Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Egy gyerek, két gyerek, sok gyerek Adásba kerül: 2013. május 22.

blog post image

Egy vagy több gyermeket vállaljunk? Döntés, anyagi helyzet vagy a körülmények kérdése? Mi alapján döntünk? Összeegyeztethető a gyereknevelés a karrierrel? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Hámori Eszterrel, Szarvas Viktóriával, Radványi Dorottyával és meglepetés férfi vendégünkkel.

Egy kis demográfia

Magyarországon jóval több gyermeket vállalnának a fiatalok, mint amennyi ténylegesen megszületik. A párok által tervezett gyermekszám 2 körül mozog, míg a teljes termékenységi arány csak 1,3 körül ingadozik. Ez a népességpótlási szint alatt van, ami azt jelenti, hogy 100 nő 130 gyermeket szül élete során. A népesség egyszerű reprodukciójához 100 nőre 210 gyereknek kellene jutni.

Az utóbbi években bekövetkezett csökkenés elsősorban arra vezethető vissza, hogy a korábbi fiatalkori gyermekvállalási minta megszűnt, és mind több nő halasztotta első gyermeke megszületését húszas évei végére, harmincas évei elejére. A gyermekvállalási kor megváltozása miatt a korábbi évekhez képest jóval kevesebb gyermek születik, hiszen az évenkénti születésszámból egyszerűen kimaradtak a fiatal anyák gyermekei.

Az alacsonyabb termékenység másik lehetséges oka, hogy a magasabb végzettségű, érettségizett, illetve felsőfokú végzettségű nők súlyos hátrányba kerülnek a velük azonos korú gyermektelenekkel szemben, hiszen arra kényszerülnek, hogy válasszanak pályájuk és a gyermekvállalás között. Hazánkban a gyermek 3 éves kora előtt a nők csupán elenyésző része, alig 15 százaléka tud visszatérni a munkaerőpiacra. Ez a nemzetgazdaság számára is igen súlyos veszteség.

Jól látszik, hogy a családalapítás egyre kevésbé lehet csak magánügy. A fiatalok többsége családcentrikus, úgy gondolja, fontos a munka, de az otthon, a család lényegesebb. Mégis, az elmúlt években aggasztóan megnőtt a gyermektelenséget tudatosan választók száma.

Kopp Mária (1942-2012) és Skrabski Árpád (1939-2009) vizsgálatainak egyik legmeghökkentőbb eredménye ráadásul az volt, hogy a magyar társadalomban a gyermekvállalás a nők esetében - a gyermektelenekhez képest - rosszabb életminőséggel és lelkiállapottal jár együtt, míg a férfiak esetében ennek az ellenkezője jellemző.

Nagycsaládos boldogság kontra egygyermekes felelősség

A mindennapi életben sokak tapasztalata, hogy kiegyensúlyozott, egészséges családban az anyagi nehézségek ellenére is lehet boldogan élni. A sokgyerekes családok nevelik az utódot, a „jövendő eltartót" azok helyett, akiknek - bármilyen okból - nincs gyerekük vagy csak egy gyerekük van. Noha ez társadalmi szükséglet, sok esetben a nagycsaládok lehetetlen anyagi hátrányba kerülnek e miatt a többletvállalás miatt. Sokan törvényszerűnek tekintik ilyenkor a nehéz anyagi helyzetet és máris kész a következtetés: „felelőtlenség" több gyermeket vállalni, mint amennyinek felnevelését a szülők anyagi helyzete biztosítja.

Radványi Dorottya egy 25 éves felnőtt fiú édesanyja. A műsorvezető a munkája mellett tudatosan vállalt egy gyermeket, akinek mindent meg szeretne adni. Döntésében többek között szerepe volt a férje és közötte meglévő nagy korkülönbségnek is.

Családban élni jó, mindig van kire számítani, közösek az örömök, s könnyebbek a gondok is. Nagy családban élni még jobb lehet, ha néha nehezebb is. A rendelkezésére álló pénzt több felé kell osztani ugyan, ám a gyerekek egymást is nevelik, s könnyebben tanulják meg az alkalmazkodást egy közösséghez.

Szarvas Viktória kilencgyermekes édesanya. Húszévesen szülte első gyermekét. Az egyetemet is később fejezte be, már 4 gyermeke volt, amikor megszerezte történész diplomáját.

Sokan úgy vélik, hogy a leggazdagabbak és a legszegényebbek engedhetnek meg maguknak sok gyereket. Lehet, hogy van ebben némi igazság, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete azonban azon dolgozik, hogy az átlagos jövedelmű házaspárok is nyugodtan tervezhessenek legalább három gyermeket . Az 1987-ben alakult egyesület tevékenysége az élet szinte minden területére kiterjed, ingyenes tanácsadó szolgálattal áll a hozzá fordulók rendelkezésére.

Hámori Eszter színésznő-édesanya - ez áll a névjegykártyáján is. Eszter 18 éves kora óta szinkronizál, elsősorban sorozatokból ismerhetjük. 4 gyermek édesanyja. Gyermekei két kapcsolatból születettek, második párjával harmonikus kapcsolatban él.

Lackfi János öt gyermek édesapja. Lázár Ervin mondta róla az egyik könyve bemutatóján, hogy: "nagyon irigylem Jánost, mert öt gyerek szaladgál körülötte, és sosem fogy ki az ötletekből."  

A kívánt gyermekek megszületéséért

A gyermekvállalási kedv növeléséhez kiszámítható és hosszú távú családpolitikai rendszerre van szükség. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezésére az öt parlamenti párt frakcióvezetője idén januárban Nyilatkozatot írt alá a kívánt gyermekek megszületéséért. Ebben vállalják, hogy a párt amit képviselnek, támogatja döntéseiben és kommunikációjában a gyermekvállalást, a családokat és mindenben segíti őket: „Mindent megteszünk azért, hogy olyan körülményeket biztosítsunk, hogy a kívánt, tervezett gyermekek világra jöhessenek.”

 

 

Egy hozzászólás

Magul
2013. május 22. 18:40:02
Nagyon tetszik a mûsor, a sokféle téma. Ez az adás juttattta eszembe a sok unokás nagyikat, a szupernagyikat, tán mert magam is nagyi vagyok. Van is egy javaslatom! Az én óvónénim (én magam 4 unokával rendelkezem) akinek 3 fia, közel 20 unokája, és nem tudom hány dédunokája van, és minden évben megrendezi az úgy nevezett ÓVODA találkozót", most lesz jövõ hónap közepén. Tessék elképzelni a több mint 60 év alatt összegyûjtött gyerekek, unokák, dédunokák számát... Szóval ilyen téma is jó lenne egyszer. Üdvözlet az egész stábnak

Én is hozzászólok!