Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kortalanok Adásba kerül: 2015. március 19.

Sokunk nem bírja elfogadni az idő múlását, meg akarjuk állítani az idő kerekét. Attól félünk, ha eljön a nyugdíjaskor már céltalanok és magányosak leszünk. Miközben nem szabadna ennek így lennie. Hogyan lehet szépen idősödni? Hogyan lehet célokkal teletűzdelt életet élni akár 90 éves kor felett is? Példát mutat nekünk életvitelével Bodrogi Gyula, Szipál Márton és Bálint György. Meglepetés hölgyvendégünk aktívan vezet, pingpongozik és minden napját mozgalmasan tölti.

"Soha nem vagy túlkoros, ahhoz,
  hogy felállíts egy másik célt
vagy megálmodj egy új álmot!"   (Les Brown)

Alapvetően mindenki fél az öregedéstől, nem tudjuk, hogyan fogjuk viselni az időskor nehézségeit. Vendégeink, akik 80 és 90 év feletti meseszép kort éltek meg, nagy életszeretettel mesélnek erről a korról és arról mennyi minden van az életükben, ami minden egyes napjukat bearanyozza. Elmesélik, hogy tartják magukat karban és mi a titka ennek a kornak. Fiatalon el sem tudjuk képzelni nyugdíjas éveinket, nem is szeretnénk igazán tervezni, pedig éppen annyi izgalmat rejthet, mint a fiatalkor szépsége.

Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező jól érzi magát, most éppen öt színdarabban szerepel, reggel próbája van, este pedig játszik. Szerinte addig érdemes élni, amíg az ember meg nem hal – mondja humorosan. Van az a kor, amikor már dicsőség élni. Elmondása szerint két féle ember van: fiatal és öreg. Úgy lehet különbséget tenni, hogy a fiatalok a „tavaly” időhatározót használják gyakran, az öregek a „most” kifejezést – „Tudod, most volt a II. világháború”.

Szipál Márton, fotóművésznek nagyon sok lány batárja van, akik nagyon sokat látogatják őt. Egész életében nőket fényképezett, rájuk néz és mindent tud róluk - hazudnak-e vagy őszinték. Férfi barátai nem nagyon voltak, sem külföldön, sem itthon. Életviteli és stílustanácsokat is ad. Például megmondja a barátainak, hogy milyen fazonra vágassák le a hajukat, s ők ezt meg is fogadják.

Bálint György-Bálint gazda, kertészmérnök elmondása szerint oka volna panaszkodni, de joga nincs hozzá. A rendszeres élet, az alkotásnak a lehetősége szebbé teszi az embernek az örökségét. A kertészet egyfajta sikerélményt ad. Minden reggelét egy pohár vízzel kezdi. 96 évesen szomorúan állapítja meg, hogy egyre kevesebb barátja van. Nagy boldogsággal tölti el azonban, hogy főiskolán taníthat. Szerinte az okos ember nem sértődik meg, aki megsértődik, annak sosincs igaza.

Gyurkovics Zsuzsanna, Jászai Mari-díjas színművész most volt a 86. születésnapja, napi 16 órát kibír lábon. Aktívan vezet, és hetente négyszer pingpongozik. Mivel nincs labdaszedő, ezért folyamatosan hajolgat, így nagyon jó kondícióban van. Zsuzsa szerint minden kornak megvan a maga szépsége. A fiatalabbakat meg kell érteni és el kell fogadni. Nem szabad hibáztatni őket azért, hogy nekik a birtokukban ennyi információ van.

A matuzsálemi kor titka

2010-es adat alapján hazánk lakosságának 1,9%-a volt 85, vagy annál idősebb korú. A Debreceni Egyetem kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy a környéken megélt matuzsálemi kornak mi a titka. Mi volt a motivációjuk az életben? A vizsgálatból az derült ki, hogy ezek az emberek egész életükben aktívak voltak, sokat mozogtak és mértékletes életet éltek. A legfőbb hajtóerő a család volt, amelybe mindig megéri energiát fektetni. Ezen emberek életében a család mindenek felett állt.

Egy Leandra Becerra Lumbreras nevezetű, 127 éves mexikói hölgy a hosszú élet titkát egy élelmiszerben, a csokoládéban látja. De ide sorolja még a helyes étkezést, a mozgást, a megfelelő mennyiségű alvást és az aktív életmódot. Általában a nők magasabb kort élnek meg, mint a férfiak, de összességében a tíz valaha élt legidősebb férfiből öt amerikai, három japán, egy spanyol és egy Puerto Ricó-i. Okawa asszony - aki 116 éves - titka: a sushi és a napi 8 óra alvás. 

Mindenkinek más a titka és mindenki másra esküszik. Egyet meg kell tanulnunk: 50 éves kor felett ne visszafelé számoljunk és terveink ne csökkenő tendenciát mutassanak, hanem menjünk ugyanúgy tovább, hisz annyi lehet még előre, mint amennyit már hátrahagytunk. A hosszú élet titkára bevált módszer nincs, a titok az élethez való hozzáállásban rejlik: az életszeretetben, a családi, baráti kapcsolatokban, a mozgásban, a folyamatos célok kitűzésében, az elegendő alvásban és a helyes táplálkozásban. A mai vendégeink bebizonyították, hogy az élet kereke nem torpan meg, hanem szépen halad előre: találjuk meg a boldogságunk forrását és szeressük az életet!

Két hozzászólás

Erzsébet
2015. március 20. 14:18:13
Kedves Szerkesztők!

Össze vannak keveredve a képek, és Gyurkovics Zsuzsanna fényképe nem is került fel ide.
dr. Varga Szabolcs
2015. március 22. 11:29:30
Kedves Gabriella!

Érdekes műsorai lényegében az egyénnek önmagával, a kűlvilággal és főleg embertársainak kapcsolatával foglalkoznak különböző megvilágításokban "szakértők"
segitségével szórakoztatóan, de meglehetősen felszínesen.
Amennyiben a jelenségek mélyén rejtőző, egyébként ősrégi motivációs tényezők feltárására igénye lenne és ezt a főnökei sem gátolnák, úgy akár család, nevelés, gaz-
dasági, etnikai, tolerancia, hit, vallások, életfilozófia, euthanasia boldogság stb. kérdésében szívesen állok rendelkezésére egy bemutatkozó találkozás után.
Referenciákat Sárdy Annától, dr.Görög S.-né Zsuzsától is kaphat.

üdvözlettel: Szabolcs

Én is hozzászólok!