Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kapuzárási pánik, avagy a férfi klimax Adásba kerül: 2015. május 18.

Lehet közhely, de a legtöbb férfit előbb vagy utóbb elér a kapuzárási pánik. Ma már jól tudjuk, hogy a férfiak ugyanúgy átélik a klimaxot, mint a nők. De mi is pontosan a férfi klimax? Milyen esetben beszélhetünk erről? Milyen tünetei vannak? Mit tegyünk ellene? Egy műsor, tabuk nélkül! Beszélgetőtársaink: Solymos Antal, Török Ádám és Verebély Iván. Meglepetés hölgyvendégünk minden kérdésünkre őszinte választ ad.

Beszélgettünk már a női klimaxról, de úgy ahogy nőknél, úgy a férfiaknál is jelentkezhetnek ennek különböző tünetei. A szerencsések jól tudják kezelni, de vannak, akik megszenvednek vele. Vendégeink igazán őszintén mesélik el tapasztalataikat. Köszönettel nekik, egy tabuk nélküli diskurzus veszi kezdetét.

Solymos Antal, zenész, énekes, az Expressz Együttes frontembere szerint ahhoz, hogy ne alakuljon ki kapuzárási pánik, a megfelelő nőt kell megtalálnunk. 60 éves kor felett több minden megváltozott: megszerette az édességet, nagyon sokat jut eszébe fiatalkori emléke. A „jó férfi” jelzőt nem csak egy jelentésben kellene használnunk, ennek azt kellene kifejeznie, hogy csinos, jól ápolt, kitartó és megbízható. Ebben a korban felértékelődtek a régi barátságok, és egyre ritkábban fogad be új barátokat. 

Török Ádám, a Mini alapító frontembere, a magyar progresszív rock egyik megteremtője szerint, akkor nem jelentkezik ez a jelenség, ha a férfi nyugdíj után is tovább folytatja a szakmáját. Sosem áll meg az élet, mindig van, amire készül egy adott héten. Ha a szakmánkat nem tudjuk folytatni, akkor meg kell találnunk azt a hobbit, ami leköt. Nagyon sok embernek nincs társa, miközben ez lenne a legfontosabb.

Verebély Iván, Jászai Mari-díjas és a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével kitűntetett színész úgy érzi, nagyon fontos, hogy az ember fiatalon tartsa magát. Azt mondják, hogy az öregedéstől alakul ki a klimax, de szerinte ez fordítva van - a klimaxtól öregszünk. Örökös tagja a Centrál Színháznak, ami visszaadja az önbecsülését. Ha nem találunk elfoglaltságot, akkor jelentkezhet a depresszió, az összeférhetetlenség, a szeretetlenség érzése.

Dr. Rusz Edit, szexuálpszichológus azt tapasztalja, hogy sok mindent elmesélnek neki. Fele-fele arányban keresik őt fel ebben a témában a férfiak és a nők. A különbség a két nem között az, hogy a férfiak azért mennek, mert mindent meg szeretnének tenni, azért hogy rendbe hozzák a magánéletüket, a nők a legtöbb esetben a párjuk miatt. Egy ideális női partner, önbizalmat adhat a férfinak, hogy ő a legszuperebb pasi.

Klimax

A férfiaknál andropauzának nevezik ezt a jelenséget. Míg a nőknél egyértelmű jelei vannak, addig a férfiaknál nem magától értetődő. Vannak testi, de lelki tünetei is. Ennek egyik típusa a kapuzárási pánik, de az önértékelési problémák, a depresszió, az önbizalomvesztés, a hangulatingadozás, a türelmetlenség és egyéb problémák is jelentkezhetnek.
A férfiak esetében akkor lehet klimaxról beszélni, ha a tünetei hamarabb jelentkeznek, mint ahogy az öregedés folyamata megkezdődne. Azonban különféle kezelésekkel gyógyítható. Létezik gyógyszeres, injekciós, műtéti kezelési formája is.

Kapuzárási pánik nem csak a férfiakat fenyegeti.. 

Legtöbbször pejoratív értelemben használjuk ezt a kifejezést, miközben komoly lélektani folyamatokat takar. Általában ilyenkor legyen az nő, vagy férfi olyan dolgokat kezd el csinálni, amit alapvetően fiatalabb korra jellemző tettek, cselekedetek. Hirtelen habzsolni kezdi az életet. Általában ilyenkor úgy viselkednek, mintha az idő nem múlna, s úgy is gondolják azt. Pozitív oldala is van, önelemzésre és önértékelésre késztet, szólhat ez a lehetőségek összeegyeztetéséről  a valósággal. Olyan életet akar élni, amelyben boldog lehet és képes a változásra/változtatásra.

A nőknél tehát nem feltétlenül nevezhető mindenkinél pániknak, van amikor ez a felszabadulás időszaka. Azonban semmi sem ér váratlanul, ha felkészülünk rá. Ha a gyerekek kirepülnek a családi fészekből, ne kiüresedést éljünk át, hanem próbáljunk párunkkal minél több programot és hobbit kitalálni, éljük meg azt, amire eddig nem volt időnk. 

Három hozzászólás

Kata
2015. május 18. 18:29:35
Kedves Gabi!
Nagyon tetszett a mai adásban Solymos Antal személyisége, intellektusa, ahogyan ezt a kérdést kezeli.Mindenben egyetértek Vele, s nem azért, mert Ő zenész, s szeretem a zenéjét, hanem az értékrendjét szeretem. Briliáns volt Gabi véleménye ( s én is ezt gondolom a dologról) a fiatal nő- idős férfi kapcsolatról, hogy ez bizony üzlet. Örülök, hogy ezt bátran kimondta! Csak a hiúságától elvarázsolt férfi gondolja, hogy egy 20-30 évvel fiatalabb nő Őt önmagáért szereti!
milifabian
2015. május 19. 10:35:21
Kedves Szerkesztőség!

Először is gratulálok színvonalas műsorukhoz!
A május 18-án adásba került "Kapuzárási pánik, avagy férfi klimax" című műsorukban elhangzottakra szeretnék reagálni.
Dr. Rusz Edit említette, hogy (sajnos szó szerint nem tudom idézni) törődnünk kell magunkkal, s hozzátette, hogy faluhelyen találni olyan asszonyokat, akik nála 20 évvel fiatalabbak, de olyan rosszul néznek ki, hogy ő csókolommal köszönne nekik.
Tudom, hogy talán csak jelképesen érthette, de nem kell ahhoz pszichológusnak lenni, hogy
- legyen megfelelő önismeretünk, s közel a hetvenhez ne gondoljuk azt, hogy sokkal fiatalabbnak tűnünk, valamint ne kérkedjünk ezzel (főleg, ha nem is nézünk ki fiatalabbnak)
- viseljük méltósággal a korunkat (legyünk ápoltak, szellemileg frissek,de ne gondoljuk azt, hogy van olyan nálunk húsz évvel fiatalabb, akinél fiatalabbnak tűnhetünk bármilyen összehasonlításban)
- ne nézzük le a falusiakat (főleg ne nézzünk le senkit), hiszen mindeninek van önbecsülése
-a falusi-városi összehasonlítás amúgy is korszerűtlen megközelítés az információs társadalom korában (talán Rusz Edit egyetemista korában még helytálló volt), lehet valaki ápolt és felvilágosult falusi lakosként is
Megadja János
2015. június 2. 13:12:56
Kedves Mindannyian !

Rendkívüli módon örültem az adásnak a témája miatt. Ugyanis - véletlenek pedig vannak -, éppen ebben kezdtem el tevékenykedni, a személyes élmények hatására. Nagyon szeretném, ha csak szerényen, érintőlegesen is, ez a közbeszéd részévé válna. Ugyanis, sajnos nem csak vidám , vagy alkalomadtán komikus , vagy elviselhetően tragikus fejleményei lehetnek ennek a sajátos változó korbeli folyamatnak. Két közeli barátomat veszítettem el az elmúlt hat évben, ma már azt mondom , talán lehetett volna segíteni rajtuk. Mindkettőjüket depresszióval kezelték és gyógyszerezték, és mindkettő kirívóan durva öngyilkossággal vetett véget az életének. Azonban így, hogy magam is megéltem a klimaxhoz tapadó !!! depressziót és abban a halálfélelmet és a vele együtt jelentkező halál utáni vágyat is, felmerült bennem a gyanú, hogy nem a depresszió volt az elsődleges, és nem azt kellett volna talán kezelni! Természetesen senki felelőssége nem vethető fel komolyan ezekben az esetekben, azonban álláspontom szerint , az ilyen korú férfiaknál élni kellene a feltevéssel, hátha NEM ÖNMAGÁBAN jön a depresszió!
Reményeim szerint eljutok olyan országos, nagy nyilvánosságú fórumokhoz, ahol erről szó eshet ilyen aspektusban is. Nekem szerencsém volt, de lehet, hogy sokan vannak, és még többen lehetnek majd veszélyben még ettől.

Én is hozzászólok!