Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Csábításra születtünk?! Adásba kerül: 2015. március 02.

Vajon mi alapján választunk párt? Valóban izgalmas, ami elérhetetlen? Mitől vonzó egy nő, és mit keresünk egy férfiban? Egykoron azt tartották, egy igazi lady nem szivarozik, a lovat nem férfi módra üli meg, nem foglalkozik vívással és nem is párbajozik, nem lő pisztollyal és nem kártyázik férfiklubban. Ellenben olvas, házias és gondos családanya. Manapság, amikor számtalan feladat, kihívás vár a nőkre, marad elég idejük és figyelmük a csábításra? Megosztja véleményét Dienes Angéla, Csemer Bogi "Boggie" és Balsai Móni. Meglepetés férfi vendégünk szerint 10 másodperc elég arra, hogy valakit megítéljünk.

A csábítás a legizgalmasabb játszma férfi és nő között. Vajon mi a fontos a nőknek és mi az elsődleges szempont a férfiak számára? Mikortól beszélhetünk csábításról? Karinthy Frigyes ismert gondolata ezt a bonyolult játszmát egyszerűen, és nagyszerűen fogalmazza meg: "Férfi és nő ... hogyan is érthetné meg egymást. Hiszen mindkettő mást akar. A férfi: a nőt. A nő: a férfit."

Balsai Móni, színésznő életében a csábítás már óvodában elkezdődött. Hosszabb kapcsolatait mindig olyan emberekkel alakította ki, akik elsőre nem tetszettek neki, és egyáltalán nem kedvelte őket. Később kiderült, hogy igazából ez vonzotta őt: a távolságtartás és a hidegség. Móni úgy gondolja nem feltétlenül a harsányság a csábító, hanem a titokzatosság. Teljesen lenyűgözte őt, amikor kiderült párja fel tud szerelni egy polcot a falra, valószínűleg azért vonzó ez ma, mert egyre ritkább.

Csemer Bogi „Boggie”, énekesnő, A dal 2015 győztese olyan férfiakhoz tudott vonzódni, akikkel fel tudott oldódni, mindez pedig a humornak volt köszönhető. Szerinte az illat nagyon fontos, hiába szimpatikus valaki, ha az illata taszító - a kémia bizony nagy szerepet játszik a párválasztás során! Bogi számára a külső tulajdonságok közül legfontosabb az arc, a tekintet és a kéz.

Dienes Angéla, coach életében is az óvodáskorra datálható az első csábítás. A "Csábításra születtünk" című könyvében az érdekelte, hogy mi alapján vonzódunk valakihez?! Sokan olyan férfit keresünk, mint az édesapánk. Az apai kéz az oltalmazást juttatja eszünkbe. A csábításhoz természetesen kell önbizalom, de azok is tudnak hódítani, akiknek nincsen. Angéla szerint a férfiak sok szituációt képesek félreértelmezni, sok esetben a baráti érintést szexuális gesztusként fogják fel.

Csányi Vilmos, Széchenyi-díjas etológus, író, egyetemi tanár szerint összesen 10 másodperc elég arra, hogy megítéljük tetszek-e a másik vagy sem. A férfiaknál a vonzóerőt a maszkulin, domináns típus és az anyagi lehetőségek jelzik, a nőknél a termékenység a fontos. Éppen ezért a fiatal nő és az idősebb férfi az ideális pár, mert ebben a felállásban teljesül ez a két feltétel. Kultúrafüggő, hogy ki hogyan fogja fel a gesztusokat, az érintést, a közelséget vagy épp a távolságot. Kizárólag az emberek képesek évekig udvarolni, az állatoknál ez nem így van.

Flörtológia

Ahogy eddig is tudtuk: a nő dönt! A flörtológia nem más, mint a férfi kiszemelése és elcsábítása. Ez egy genetikailag programozott viselkedés, mely minden kultúrában egységesen fellelhető. De az önkifejezés és az önmegvalósítás egyfajta eszköze is. Ugyanis, ha flörtölni kezdünk, elfogadjuk magunkat, hiszem mások érdeklődését akarjuk felkelteni saját magunkkal. Dr. Monica Moore kutatásából kiderül az is, hogy az a nő lesz magányos, aki kevés flört-jelzést sugároz kifelé, azaz gátlásos és nehezen fogadja el magát.

A csábítás és a tárgyalás kapcsolata

Ismét egy újabb kommunikációs aspektus: elmondhatjuk, hogy a csábítás egyfajta női kommunikációs stratégia. A női vonzerő hatalmas erővel bír, egy kutatás is bebizonyította, hogy azok a nők, akik kihasználják ezt a képességüket sikeresebbek a tárgyalásokon. Ez az első tudományos kutatás, amely a női vonzerőt tűzte ki fókuszpontként. Ennek alkalmazása harmadával növelheti a sikerességet, azonban fontos, hogy a barátságosság és a flörtölés egyensúlyban legyen tartva. Miről árulkodik e két tulajdonság? És miért fontos e kettőt az arany középút mentén megtartani? Laura Kray, a kutatás vezetője azt mondja, hogy általában a barátságos nőket nem veszik komolyan, a flört pedig magabiztosságot, az erőt sugallja. Míg a barátságosságban mások érdekeit tartjuk szem előtt, a flörtölés során a saját érdekünk is szempont. A női vonzerő bevetésének célja egyrészt a tárgyalófelekben jó érzést kelteni, másrészt beleegyezésre bírni őket. Ez egyfajta befolyásolás addig, amíg egészséges keretek között zajlik. A kutatás arról is beszámol, hogy a férfiak által uralt világban a nők úgy tudnak ringben maradni, ha felveszik a férfias stílust, ami természetesen az erősebbik nemnél részben ellenszenvet válthat ki, de a női vonzerő ennek az enyhítésére szolgál.

Két hozzászólás

Hajnalka
2015. március 2. 21:46:00
Tisztelt Szerkesztőség!

Hát, igen, igen. Nem mindegy, hogy kit hívnak meg a műsorukba. Azért, mert valakinek van már két dala, amit jól-rosszul el tud énekelni, attól még nem biztos, hogy megfelelő beszélgetőpartner. Nagyon fontos a megélt tapasztalat, a megfelelő szókincs, a pontos fogalmazás, a másik emberre figyelés, annak a megfelelő megszólítása, a mondanivaló érdekfeszítő stílusban történő kifejtése, és így tovább. Ebben a műsorban az egyik meghívottnál mindez hiányzott.
A műsorukat nagyon szeretem, de a nézettség nem attól fog nőni, ha olyan szereplőket hívnak meg, akik a műsor színvonalát csökkentik.
Üdvözlettel
Páles Hajnalka
Pintér Feri
2015. március 2. 22:09:01
Kedves Gabriella!

Férfi létemre nagyon szeretem a műsorodat.:)
Gyakran nézem, hallgatom munka közben háttérben.
Meg tudnátok adni nekem Dienes Angéla elérhetőségét, email címét?
Nagyon köszönöm!

Feri

Én is hozzászólok!