Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Ébren vagyok, vagy álmodom? Adásba kerül: 2015. május 06.

Huszonöt évet alszunk át az életünkből. A napi nyolc óra alvás ideális, megfelel az egészséges felnőtt átlagos alvásigényének. Akad olyan, akinek a nyolc sem elég, más meg sokkal kevesebbel is beéri. Mára az alvászavar is népbetegséggé vált, a magyarok fele alváshiányban szenved, aminek súlyos egészségügyi és mentális következményei is lehetnek. Mit tudunk ez ellen tenni? Beszélgetőtársaink: Csepregi Éva, Vogyerák Anikó és Dr. Vida Zsuzsanna. Meglepetés férfi vendégünk kedveli a délutáni pihentető fél órát.

Az alvás mindennél fontosabb, ám fiatalabb korban ezt nem látjuk be. Gyorsabban regenerálódunk egy ébren átvészelt éjszaka után, képesek vagyunk ugyanúgy teljesíteni a napi feladatainkat. De mindez csak ideig-óráig és rövidtávon működik. Általában a sok munka miatt, a napi 8 órás alvásunkból csípünk el egy kis időt. Sokan tudjuk ennek a hátulütőjét, mégsem cselekszünk ennek megfelelően, mert úgy gondoljuk, hogy nem tehetjük meg.

Csepregi Éva, eMeRTon-díjas énekesnő, a Neoton Família tagja 5-6 órákat alszik, alapvetően sem tudna sokat aludni, mert azt érezné, hogy a vége a napnak. Munkájából kifolyólag soha nem volt alkalma arra, hogy délután egy kicsit megpihenjen. Nem olyan rég televízió került a hálószobába, ami problémákat okoz, ugyanis olvasás helyett sokszor szörföl rajta. Az autóutak során nagyon szeret az autóban aludni. Amikor esténként nem bír álomba szenderülni, akkor gyakran kér segítséget az univerzumtól.

Vogyerák Anikó, műsorvezető-riporter minden nap 3 óra 17 perckor kel, nagy alvás igénye van, napi 8 óra alvás nélkül használhatatlan. A korai kelései végett, ha lehetősége van rá, délig is tud aludni. A legrosszabb és a legidegesítőbb érzés az, ha nem tudunk elaludni. Sokszor altatnia kell magát. Az olvasás ebben nem segít, mert amit olvas arra nem emlékszik, így legújabban mesét néz, amelyen, ha elalszik az nem olyan idegesítő, mint egy jó könyv folyamatos visszaolvasása.

Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus elmondása szerint időskorra csökken az alvásigényünk. Vannak bagoly és pacsirta típusú emberek is. Az elalváshoz fel kell készülnünk a nyugalmi periódusra. Úgy ahogy a gyerekeknek megvan erre a rituáléjuk, úgy felnőttként is meg kellene lennie, viszont hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni. Az éjszakai felébredések általában egy fix időpontok, de a szervezetünk átprogramozható.

Csonka András, színész, műsorvezető kiskorában bármikor, bármennyit tudott aludni. Nehéz időszak az, amikor mindig más időpontban kell kelnünk. Azt tapasztalta, hogyha éjszaka felébred és emlékezik az álmára, akkor könnyen vissza tud aludni. A délutáni 20-30 perces pihenéseket előnyben részesíti. Azonban képtelen rávenni magát arra, hogy éjfél előtt aludni menjen.

A kialvatlanság következményei  

Fiatalon az alvásigény megrövidítésével akarunk közelebb kerülni a céljainkhoz: letenni a vizsgát, megcsinálni a munkát a jövőnk érdekében. Azonban, később ez miatt kerülhetünk távolabb a céljainktól. Köztudott tény, hogy kialvatlan állapotban sokkal nehezebben megy a teljesítés is. A minőségi pihentető alvás nélkül az immunrendszerünk is legyengül, s hamarabb betegedhetünk meg. Kutatások is bebizonyítják, hogy ennek következtében hamarabb megjelennek rajtunk az öregedés jelei. Ne feledjük, nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is számít!

A délutáni szieszta

A Harvard kutatói vizsgálatából kiderült, hogy azok, akik csak kis időre is, de megpihennek délután, azoknál csökken a szívbetegség rizikója. Közvetlen hatása is van: javítja a koncentrálóképességünket, gátat szabhat az információ túltelítettségnek is a fejünkben. Egy másik kutatás szerint hangulat- és teljesítménynövelő hatása van. Egy 25 perces pihenés 54%-al növelheti az éberséget és 34%-al a teljesítményt. Az ideális eset az, ha vagy 40 percnél kevesebbet, vagy 1,5 órát alszunk. De vigyázat, ez nem pótolja az éjszakai pihenésünket. A szieszta a szellemi felfrissülésünket segítheti, de nem mindenkinél lehet hatékony. 

Egy hozzászólás

Marica
2015. május 6. 22:33:50
Fontos téma, mert szörnyű állapot, aki éveken át képtelen normálisan kialudni magát.
Nem magamról beszélek, én szerencsés vagyok, szuper alvókám van csecsemőkorom óta, és az alvásigényem egy cseppet se csökken - ezek szerint az idős kor még odébb van! :-))
Éjjel 2x biztosan ki kell mennem, de mire a lábamat behúzom az ágyba, a fejem már újra alszik.

Van viszont olyan barátom, aki sok évvel ezelőtt már járt az alváscentrumban is, a megoldáshoz azonban nem jutott közelebb, a problémája továbbra is megmaradt, ugyanis a kiváltó okot képtelenség nála megszüntetni.
Sok egészségi gondja is van, mégis inkább oda vezethető vissza, hogy a megélt napi eseményeket és a kavargó negatív gondolatait egyszerűen nem tudja az agyában kikapcsolni. Ha nagy nehezen elalszik, pár óra múlva felébred, és órákig képtelen visszaaludni. Ami persze megbosszulja magát az általános közérzetét tekintve. Nagyon szeretnék segíteni neki, próbálom a gondolkodását pozitívabbra áthangolni, de mert korábban egy pszichológus azt mondta neki, ez alkati kérdés nála, hogy mindenen ennyire rágódik, erre hivatkozva meg se próbál változtatni a mentalitásán.
Így is elég sokféle gyógyszert kénytelen szedni, plusz még egy úgymond feszültségoldó nem biztos, hogy praktikus megoldás lenne. Pláne, hogy tudjuk, mellékhatások nélküli gyógyszer nem létezik.

Ha jár valaki hasonló cipőben, érdekelne, mit kezd vele, miként küzdi le!

Én is hozzászólok!