Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A mi utunk A Caminó Adásba kerül: 2015. március 23.

Számtalan misztikum övezi azt a közel 900 kilométeres távot, amely egy dél-franciaországi kis faluból vezet Santiago de Compostelába. És aki ezt hiszi, az valóban nem téved, mert akik végigjárták ezt a zarándokutat, számtalan, megmagyarázhatatlan élményről tudnak beszámolni. Ez az út több, mint egy fizikai útvonal, ez az út az élet analógiája. Az itt megélt napok, idők szinte sűrítve mutatják meg, hogy mi a fontos és mi nem az életünkben. A sok magányosan, egyedüllétben lerótt kilométerek alatt különös dolgok játszódnak le az ember fejében és lelkében. Erről a csodáról mesél nekünk: Hullan Zsuzsa, Sándor Anikó és Csatosné Harmati Erika. Meglepetés férfi vendégünk szerint ennek az útnak van spirituális tartalma is.

„ (…) Aki kirándul, kikapcsolódik, Aki zarándokol, bekapcsolódik.
Aki sétál, nézelődik, Aki zarándokol, befelé figyel.
Aki bóklászik, céltalan, Aki zarándokol, célra talál.
Aki zarándokol, úton van. Aki zarándokol, jó úton van.(…)”

El Camino egyik állomásán olvasható szöveg megragadja a zarándoklat kulcsfogalmait. Sokan hiszünk a csodában, a váratlan helyzetben elénk táruló lehetőségben. Amikor szinte kilátástalan a jövő, a megoldást a sors elénk görgeti – a mi dolgunk az, hogy észrevegyük. Valakiknek a csoda neve: El Camino – az út, ahol visszatalálsz önmagadra. Hihetetlen, de mégis igaz.

Hullan Zsuzsa, színművésznő régtől tervezgette zarándokútját, végül úgy döntött, hogy amikor 7x7 éves lesz akkor elindul. Amikor betöltötte ezt a kort úgy érezte, az út is elkezdte őt hívni. A több, mint 800 kilométert körülbelül 33 napra lehet beosztani. Sajnos már ezen az úton is megtapasztalta a felgyorsult világ hozadékait, a környezetszennyezést, illetve azt, amikor birtokolni akarják a csend természetét. Az út előtt nem volt sok kérdése, mégis sok választ kapott és elkezdte megszeretni önmagát.

Csatosné Harmati Erika, pénzügyi tanácsadó kozmetikusa csodálatos dolgokat mesélt neki erről az útról, így eldöntötte, ő is el fog indulni rajta. Párja javasolta, hogy szakítsák magukat ki a mindennapi életből. Mindent előre megszerveztek 1,5 év alatt. Elindulást követően minden másképp történt, mint ahogy azt eltervezték. Erika szerint a fizikai nehézségeket magunknak okozzuk azért, hogy elfedjük a lelki problémáinkat. Egyszer sem merült fel, hogy feladják a zarándoklást. 

Sándor Anikó, coach, volt televíziós szerkesztő életében hirtelen döntést volt, le akarta zárni a múltat és új életet akart kezdeni. Eldöntötte, hogy olyan tevékenységeket akar végezni, ami boldogságot okoz számára, így a munkahelyén felmondott. Az útról az a hír járja, hogy az ember nem azt kapja, amit kér, hanem azt, amire szüksége van. Megtanulta, hogy az ember,mennyi felesleges dolgot cipel. Úgy, ahogy az út során a hátizsákjából kipakolt, úgy kiszórta a felesleges dolgokat az életéből is.

Dr. Kiss Róbert Richard, rádióriporter, újságíró, turisztikai szakíró elmondása szerint a zarándok kifejezés igazi teljesítményt takar. Ezen az úton nincsenek szabályok. A világ felgyorsult, a kapcsolattartás is a világhálón zajlik, az embernek ki kell szakadnia a mindennapokból. Ennek az útnak egyfajta spirituális tartalma is van. Rengeteg segítőkész emberrel találkozunk. Reneszánszát élik ezek az útvonalak, mivel meg van a közösségi élményre az igényünk. Magyarországon is találhatóak zarándokutak, sőt már zarándokvonat is van.

Az útról...

Más néven a Szent Jakab-út a világörökség részét képezi. A keresztények harmadik legfontosabb zarándokútja, ami Santiago de Compostelába vezet, ahol Szent Jakab, apostol síremléke található. Egészen a 11. századig nyúlik vissza az út ismertsége, ma egyre népszerűbb és nemcsak a vallásos emberek körében, hanem olyanok életében is, akik a válaszokat keresik, akik új életet szeretnének kezdeni, akik önmagukra akarnak visszatalálni. Egy évben körülbelül százezren indulnak el, abből megközelítőleg ezer magyar. A tapasztalatok szerint a legideálisabb hónap ennek elkezdésére a május, szeptember vagy az október - az időjárás viszontagságai végett. Ideális esetben, a megfelelő hátizsák megpakolva nem meghaladhatja meg a testsúly 10%-át. Minimális dolgot kell bepakolnunk, mert nagyon sok minden feleslegesség válik, ami pedig szükséges, az az út folyamán beszerezhető. Ami viszont elengedhetetlen: a túrabakancs és a hálózsák. Akár két váltóruha is elég, mert útközben mosni is lehet. Santiago de Compostelának 92 000 lakosa van, sokan Spanyolország legszebb városának tartják.

Magyarországi zarándokutak

  • Via Margaritarum (Gyöngyök útja) – összeköti Szentkutat és Mariazellt
  • Magyar Zarándokút –  Esztergomot és Máriagyűdöt kapcsolja össze
  • Mária út – ausztriai Mariazelltől, Magyarországon át egészen erdélyi Csíksomlyóig tart.
  • Szent Erzsébet út – Sárospatakról indul és a kassai dómnál ér véget
  • Szent Márton út során akár nyolc országot is érinthetünk, az egyik szakasza hazánkban található
  • Szent Jakab zarándokút - Magyarországról akár Santiago de Composteláig el lehet jutni

Hét hozzászólás

baboly
2015. március 23. 09:26:01
Ez mind nagyon szép, csak egy kis hibája van. Arról senki nem mesél, hogy mennyibe is kerül, hiszen visszafelé már senki nem gyalog zarándokol. (Ráadásul, úgy hallottam már van lehetőség autós "zarándoklásra"is lehetőség, sokan csak az utolsó pár km-t teszik meg gyalog)
A barátnőm végig csinálta, mindössze 500.000,forintjába került, hat évvel ezelőtt.
Mochila
2015. március 23. 15:46:00
Tisztelt szerkesztők!
Azt igen kínosnak érzem, hogy a Caminóról, vagyis a Szent Jakab-útról szólva a magyarországi utak között nem kapott helyet a 6. fontos út, pont a Szent Jakab-út, annak magyarországi szakasza. Szomorú vagyok a szerkesztők ezen tájékozatlansága és hanyagsága miatt.
Szíves tájékoztatásul: www.szentjakabut.hu, Facebookon: Szent Jakab zarándokút
Firbás Miklós
2015. március 23. 15:47:45
A magyarországi zarándokutak listájából épp a magyar Szent Jakab Zarándokút hiányzik. A jelzett zarándokút Budapest, Clark Ádám tértől a lébényi Szent Jakab katedrálishoz vezet, majd tovább Ausztriába, ahol Wolfsthalban csatlakozik az osztrák Szent Jakab út keleti végéhez. Így ma már Budapestről Santiagóig lehet zarándokolni, megszakítás nélkül a "sárga kagylós" úton, hazánk ezzel bekapcsolódott az európai Szent Jakab zarándokutak hálózatába. Több hazánk fia és lánya is megtette már ezt a 3412 km-es utat Santiagóig!
Mochila
2015. március 23. 16:09:09
Tisztelt szerkesztők!
Azt igen kínosnak érzem, hogy a Caminóról, vagyis a Szent Jakab-útról szólva a magyarországi utak között nem kapott helyet a 6. fontos út, pont a Szent Jakab-út, annak magyarországi szakasza. Szomorú vagyok a szerkesztők ezen tájékozatlansága és hanyagsága miatt.
Szíves tájékoztatásul: www.szentjakabut.hu, Facebookon: Szent Jakab zarándokút
Szilvi
2015. március 24. 15:24:35
Kedves Szerkesztőség!
Nagyon tetszett a tegnapi adás! Nagyon szép gondolatokat hallhattunk a három Hölgytől, olyan gondolatokat, amelyek ma is a fülembe csengenek. Nagyon nagy élmény volt a Hölgyeket hallgatni! Gratulálok a műsorhoz!
Sipos Erika
2015. március 25. 20:12:47
Sajnos a músort nem láttam,hiába keresem,sajnos nem tudom megnézni,érdeklődnék,hol találom az adás teljes idejét,ahol nem csak a kivonata van a műsornak,hanem látható,hallható is!?
köszönettel a segitségért: Erika
Mezei Virág
2015. március 26. 09:22:56
Én is láttam a műsort, de csak a felétől. Meg szerettem volna nézni az egészet, de nem találom én sem ezt az adást sehol. :-(
Hol tudom megnézni, mivel nagyon tetszett a téma?
Szeretem ezt a műsort, sajnálom, hogy délután 5-kor van, mivel nem érek haza a kezdésre. :-(
Gratulálok a szerkesztőknek, igazán nagyon színvonalas és tartalmas a műsor!!!!
Olyan témákról van szó, ami az adott vélemények alapján továbbgondolásra készteti a nézőket. Nem olyan polgárpukkasztó és üres műsor, mint a többi, ahol rengeteget költenek a műsorra és nem éppen építő jellemű emberekkel van tele. Végre egy műsor, ahol a vendégek az adott témában példaként is állhatnak, hogy mennyi mindent lehet kezdeni az életünkkel. Manapság ez pedig sokat számít, mert sokan élnek célok és tervek nélkül. Még egyszer gratulálok és további sikeres munkát kivánok! :-)

Én is hozzászólok!