Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Magyar konyha könnyedén Adásba kerül: 2015. április 27.

A The Lancet Global Health szaklapban megjelent tanulmány 197 országban összesen 4,5 milliárd felnőtt étrendjét vizsgálta. A legegészségtelenebb étrendű országok között szerepelt Belgium és Magyarország is. A legegészségesebb étrenddel pedig az afrikai Csád és Sierra Leone büszkélkedhet, akik a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonát használnak. Hogyan reformálhatnánk meg a konyhánkat könnyedén, legyen szó a magyar konyha kedvenc ételeiről vagy édességeiről. Tippekkel lát el Frank Júlia, Raj Ráchel és Rupáner-Gallé Margó. Meglepetés férfi vendégünk a lekvárkészítés nagymestere!

A gasztronómia iránti elköteleződésünk egyre nagyobb fellendülést mutat. Divattá vált a kísérletezés, a különleges ételek elkészítése. Minden igényt, kívánságot kielégítő receptek áradata megtalálható a világhálón. Tippeket, trükköket kaphatnak a profik és a kezdő szakácsok is. Az élelmiszerhez köthető betegségek, allergiák miatt, külön konyhatudomány és receptek tömkelege áll a rendelkezésére például egy laktóz-, glutén érzékenyeknek, vagy a cukorbetegeknek. De valljuk be, a tradicionális magyar konyha ételei igazán kiadós főételek és desszertek. Vajon hogyan lehet ezeken könnyíteni?

Frank Júlia, gasztronómus-újságíró 18 éves koráig semmit sem főzött, édesanyja halála után testvérének kezdett el főzőcskézni. Első étele a kelkáposzta főzelék volt. Olyan kiadós mennyiséget készített, hogy egy hétig ették. Majd elgondolkodtatta őt, hogy ebből az alapanyagból biztos lehet többféle ételt is készíteni. Júlia szerint csak a technológia tanulható, ezen kívül rendelkeznünk kell fantáziával és kreativitással, továbbá fontos, hogy szeressünk enni és szeressünk örömet szerezni a családunknak. 126 könyvet írt, körülbelül 10 000 receptet tud fejből.

Raj Ráchel, tortatervező, gasztronómus akkor kezdett el főzni, amikor járni is. Először kekszeket sütögetett. Egy ideig magára főzött, majd amikor vendégségbe jöttek hozzá, elkezdett együtt főzni a barátokkal. Ráchel elmondása szerint a főzést meg kell szerveznie, ugyanis vacsorára a férje szénhidrátot enne, ő pedig valami könnyűt. Így elkészít egy alapot, amit kettéválaszt, egyikből egy könnyed, a másikból egy kiadós vacsora lesz. A kezdőknek azt tanácsolja, hogy először egy könnyű, de látványos ételt készítsenek el. Amikor pedig megérkezik az első sikerélmény, az magával hozza a lendületet is.

Rupáner-Gallé Margó, író, a Rupáner-konyha megalkotója, gasztroblogger kislánya születésekor kezdett el főzni. Palacsintát készített először, de első sikerét a tejberizs receptje hozta meg. A bögrés sütik nagy szakértője, ezzel mér ki minden hozzávalót. Annyira praktikusnak találta, hogy minden családi receptjét bögrésítette. De, mint minden profi ő is tud rontani: a Rákóczi túrós sütemény hatodszorra sikerült. Anyósától nagyon sokat tanult, amikor elrontotta azt a bizonyos Rákóczi túróst, akkor átalakították túrós reszelt süteménnyé.

Kaldeneker György, szakács 5-6 évesen nagymamájával kezdett el főzni. Amit a nagyi nagy fazékban készített, ő ugyanezt kisebb fazékban főzte. Így egyszerre rotyogott a nagy és a kis fazék is. György a lekvárkészítés nagy szakértője. A Kanadai Kagykövetségen dolgozott szakácsként. Amikor magyar vendég érkezett, akkor kanadai ételeket tálaltak fel, amikor kanadai vendég tett látogatást, akkor a magyar konyha különlegességeit készítették el. György szerint, amikor szívvel-lélekkel készítjük el az ételt, azt a vendég megérzi.

Mennyire szeretünk bespájzolni?

Minden alapanyag frissen jó, de ha mégis a fagyasztottat kell számba venni, akkor a zöldborsó, a kukorica és a spenót a magyar fogyasztók kedvenc zöldségei - számol be erről egy magyar kutatás. Téli időszakban jellemző a bespájzolás. A fogyasztók nagyobb része vásárolja, kisebb százaléka saját kertjéből leszedett, vagy a piacról beszerzett alapanyagot maga fagyasztja le.  

A magyar nők imádnak sütni!

Derült ki egy másik kutatásból.. sőt, ahogy öregszünk a sütési kedvünk is növekvő tendenciát mutat. Havonta minden harmadik háziasszony legalább egyszer süt, a megkérdezettek 37%-a pedig heti rendszerességgel készít finomságokat. S minden tizedik válaszadó egy héten több alkalommal beédesíti a családja napját. A házi sütemények felértékelődnek a kész süteményekkel szemben. A hagyományápolásban példaértékűek vagyunk. Szeretjük nagymamáink, szüleink régi receptjeit megtanulni és meglepni velük szeretteinket, emellett az innovációt sem vetjük meg, ami az új recepteket illeti. S nem utolsó sorban fontos szempont az is, hogy akár a gyermekeinkkel együtt tudjuk elkészíteni a kedvenceiket, ezért legyenek olyan receptek, amelyek egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek.

A műsorban elhangzó összes recept és még annál is több itt olvasható! Köszönjük kedves vendégeinknek, akik megosztották velünk!

Húsz hozzászólás

Nagy Zoltán
2015. április 27. 11:08:55
Nagyon rossz
Huszár Balázs
2015. április 27. 17:54:19
Üdv! Hol találom a mai műsorben Frank Júlia által főzött étel receptjét, amire Jakupcsek Gabriella azt mondta, hogy "ez az én receptem"? Azt hiszem, ezt még én is el tudom készíteni! :D
Rohrsetzerné
2015. április 27. 17:58:33
NAGYON SZERETNÉM MEGTUDNI A LEKVÁROKPONTOS LEIRÁSÁT ALMA LEKVÁREPER LEKVÁR

szoveskedjenek megirni vagy azt hogy hol találom a pontos receptet az unokáim szeretik a lekvárt és ezért szeretném megtudni ogy eltudjam késziteni mert a kész lekvárok borzalmas izüek köszönöm szépen
Zsuzsanna
2015. április 27. 18:08:13
Kedves Gabriella ! Nagyon szeretem a műsort s szintén szeretek jót enni és főzni. 5 fős családomat 34 éve ettem s magam is kicsit megreformáltam a konyhát de szinte észre sem vették. Ajánlom a galuska elkészítéséhez a tönkölybúza fehérlisztet sokkal könnyebben emészthető mint a búzaliszt nem lesz "beton" s szép fehér. A homárt, elkészítése előtt le kell hűteni akkor nem mozog és megóvjuk a forró fájdalomtól! -üzenem szeretettel Frank Júliának! További sok tartalmas műsort kívánok ! Zsuzsanna /Balaton imádó/