Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Klimax, az örök mumus Adásba kerül: 2015. április 03.

Klimax - a szó, amelytől minden nő retteg. Ki így, ki úgy harcol ellene, ám mindenkit megvisel, hogy elszállt felette is az idő. Amikor megváltozik a női szervezet hormonális egyensúlya, a legfurcsább tünetek jelentkezhetnek. Lelkileg pedig kiborító is lehet, hogy életünk egy csodás korszaka lezárul. Pedig a női változókor is az élet természetes velejárója. Ne szégyelljük hát, beszélgessünk róla! Vendégünk lesz: Gór Nagy Mária, Kriston Andrea és Igó Éva. Meglepetés férfi vendégünk azt tanácsolja, hogy ne féljünk szakembertől segítséget kérni.

A klimax a mai napig tabu témának számít,melyről mi nők, nehezen tudunk beszélni. Sose feledjük: klimax ide, klimax oda, egy nő mindig nő marad! Bízunk benne, hogy az erről folyó diskurzussal nagyon sok nőnek segítünk. Reméljük, hogy csökken a szégyellnivaló és sokkal hamarabb és jobban fel tudjunk venni a harcot a változókor nehézségeivel. Vendégeink őszintén mesélnek erről, ellátva csupa jó tanáccsal!

Kriston Andrea, egészségtanár elmondása szerint a kellemetlenségek miatt beszélünk róla kevésbé. Úgy gondolja ez egy mérlegkészítési időszak, amikor a mi, nők végiggondoljuk az életünket: eleget szülünk-e, szültünk-e, milyen fiatalságot éltünk stb. Egy nőnek a változást nehéz elfogadnia, ugyanis egy hormonális áthangolódás történik. Andrea is úgy érzi, hogy változáson ment keresztül. Nem akar már küzdeni. Úgy végzi az összes cselekvést, hogy az jóleső legyen. Azonban nagyon szeretne aktív nagymama lenni, mert úgy gondolja az egy hatalmas örömforrás. 

Gór Nagy Mária, Thália emlékgyűrűs, Déryné-díjas színésznő, színitanoda igazgató hisztis és érzékeny volt abban az időben. Sírógörcs keringette, nem tudott jól aludni, de eszébe sem jutott, hogy ez a klimax előjárója lehet. A tanodában fegyelmezte magát, azonban amint hazafelé ment „őrjöngött”. Férje azt tanácsolta neki, hogy forduljon megfelelő szakemberhez, ezt Mária támadásnak vette és megsértődött. Majd amikor rávette magát, hogy elmenjen, helyrejöttek a dolgok. Most már megengedi magának azt, hogy picit lusta legyen. Úgy gondolja erre a problémára három megoldás-együttes volt jó hatással: a pszichiáter, a férje és az első unokája.

Igó Éva, Jászai Mari-díjas színésznő a klimax ideje alatt nagyon vékony testalkatú volt és nagyon sok kellemetlen érzéssel küzdött. Orvosa tanácsára felszedett pár kilót, onnantól kezdve eltűnt minden tünete. Éva tanácsa az, hogy fogadjuk el, hogy valaminek vége van. Tudnunk kell szeretni magunkat, ebben a teljesen más állapotban is.

Dr. Bálint Sándor, szülész-nőgyógyász, pszichoterapeuta. Neki, mint szakembernek sem mondják el a nők a problémát, meg kell megkérdeznie. Mindenkit fel kellene készíteni a változásra azért, hogy megfelelően tudják kezelni. A tünetek megosztása egyfajta segítséget jelent az orvosnak. Például a betegségekkel való küzdelmet a férfiak elfogadják, tudnak róla beszélni és humorral kezelik a nehézségeket. Sándor szerint ne féljünk ebben a témában is segítséget kérni!

Most őszintén..

A klimax időszakán a nők harmada minden probléma nélkül átjut, a másik harmada kisebb problémákkal küzd meg és az utolsó harmadnál súlyosabb betegségek is jelentkezhetnek. Általában 45-50 éves kor körül következik be. A túlsúllyal rendelkező nők esetében később jön el a menopauza ideje, mint a vékonyabb hölgyeknél. A dohányzó nőknél is hamarabb köszön be ez az időszak. Különböző külső változások is bekövetkezhetnek, mint például: gyakori a hajhullás, a szőrnövekedés, a haj eltöredezhet, a bőr kiszáradhat, ráncok keletkeznek; eseti elhízás, magas vérnyomás és cukorbetegség is jelentkezhet. Fizikai tünetei a következőek: a jól ismert hőhullám, kipirulás, izzadás, fejfájás. Ezek a problémák 1-2 év után megszűnnek. Azonban vannak lelki tünetei is, amelytől nagyon sok nő szenved: hangulatunk megváltozhat, labilisabbá, érzékenyebbé válunk, nehezebben tudunk koncentrálni, nem tudunk jól aludni és önértékelési problémák is felléphetnek.

Már fiatalkorban is megállapítható a klimax várható ideje?

A családalapítás tervezése korban kitolódott. Amire minden körülmény megteremtődik, meglesz az áhított ideális környezet, addigra csökken a nők fogantatási esélye. Egyre elterjedtebb lett a fogamzásgátló szedése, ezáltal van, hogy annak abbahagyása után derül ki a nő számára, hogy a klimax időszakába lépett. Azonban a vérteszt segítségével előrejelezhető, hogy mikorra várható ez az időszak. A családtervezés során ennek hasznossága nő. Hihetetlen a tudomány.. A módszer tévedési esélye kicsi. De a kutatások még folyamatban vannak. 

Három hozzászólás

Gyöngyi
2015. április 3. 11:48:00
Kedves Gabriella!

Nagyon szeretem ezt a színvonalas műsort,de sajnos nem all módomban mindig megnézni.
Arra kérem írja meg,hogy délelőttönként melyik adón,és hany órakor van az ismétlés.
A témak 90%-a édekel,mint ahogy ez a klimaxos is,de sajnos a héten nem tudtam nézni.
Köszönettel!
Gyöngyi:)
2015. április 4. 17:10:40
Tisztelt Szerkesztőség!
Nyugalmazott bőrgyógyász főorvos vagyok. Műsoraikat szívesen nézzük, nagyon sok hasznos tudnivalót ajánlanak nézőiknek. Mint kutatással is foglalkozó orvos kérdezem Önöket: nem gondoltak-e arra, hogy foglalkozzanak azzal a fontos kérdéssel: milyen szerepet játszanak a testillatok a párválasztásban, a pár megtartásában. Nem a mesterséges illatokra gondolok. Vizsgálódásaim alapján bizton állítom, hogy a test illatának szerepe nagy. Csak ezzel nem szoktak foglalkozni.
Erről írtam a Magyar Krónika 2014/7, decemberi számában.
Szívélyes üdvözlettel, további eredményes munkát kívánok: Dr.Cseplák György
Julia
2015. április 6. 16:45:19
Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a számitógépen nem lehet megnézni az ismétlést,vagyis még egyszer a műsort, mint eddig lehetett.Ez tényleg így van vagy velem van a baj, hogy nem tudom megnézni mégegyszer. Köszi a választ.

Én is hozzászólok!