Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Családi pokol Adásba kerül: 2015. március 17.

A családon belüli erőszak elsődleges áldozatai a nők és a gyermekek. E témáról nem lehet eleget beszélni, megakadályozása pedig a mi felelősségünk is. Hova tudnak fordulni a bántalmazott felek? Kitől kaphatnak segítséget? Őszintén mesél a bántalmazásról Péterfy-Novák Éva és Seres Barbara, a szakértői szemszöget Dr. Soltészné Dr. Nagy Katalin képviseli. Meglepetés férfi vendégünk szerint az agresszivitásnak vannak előzményei, melyek általában a gyermekkora vezethetőek vissza.

A családon belüli erőszak és bántalmazás nagyon sokakat érint. Erről beszélni sem egyszerű, de segítséget kérni sem könnyű. Kihez fordulhatunk bizalommal és ki az, aki segíteni tud a fennálló helyzeten? Milyen szervezetek állnak a rendelkezésünkre? Hogyan vegyük észre - már korai stádiumban is - az agresszióra való hajlamot a másikban? Őszinte és tragikus történetek - ennek megakadályozása a mi felelősségünk is!

Péterfy-Novák Éva, írónő életében a családon belüli erőszak nem fizikai, hanem verbális bántalmazással kezdődött, ez olyan amikor a másikat magunk alá gyűrjük. Éva életében a verbális agresszió esküvője óta jelen volt. A férje mindig arra hivatkozott, hogy óriási felelősséget vállalt, hogy megnősült és családfenntartóvá vált. Miközben Éva mindig is önfenntartó volt. Hét évig élt házasságban, egészen a végéig nem szólt senkinek a szégyen miatt.

Seres Barbara, féléves kisfia családon belüli erőszak áldozata lett. A gyermek születése után kezdődtek a problémák, hat hetes volt kisfia, amikor élettársa bántalmazta Barbarát. Kettejük közötti konfliktus mindig olyan dolgokból eredtek, amelyek valójában meg sem történtek. Majd ezen az ominózus napon minden konfliktus nélkül a férfi véget vetett a gyermek, majd önmaga életének is. Miközben két éven keresztül kiegyensúlyozott kapcsolatban éltek. Most ezért szólal fel, és azért küzd, hogy felhívja a figyelmet erre, az egész társadalmat érintő problémára!

 

Dr. Soltészné Dr. Nagy Katalin, ügyvéd elmondása szerint a családon belüli erőszak minden méltóságot, testi és lelki egészséget, szexuális önrendelkezési jogot súlyosan, közvetlenül sértő tevékenység vagy mulasztás. Olyan emberek közötti bántalmazásáról van szó, akik nemcsak ismerik egymást, hanem családi, intim kapcsolatban is vannak.  S az egyik fél ellenőrzést és hatalmat gyakorol a másik felett. S ezt az elszenvedő fél sokáig titkolja.

Bilkei Pál, kriminálpszichológus szerint a játék egy jó eszköz arra, hogy megtudjuk, milyen is lesz az én férjem. Ugyanis nagyon sokan egy játék során sem képesek elfogadni a veszteséget. Az agresszivitásnak előzményei vannak, amelyek általában a gyermekkorban kezdődnek el. A magányosságot és a feszültséget sok esetben itallal oldják, s ezután jönnek az indulatos kitörések.

Tények

A családon belüli testi erőszakot elkövető agresszív fél 95%-ban férfi. A nyugati statisztikák azt mutatták ki, hogy e téren a téves letartóztatások aránya csupán 2%. Egy pofont a következő követ, és a bántalmazás egyre nagyobb méreteket ölthet. S erre a tevékenységre bármilyen, akár ellentmondó indok is sarkallhatja a bántalmazót. A statisztika azt mutatja, hogy a nők számára a legveszélyesebb periódus a válást, vagy a szakítást követő időszak. Az alkohol önmagában nem kiváltó oka az erőszaknak, viszont az erőszakra való hajlamot, - melyet addig visszafogott - az agresszorban feloldhatják. Tehát ez két külön probléma, attól mert az egyik megszűnik, a másik még ugyanúgy fennáll. Elkeserítő tény, hogy hazánkban a meggyilkolt nők 60%-a partnere áldozata.

Gyermekbántalmazás

A bántalmazásnak három fajtája van: lelki, fizikai és szexuális. Az esetek nagy részénél, ha szexuális erőszak áldozatául esik a gyermek, akkor egyben lelki és fizikai bántalmazás áldozatává is válik. Egy 1997-es amerikai felmérés szerint 3,1 millió a bántalmazott gyermekek száma. 18 éves korig a lányok negyede, a fiúk hetede válik szexuális erőszak áldozatává. Az elítélt gyilkosok 33%-át gyermekkorában bántalmazták. Magyarországon 80 000 olyan nő él, akit fizikailag és szexuálisan is bántalmaztak gyermekkorában.  A Heim Pál Gyermekkórház 2004-es felméréséből kiderült, hogy a lányok 21%-a, a fiúk 79%-a bántalmazott. A bántalmazók legnagyobb százalékban az apák, majd őket követi más gyermek, rokon, testvér.

Hova forduljunk?

Tizennyolc hozzászólás

S.Sz.R.
2015. március 17. 11:45:40
Tisztelt Szerkesztőség!

Nagyon szeretjük a műsort, ám sajnos az ötórai kezdet sokunknak túl korai. Amennyiben volna rá lehetőség a későbbiek során bármikor, kérjük, hogy próbálják megoldani, hogy később kezdődhessen!

Köszönettel: Ridikül nézők
Biriné Emese
2015. március 17. 12:40:52
Tisztelt szerkesztőség!

Azt szeretném kérdezni hogy mikor ismétlik a ridikult.

Köszönöm
Sára
2015. március 17. 17:36:58
Most nézem a műsort. Ez a magyar valóság. A Családsegítő Központok nem megfelelően működnek.
Ennek oka a vezetés. A fenntartó pedig nem veszi észre, hogy rosszul működtetik a szervezetet, mert elhiszi a beszámolót. A hatékonyság ( jól csinálja -e ) és hatásosság ( jót csinál -e ) mérése sosem volt. Ha van ellenőrzés, akkor sem azt nézik, hogy jót - jól csinálják-e. Felelősségre vonás nincs.
Sára
2015. március 17. 17:47:03
És még valami. Vannak képzett szakemberek, csak nem jól és jót csinálnak. Akik tudják a jót és jól csinálni azok megfelelő helyen lettek képezve. Vagyis nem mindegy hol képződnek a szakemberek.