Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A szavak ereje Adásba kerül: 2015. április 17.

Fiatal zenészek lesznek a vendégeink, akiknek a dalai százezrekhez jutnak el a különböző rádiók, televíziók és az internet által, korosztályi megkötés nélkül. Számos hallgatójuk életét változtatták már meg a dalaik. Igen komoly jelentőséggel bír minden dal minden sora, éppen ezért hangsúlyozzák azt, hogy aki ezt a pályát választja, nagyon komoly felelősséggel tartozik a hallgatói felé. De vajon hogyan fedezték fel magukban a tehetséget? Ki és mi inspirálta Őket? Mikor jöttek arra rá, hogy mennyi mindent tudnak közvetíteni a zenéjükkel? Itt lesz velünk Ujvári Zoltán Szilveszter, Rizner Dénes Deniz és Horváth Gergely. Meglepetés hölgyvendégünk még pocaklakó volt, amikor bizonyos dallamok hallatán megmozdult.

"Mindenik embernek a lelkében dal van
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek
."     Babits Mihály

A zene az ember lelkében, emlékében és az egész lényében nagyon sok mindent képes megmozgatni. Amikor felcsendül egy régi dal, azonnal filmkockaszerűen jönnek elő a képek, az ízek, az akkori hangulat. Gyógyító erővel tud hatni. Egy-egy dalszöveg pedig egy életen át végig tud kísérni. A szavaknak hatalmas ereje van, ha ezek a zene húrjai között zendülnek fel, akkor pedig felerősítik minden érzékszervünk emlékeit.

Újvári Zoltán Szilveszter, műsorvezető, zenész, dalszerző, szövegíró 5 éves korában már gitártulajdonos volt. Tangóharmonikán kezdte a betlehemi dalokat játszani, ezt soron követte a zongora, a dob és a gitár. 2007-es évben történt az életében egy nagyobb áttörés. Azt mondja, hogy meg kell tanulnunk minden apróságnak örülni. Úgy jellemezné életét, hogy folyamatosan lépcsőfokokat tesz meg, és minden egyes fokot megbecsül. A zene képes meghatározni az egész lényünket.

Horváth Gergely, műsorvezető, programigazgató még gyermek volt, amikor megérintette a zene, abban az időben még szülei bakelit lemezeit hallgatta. Úgy fogalmaz, hogy a billentyűk szabad használata érdekelte, és nem a szó klasszikus értelmében vett tanulás céljából vonzotta őt. U2 zenekar „One” című dala volt meghatározó az életében.

Rizner Dénes "Deniz", Fonogram díjas hip-hop előadó élete egyik szakaszában döntés elé került, hogy a zenélésre teszi fel az életét, vagy a polgári állásánál marad. Majd összepakolt és elindult Budapestre, feltéve mindent egy lapra – lesz, ami lesz elven. 2005-ben jelentek meg a nagy nyilvánosság előtt dalai. A technika megteremtette annak lehetőségét, hogy már otthoni stúdióban kisebb költségvetésből fel tudta venni szerzeményeit. Amikor kiírja magából a dalokat az számára egy terápia. A zene képes olyan húrok megpendítésére, ami illatokat, érzéseket idéz elő.

Tóth Vera, Artisjus-díjas énekesnő  még édesanyja pocaklakója volt, amikor felcsendültek bizonyos dalok, amelyekre megmozdult. Csupán két éves volt, amikor elkezdte a dalok szövegét figyelni. Amikor karrierjének nekivágott nagyon sokáig azt érezte, hogy saját dalait nem tudja átadni a közönségnek. Miközben saját dalok kellenek ahhoz, hogy meg tudjanak ismerni egy előadót. Anna and the Barbies és Horváth Attila szövegei vannak rá nagy hatással.

A zene erejét kutatások bizonyítják!

  • Stresszcsökkentő hatása van. Rengeteg kutatás készült e téren: a napi szintű zenehallgatás fizikai és lelki állapotunkra, a műtét előtt álló páciensekre, a kimerült emberekre és a fogyatékkal élők életére is pozitív, jótékony hatással van. 
  • Már akkor hat, amikor még a világra sem jöttünk: azok a magzatok, akik sok hangélménnyel találkoztak, születésük után kiegyensúlyozottabbak, beszédfejlődésük gyorsabb lesz. 
  • A szívünk egészségére is jótékony hatással van: egy kutatócsoport felfedezte, hogy azok, akik boldog zenét hallgattak a vérerük átmérője megnőtt, így több vér tudott áramolni, míg azok, akik depresszív zenét hallgattak, azok vérerének átmérője csökkent. De az sem mindegy, hogy gyors vagy lassú zenét, hangosan vagy halkan hallgatunk. 
  • Fájdalomcsillapító ereje van: kutatásban részvevő, fájdalomban szenvedő alanyok 41%-nál javulás volt megfigyelhető. 
  • A zenetanulás során fejlődik a memóriánk: akik tanultak zenét, azok jobban teljesítenek, javítja a koncentrációképességet.
  • Öregedésgátló: azok, akik hangszeren játszanak, idősebb korban mentálisan fittek maradnak. 

Természetesen, úgy ahogy a piac többi aspektusában, e téren is megnőtt a kínálat. Egyre több előadó jelenik meg, ennek következtében meg kell tanulnunk szelektálni. Azonban mindnyájan tudjuk és érezzük azt, hogy mely dallamok töltenek fel energiával.     

Két hozzászólás

Gabriella
2015. április 19. 20:48:19
Tisztelt Ridikül Magazin, kedves Gabi!

Az április 17-i adás témájához szeretnék néhány szót szólni. A téma a szavak ereje, leginkább a zenébe ágyazva. Talán Deniz által megfogalmazott és kimondott gondolat volt, hogy a zene olykor, vagy nagyon gyakran illatokat, érzéseket, képeket hoz elő az emlékezetünkből. Ez volt az a gondolat, amely számomra még izgalmasabbá tette a témát, ugyanis én is valami olyasmivel foglalkozom, ami hasonló érzéseket csalogat elő belőlünk. Bár nem vagyok a szó szoros értelmében vett képzett zenész, de a zene átfonja a mindennapjaimat. Zeneterápiás masszázzsal foglalkozom, amely által nemcsak halljuk, de szinte "érezzük" is a zenét. A masszázs során hasonló érzetek jönnek elő, mint amelyek a műsor során megfogalmazódtak. Előfordult már, hogy vendég azt mondta: "olyan volt, mintha zenéltél volna a testemen". És itt az egyik lényeg, a vendég szinte aktív részesévé válik a masszázsnak, mélyebben belemerülve az érzetekbe. Persze az is előfordulhat, hogy számára ismeretlen, vagy éppen érzelmileg "nem kötődő" zenei összeállítást kap és mégis megél bizonyos érzeteket, felvillanak képek. Egyszóval: izgalmas.
Röviden csak ennyit szerettem volna megosztani, hosszabban sokkal több mindent lehetne mondani. Deniz gondolata igazi lúdbőr érzés volt számomra, én már éreztem, amiről beszélt. Köszönöm!
Gabriella
Nem zárhatom le anélkül, hogy ne mondanám, szeretem a műsort, ha tehetem megnézem (legfőképp az esti ismétlést), sok izgalmas, szórakoztató, elgondolkodásra okot adó témával szolgál. Igazi kikapcsolódás. Gratulálok!
Anna
2015. április 20. 08:41:13
Nagyon jó volt a műsor, hívjanak még hasonló fiatalokat!! Verát és Denizt is imádom, pedig 48 éves vagyok!

Én is hozzászólok!