Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Női sorsok, női életszakaszok Adásba kerül: 2015. március 12.

Életünk szakaszokból áll, és ezekben a szakaszokban mindig más és más tanulnivalónk van. Minden egyes periódust másképp élünk meg és másképp alkalmazkodnunk hozzá. Milyenek ezek az időszakok? És hogyan zárul le az egyik és kezdődik el a másik? Milyen példaképeink vannak? Erről beszélgetünk Jókai Annával, Almási Évával és Majorosi Mariannával. Meglepetés férfi vendégünknek lányai és felesége tart tükröt, amiből nagyon sokat tanult.

"A vonat a mi életutunk, emlékszel? A kabinok pedig emberek és sorsok, amelyekkel találkoznunk kell, van, hogy mi választjuk ki, ki mellé ülünk be, van, hogy minket választanak ki mások. Néha rövidebb ideig tart, máskor pedig végtelennek tűnik, de soha nem úgy jössz ki egy fülkéből, ahogy beléptél oda."
                                                                                                                         Zakály Viktória

Életünk periódusokra osztható. Minden életszakaszban más-más pontra fókuszálunk, változnak a körülöttünk lévő emberek, újabb példaképek jelennek meg. Nem mindig egyszerű egyikből a másikba átlépni, lezárni, feldolgozni. Sem férfinak, sem nőnek lenni nem könnyű. De ha jó párost alkotunk, akkor átsegíthetjük egymást a nehézségeken, és együtt örülhetünk a sikereknek. Mi nők, ezekben a szakaszokban úgy, ahogy harcot vívunk a sorssal, úgy önmagunkkal is folytatunk egyfajta párbeszédet. Annak ellenére, hogy a társadalom a nemek terén átrendeződni látszik, a férfiak iránti elvárásaink talán még mindig ugyanazok, viszont önmagunk felé támasztott követelményeink bővültek. Most ünnepeltek minket, nőket  - hisz nőnap volt. Vajon mennyire jó nőnek lenni? Melyek azok a lapok, amelyeket nekünk osztott az élet?

Jókai Anna, Kossuth Nagydíjas író, a Nemzet Művésze inkább azon gondolkodott, hogy szeret-e ember lenni, mint azon, hogy szeret-e nő lenni. Minden életszakasza különböző, nagy váltásai voltak. Az összes periódust próbatételként élte meg. Élete óriási ajándékának tartja, hogy gyermekei és unokái szeretete veszi őt körbe. Anna szerint egy kapcsolatban szellemi összetartozásra is szükség van, azonban ez nagyon ritka.

Almási Éva, Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő életében mindig természetes volt, hogy nő volt. Kiskorában a fiúkkal játszott többet. Évának édesanyja a példaképe. Ahogy megy az idő, bizonyos dolgokban kezd úgy viselkedni, mint ő. Édesanyja éjszakára járt dolgozni, ezt sokszor észre sem vette, mivel akkor ment el, amikor ő még aludt, és mire felébredt már otthon volt. De soha nem érzékeltette vele, hogy ez számára áldozatot jelent.

Majorosi Marianna, Kossuth-díjas énekes- és táncművész, pedagógus, a Csík zenekar tagja minden egyes napját úgy éli meg, hogy értékeli azt, hogy milyen jó nőnek lenni. Három fia van, akik között nagyon jól érzi magát. Marianna számára a nagymamája és édesanyja a példaképe. Férje pedig édesapjára hasonlít. Ő és fiai odafigyelnek rá, igyekeznek éreztetni vele, hogy ő a nő – például virággal várják.

Dr. Virág György, pszichológus három lányával és feleségével élt együtt, akik tükröt tartottak neki, melyből nagyon sokat tanult. Valamennyien női tükörből tanulunk, mert első legfontosabbat az édesanyánk tartja, mivel közte és gyermeke között misztikus a kapcsolat. Akinek rossz tükre volt, az egész életen át hurcolja, és azokat a kapcsolatokat vonzza be, amiket ebből tanult és így igaz ez fordítva is.

Női önmegvalósítás

A nők munkahelyi elvárásai között szerepel az, hogy lehetőséget kapjanak az önmegvalósításra, visszajelzésre és elismerésre tartanak igényt az elvégzett feladattal kapcsolatban. A nők is olyan karrierútra vágynak, amilyenre a férfiak. Egy kutatás szerint a 24-32 éves korosztály, akik magas iskolai végzettséggel rendelkeznek, és szellemi munkát végeznek szeretnék, ha a megszerzett tudás a munkaerőpiacon érvényesülni tudna. Az elmúlt időkben e téren történtek változások, de máig jóval több a férfi vezető, mint a női. A válaszadók szerint az első lépcsőfok az önmegvalósítás terültén a munkában megugrandó kihívások teljesítése, a karrier felépítése, majd ezt követi a család és a gyermekvállalás. 

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!