Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A kutya az ember legjobb barátja? Adásba kerül: 2016. március 25.

Egy kutya lehet barát, társ a mindennapokban? Miért vágyik a legtöbb ember egy házi kedvencre? Mi az a sok minden, amit tőle kaphatunk, tanulhatunk? S aki fél tőle, az esetleges rossz tapasztalatai miatt, hogyan tehet ellene? Hogyan kell nevelnünk, hogy a mindennapokban megfelelő összhangban éljünk együtt? Mennyire fontos egy gyermek számára a kutya? Kutyatulajdonosok mesélnek tapasztalataikról, itt lesz velünk Monspart Sarolta, Zsadon Andrea és Vámosi-Nagy Nóra. Meglepetés férfi vendégünk házi kedvencének köszönhetően a betegek még az esetleges fájdalmat is jobban tűrik.

Zsadon Andrea, Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, akinek egy Benjámin nevezetű kutyája van, aki amíg kölyök volt, nagyon rosszalkodó volt. Azóta van kutyája, amióta tudja, hogy tud róla gondoskodni. A kutyák nézésétől teljesen el lehet ájulni, olyan módon tudnak az emberre tekinteni. Nem mindig van vele Benjámin, de például a fellépésein megvárja őt az öltözőben. Azonban ha otthon hagyja, akkor elmagyarázza neki, hogy miért is marad most egyedül. Nagyon boldog, hogy van kutyája.

Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok, akinek keverék berni juhász kutyája van, aki kifejezetten jó tulajdonságokkal rendelkezik. Ha egy nap ötször megy haza, mind az ötször úgy örül, mintha ezer éve nem látta volna őt. Ha valaki egyedül él, annak nagyon jól jön egy kutyus társasága. Azonban egy kutyával nagyon jó lehet pasizni is. Sarolta szerint a kutya pont olyan, amilyen a gazdája is. 

Vámosi-Nagy Nóra, kutya és gazdioktató, a tükörmódszer szakértője, akinek egy Peru nevezetű argentin dogja van, akivel nem volt könnyű dolga a nevelés tekintetében. Gyermekkorában minden állatot  simogatott, szeretgetett. A kutya nagyon sok visszajelzést ad, rengeteget tanult tőle. A kutya jobban akar az emberrel lenni, mint a saját társával. Tőlük ajándékba kapjuk az imádatot. Azonban, ha a házi kedvencnek nincs lekötve az energiája, akkor vagy viselkedésbeli, vagy egészségügyi gondjai lehetnek. 

Dr. Varga Károly, óbudai gyermekorvos rendelőjében 1,5 éve van a rendelőjében Rex, a gyerekek elvarázsolódnak tőle. Két évvel ezelőtt rossz időszakon ment keresztül, barátai mondták neki, hogy jót tenne neki egy kutya. Tudta jól, hogy reggeltől estig dolgozik, így elvitte magával a rendelőbe, ahol egy kis szobában volt. Amikor megismerték a gyerekek, megkérdezték, hogy kijöhetne-e a szobából.  Ezek után Rex jelenléte során a gyerekek könnyebben voltak vizsgálhatóak. 

"Egy kutya játékossága, feltétel nélküli szeretete és készsége, hogy bármely pillanatban ünnepelje az életet, gyakran éles ellentétben áll gazdája belső állapotával: deprimált, szorong, problémák terhe nyomja a vállát, elveszett a gondolatokban, s már nincs jelen az egyedül létező helyen és időpontban, vagyis az itt és mostban. Az ember elcsodálkozik: ilyen alak mellett vajon hogyan tud ez a kutya lelkileg ennyire egészséges, ilyen örömteli maradni?"

/Eckhart Tolle/

Az állatterápia sokrétűsége

Az állatterápia során az állatok képesek segíteni a speciális szükségletű embereknek a rehabilitációjában. Az állatterápia során halakat, madarakat, kisállatokat, nyulakat, macskákat, kutyákat és lovakat is alkalmaznak. Az, hogy róluk gondoskodhatnak  hatalmas vigaszt nyújthat.  A lovak például képesek segíteni a betegek tartását, egyensúlyát, élettani funkciójukat. Az állatok nem ítélkeznek felettünk, feltétel nélkül szeretnek minket. Ők az egyik legjobb hallgatóság. Azt érezhetjük, hogy szükség van ránk, a segítségünkre, a gondoskodásunkra. Hihetetlen, ahogy egy fárasztó nap után üdvözölni képesek minket.  Az állatok segítségére lehetnek a Down-kórban szenvedőknek, a szellemi fogyatékkal élőknek, a pszichológiai rendellenességgel élőknek, a testi fogyatékkal élő embereknek, az érzelmileg sérült embereknek, a halálos betegeknek. Mindezeken felül képesek segíteni a fiatalkori bűnözőknek, a veszélyeztetett fiataloknak, mi több még a foglyoknak is. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!