Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kezdődik az érettségi! Adásba kerül: 2015. május 04.

Újra itt az érettségi időszaka. A fiatalok lázasan készülnek a nagy megmérettetésre. Az édesapák hogyan emlékeznek vissza a saját érettségijükre? Tudják-e követni a különböző pontrendszereket, a beszámítási lehetőségeket? Milyen elvárásokat állítanak fel gyermekükkel szemben? Apaként részt vesznek-e a felkészülésben? Mennyire és miben kell segítenünk gyermekünket a vizsga előtt? Tanácsot ad Győrfi Pál, Gundel Takács Gábor és Limpár Imre. Meglepetés hölgyvendégünk lánya a héten érettségizik.

A fiatalok talán első legnagyobb megmérettetése vár a most érettségizőkre is. Hatalmas feladat, kihívás, elvárás, s mindeközben a jövőjük iránymutatója forog kockán. A merre tovább kérdése.. Később természetesen úgy gondolnak vissza rá, mint egy jó emlék, amelyen gyorsan túljutottak, mert jöttek az egyre nagyobb és nagyobb kihívások. De a végzős középiskolások számára ez egy nehéz időszak, mert abban az adott pillanatban sikeresen kell teljesíteniük. Szülőként hogyan tudjuk támogatni őket? Mire van szükségük? Ha a pályaválasztásukról van szó, akkor miben tudunk mi segíteni? 

115 300 diák érettségizik idén. 425 700 pedig a letett vizsgák száma, ebből 42 400 emelt színtű érettségi. 1200-al nőtt az emelt érettségik száma. A hét féle vizsgafajta bármelyikével élhetnek a diákok: a normál, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító. A követelmények a tavalyiakhoz képest nem változtak, viszont változott a választható vizsgatantárgyak száma. S a diákokat összesen 3327 érettségi vizsgabizottság fogja segíteni és megítélni eredményüket. 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője gimnáziumi éveiből nem őriz jó emléket. Lehet, ez a végső sikertelenségnek volt köszönhető, ugyanis az orvosi egyetemre készült, ahova nem sikerült bekerülnie. Azért szeretett volna ide felvételizni, hogy a mentőkhöz közel kerülhessen. Később az élet őt igazolta, valóra vált gyermeki álma, oda került, ahova mindig is szeretett volna. Fiatalkorában, amikor a vizsga jól sikerült, abból tudott a későbbiekben táplálkozni. S így van ez a gyermeknél is, ha támogatjuk a sikerét, akkor azok majd egymást generálják.

Gundel Takács Gábor, újságíró, műsorvezető, sportriporter, kommentátor jól érezte magát az iskolában, szülei sem kényszerítették drasztikusan őt semmire. Azokból a tantárgyakból, amelyekből jónak kellett lennie, abból jól is teljesített. Szerinte a sportnak nagyon sok pozitív hozadéka lehet egy gyermek életében: szembesül a győzelemmel, a kudarccal, megtanulja az alázatot, az összetartást. A másik kulcsfontosságú dolog: beszélgessünk velük minél többet, erre nagy szükségük van!

Limpár Imre, tréner, tanácsadó, szakpszichológus elmondása szerint „pipák szerint éljük az életünket”, teljesítjük az elvárásokat és a végén nem kapunk levegőt. Lehet így élni, de nem érdemes. Nagyon izgulós típus volt. Tanácsa az, hogy keressünk pozitív precedenseket. Egy hasonló izgalmi állapotban nem mindegy, hogy mire emlékezünk: a sikertelenségre, vagy arra, hogy akkor mit csináltunk jól. Viszont sose feledjük azt, hogy a kudarc az életünk része. S rosszul gondolkoznak azok, akik úgy gondolják, hogy a diplomával feltétlenül együtt jár a boldogság is. 

Kandász Andrea, televíziós műsorvezető, szerkesztő-riporter gyermeke a héten érettségizik. Andrea szerint a most érettségizőknek a tárgyi tudás területén ugyanazok a követelmények, amelyek az ő idejében voltak, de eközben beköszöntött az információs társadalom is, amelyben folyamatos információdömpinggel vannak körülvéve a diákok. Lánya nagyon sok minden szeretett volna lenni, de igazából embereket tud boldoggá tenni, szeret beszélgetni, így a pszichológia mellett tette le a voksát. 

Merre tovább?

Egyre nagyobb kihívást és elvárást jelent az érettségi, magasabb lécet kell megugrania a diákoknak továbbtanuláshoz, nem beszélve az egyetemi felvételiről, ami szintén nagy felkészültséget követel. Egy kutatás szerint a középiskolások nagyobbik részének célja a továbbtanulás. Egy részük pontosan tudja, hogy merre szeretne orientálódni, sőt az intézmény is ki van nézve, de vannak azok, akik egy körülbelüli érdeklődési területet céloznak meg. Sokan vívódnak, hogy a felkapott, piacképes szakot válasszák, vagy hallgassanak a belső megérzéseikre, s olyan területre menjenek továbbtanulni, ami leginkább megfelelő számukra.  

Természetesen ezek mind komoly és összetett kérdések. Van, akiben korán megérik a pályájáról való elképzelése, van, akinek ennél is több impulzus kell ahhoz, hogy el tudja dönteni számára mi az, ami biztos, hogy nem felelne meg, és mi az, amelyet szívvel-lélekkel tudna végezni. Fontos a szülői támogatás, de emellett az is fontos, hogy a kudarcokat és a sikereket is megfelelő mederben tudja kezelni. Legyen sok rövid, de hosszú távú célja is, a rövidek irányt és utat mutatnak a megfelelő hosszú távú elképzeléshez. 

Minden érettségizőnek sok sikert kívánunk! Winston Churchill mondta, hogy "a siker nem döntő, a kudarc nem végzetes: a bátorság, hogy folytasd, ez az, ami számít.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!