Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Gyereknevelés válás után - férfi szemmel Adásba kerül: 2015. március 27.

A gyerekek és a nők szemszögéből már bemutattuk ezt a témát, de nagyon fontos, hogy megnézzük a férfiak hozzáállását is ehhez az igen nehéz szituációhoz. Hogyan vélekednek a gyermekelhelyezésről? Hogyan próbálják megoldani a nehézségeket? Kooperál-e a két fél a gyermek érdekében? Mi történik akkor, ha az anyával együtt a gyermek is kilép a mindennapi életéből? Mi a megoldás? Megkérdezzük Hrutka Jánost, Dr. Hegedűs Istvánt és Juhász Illést. Meglepetés hölgyvendégünk kétszer is megtapasztalta a válás nehézségeit, erről mesél ma nekünk!

A válás az egész családban egy nagyon nehéz élethelyzet. A gyermek óvása, új életének a lehető legjobb kialakítása kell, hogy legyen az elsődleges célja a párnak. De mi a helyzet az apákkal? Legtöbbször a gyermeket az édesanyja neveli tovább, vele él együtt, ezáltal az édesapa kirekesztetté válik. Egyedül marad, s az új életét magának kell újra felépítenie. Legtöbbször sokkal kevesebb időt tölt gyermekével, mint az anya. Hogyan vegyenek részt a gyermeknevelésben aktívan a válás után is?

Hrutka János, egykori magyar válogatott labdarúgó, sportmenedzser. Kettő ill. négy évesek voltak gyermekei a válás idejében. Szerencsére békésen zajlott és volt feleségével sikerült mindenben megállapodniuk. János olyan környezetben nőtt fel, ahol a család szent és sérthetetlen volt, édesapja mai napig összetartja a családot – ebből kifolyólag volt nehéz lelkileg feldolgoznia ezt a kudarcot. Tiszteli azt a nevelést, amit az édesanyjuk ad a gyerekeknek. Náluk nincs semmilyen rendszer, akkor megy hozzájuk, amikor szeretne.

Juhász Illés, színész válásakor is kicsik voltak a gyerekek. A bíróságon kívül maguk határozták meg a láthatást. Egy darabig ez jól működött, de az idő elteltével kezdődtek a módosítások. Illés számára ez lelkileg egy nehéz időszak volt, ugyanis szóbeli és nem írásbeli megállapodás történt kettejük között. Nagyon gyötörte őt a lelkiismeret furdalás, hogy a gyerekek ilyen helyzetbe kerültek. 

Dr. Hegedűs István, az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesületének elnöke is elvált. Elmondása szerint a válás az emberek életében a három legnagyobb csapás közé sorolható. Szoros kapcsolattartásban állapodtak meg volt feleségével, mivel a gyerekek érdekében a fontos dolgokat meg kellett beszélniük. István szerint a közös szülői felügyelet egyre gyakoribb, tehát ebben az esetben mindkét szülőnél felváltva vannak a gyerekek. Nehéz a válás utáni újrakezdés. Azt, amit eddig megosztva végzett az ember, azzal most egymagára marad.

Czeglédi Edit, televíziós műsorvezetőnek két lánya van két édesapától, akiktől elvált – egyik lánya 11, a másik 5 éves volt a váláskor. Ép családban nőtt fel, szülei 57 éve élnek együtt, Edit volt az első, aki elvált, mindenféle tapasztalat nélkül. Egyszer ő lépett ki a kapcsolatból, egyszer pedig a másik fél. Véleménye szerint, amennyi időt együtt tud tölteni a gyermekkel az apa, azt töltse vele. Az anyák pedig ne a gyereket használják fel a bosszúállásra, ne a gyerek legyen erre az eszköz. 

Menekülni vagy megoldást találni?

A legtöbb esetben a válást a nők kezdeményezik és a kapcsolatok 60%-ban van közös gyermeke a párnak. A férfi életében óriási megpróbáltatás, amikor a gyermek az édesanyával marad, ő pedig magára. Sokáig bűntudattal küzdenek, hogy az eddig közösen nevelt csemetéjük mindennapjaiból kimaradnak. Szinte mindegy a válás után, hogy ki nyerte a csatát, esetleg ki kit hibáztat. A csatából győztesként úgy lehet kijönni, ha rátalálunk újra az erőnkre, amiből újra fel tudjuk építeni az életünket. Az ilyen, akár évekig húzódó konfliktushelyzet kimenetelét vagy megoldjuk, vagy elmenekülünk. A menekülésnek sok féle útja van: újabb kapcsolatot keresés, a munkába temetkezés, 100%-ban csak a gyermekre való koncentrálás vagy az odafigyelés mindenre és mindenkire, kivéve önmagára nem. De ez az út sem magunknak, sem gyermekünknek nem kedvező. Az ilyen helyzetre, - ha nehéz is - a megoldás megtalálása a legfontosabb.

Egy új kapcsolat..

A régi kapcsolat lezárása a férfiaknál is egyfajta gyász. Egy házasság kizárólag akkor tekinthető lezártnak, ha egyetlen egy célunk maradt, a gyermek közös nevelése, ha bármiről tudunk már beszélni, és ezen kívül semmi sem köt már egymáshoz. Ha egy új kapcsolat lép színre, akkor a fokozatosság elvét követve, őszinte beszélgetéssel be kell avatni a gyerekeket. S ha biztos vagyok jelenlegi döntésemben, azt a gyermek is meg fogja érezni. Természetesen a nehezebb eset az, ha már korábban jött egy új kapcsolat, és ez miatt lett vége az előzőnek, akkor a gyermek dühössége szinte normális és kivédhetetlen. De a szeretet és az őszinteség nyelve már sok problémát megoldott a világban, ez sem lehetetlen.    

Két hozzászólás

Ferencz Gábor
2015. március 29. 10:07:36
Szeretem a müsort, és jobbá tételére javasolnám a kedves müsorvezető asszonynak, hogy ne csupán magyarul beszéljen, hanem jellegzetesen magyarul is gondolkodjon. A görög - római családi kultúra teljességgel alkalmatlan a család,gyermek,közösség fentartására. Önök magyarok rendel-keznek olyan hagyományokkal --a belső ázsiai -család-életfa müveltséggel, amely alkalmas lenne boldog, könnyen fentartható, termékeny, érzelmekben, értelemben művelt családok, közösségek létrehozására. Nagyon szeretném kedves müsorvezető asszony ha meritene az évezredek óta jól müködő gyakorlatból - és terjesztené --persze nem kizárólagos jeleggel - az emberi lét azon minőségét, amely most is biztositja a műveletlen Amerika, Europa számára a bevándorláson keresztül a humán erő forrást. Irom mindezt egy olyan nép fiaként, amely zászlajára most is azt a napot és a holdat emelte, amelynek mintaszerű mozgása az égbolton biztositja az élet fájának növekedését a Földön. Az lenne fontos, hogy a magyar fiatalok felismerjék az Árpád zászlajában a nap és a hold fényét, megéljék elődeik műveltségét, és olyan szépen járnának a családjaikban, mint a csillag az égen - se tul közel, se tul távol - pontosan. Várom Ázsia enyhe fuvallatát műsorában. Köszönjük szépen értünk vállalt munkáját, jó egészséget kivánok.-reményeink szerint majdani önrendelkező Székelyfőldről - Gábor
Kovács Szilvia
2015. március 29. 18:36:46
Tisztelt Szerkesztőség!

Édesanyám hívta fel a figyelmemet, hogy 2015. márciusában volt egy adása a Ridikülnek Mi történik a zárt ajtók mögött címmel? (vendégek: Horgas Eszter stb.). Szeretném kérni a segítségüket, hol tudnám ezt az interneten megnézni, mert hiába keresem, a médiaklikk-Ridikül oldalán nem találom. A google-ba beírva is csak a 2013-as ugyanilyen című adást találom.

Köszönöm szépen!
Kovács Szilvia

Én is hozzászólok!