt sem szereti, ha valaki sürög-forog körülötte. Egy összeköltözés során a párok jobb esetben megosztják a házimunkát. De hogyan is kell ezt jól csinálni? Mikor beszélhetünk már rendmániáról? Hogyan tartsuk mindezt egyensúlyban párunkkal, gyermekeinkkel esetleg önmagunkkal? Kerestük a választ!

Bánsági Ildikó, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő gyermekkorában nem volt rendrakó, majd amikor elkezdett önállósodni ő lett a legnagyobb rendszerető. Takarításban a mumusa a konyha, a spájz és a fürdőszoba – ezekben a helységekben mindig tisztaságnak kell lennie. Azonban a vasalás nem a kedvence. Ildikó szerint olyanról is beszélhetünk, mint a „lelki rendrakás”, ott is polcok vannak, amiben ugyanúgy szelektálunk.

Dr. Somogyi Andrea, pszichiáter édesapja dolgozott, édesanyja otthon mindent megcsinált, neki annyi volt a feladata, hogy tanuljon. Ennek ellenére mindig elpakolt, belső igénnyé vált a rend szeretete. Rendmániáról akkor beszélhetünk, ha valaki napi egy órát takarít, s közben szenvedést és rosszkedvet okoz számára. Az együttélés során társunkkal már az elején egyeztetni kell erről, ennek megbeszélésére nem kell éveket várni.

Som-Balogh Edina, színésznő gyermekkorában is szerette a dolgait rendben tudni, a nagytakarítást azonban nem kedvelte. Párja nagyon rendszerető. A gyermeknevelés során, a játékidő alatt átadja magát a szórakozásnak, nem akarja idegesíteni sem magát sem gyermekét ezzel. Azonban, amikor eljön az este, akkor bizony el kell pakolni. Erre kineveztek egy dobozt, amibe minden belefér. Praktikus megoldás, hisz reggel újra előkerül minden.

Lux Ádám, színész gyermekként is nagyon precíz volt. Magának írt megszólítással és aláírással levelet, hogy mit ne felejtsen el. Három fiú testvére van, mindenki helyett ő rakott rendet. Azonban gyermekei esetében napokon át képes hagyni azt, hogy szét legyenek pakolva a játékaik – nehéz, de megengedi. Mosogatni nagyon szeret, de inget vasalni ő sem.

Furcsa kutatások, érdekes eredmények

A Népességtudományi Kutatóintézet 2009-es felméréséből kiderült, hogy mi magyarok konzervatívak vagyunk a házimunka témakörében, a többi európai országhoz képest. Mi nők, 3,3x több részt vállalunk az otthoni munkából, mint a férfiak, ehhez képest mégis elégedettek vagyunk. A Washingtoni Egyetem szerint, akik a hagyományos szereposztás szerint végzik a házimunkát, magánéletük is kiegyensúlyozottabb. Tehát ahol a takarítás, rendrakás elvégzésében a nő szerepvállalása a dominánsabb. Ennek egy 2009-es kanadai felmérés ellentmond, mely szerint a házasélet akkor harmonikus, ha a munkát fele-fele arányban meg tudják osztani a párok egymás között.
A Demographic Research folyóirat 22 európai országban végzett egy kutatást. A vita forrása lehet a takarítás? Bizony a mellékhelység takarítása és a porszívózás okozza a legtöbb konfliktust egy kapcsolatban, legnagyobb mértékben: Finnországban, Izlandon és Norvégiában. Nálunk jó az arány, 22 országból 20. vagyunk ebben a listában.

Gondoltad volna?

A takarítással is kalóriát égetünk, nem sokkal kevesebbet, mint a sporttal.

  • Pakolás 250 kcal/ óra
  • Takarítás 200 kcal/ óra
  • Bevásárlás 150 kcal/ óra
  • Cipekedés 350 kcal/ óra

Amikor gyermeket vállalunk akkor a rendrakási stratégiánkat megváltoztatjuk, próbálunk a gyermeknek is teret engedni. Mi pedig szülőként megtöbbszörözzük erőnket, mindeközben megpróbáljuk tanítgatni csemetéinket a rend szeretetére. De igaz az, amit Phyllis Diller, komika, színésznő mond: „Amíg cseperedő gyerekek vannak otthon, addig olyan a takarítás, mint havat lapátolni hóesésben.

Három hozzászólás

Wolz Ilona
2015. február 24. 11:53:41
Tisztelt Gabriella!
Szeretnék Önnek egy témát javasolni, a FIMOTA gyerekekről, mert sem a szülők, sem a pedegógusok nem tudnak velük mit kezdeni. Az én fiam is az, 12 éves és óvodás korától, járunk pszichológustól a nevelési tanácsadón át maszek kezelésekig minden hova, de a hekyzet egyre roszabb, mivel az iskolában a pedagógusok sem tudnak az ilyen gyerekekkel mit kezdeni. És sajnos egyre több az ilyen gyerek és a helyzetük elkeserítő, merz rossznak vannak elkönyvelve, ez a jegyeikben is látszik, pedig jó képességű gyerekek.
Köszönöm: Wolz Ilona
Gizi
2015. február 24. 14:05:24
Tisztelt Szerkesztők!
Nagyon szeretem a műsort, kezdettől fogva nézem és mostanra kialakult bennem egy kis hiányérzet egy sokakat érintő témával kapcsolatban. Jó lenne egy adás az életmódváltásról, amelyben például Jegyes-Tóth Kriszta befejezhetné az elkezdett mondatát, hogy a futás mellett hogyan változtatott még az életén, az étrendjén. Szívesen látnék embereket, akik sikeresen lefogytak és esetleg ennek hatására meg is gyógyultak.
Köszönettel, Gizi
Vera
2015. február 25. 18:46:09
Kedves Szerkesztőség!
Ebben az adásban (2015. február 24.) szerepelt egy kisfilm valamilyen francia zenével. Nagyon kíváncsi vagyok az előadóra és a szám címére. Kérem, segítsenek benne!
Köszönettel: Vera

Én is hozzászólok!