Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Az élet apró örömei Apró örömök a hétköznapokban Adásba kerül: 2015. június 05.

Az apróságok, amelyekben örömünket lelhetjük, a legtöbb esetben előttünk hevernek, ám nem vesszük ezeket észre. Hogyan tudjuk megtalálni az öröm forrását? Mi az, ami segíthet a szürke hétköznapokban? Milyen módszerek és praktikák léteznek arra, hogy boldogabbá tegyük magunk és környezetünk életét? Ebben az adásban olyan vendégekkel beszélgetünk, akik mindig képesek az arcunkra mosolyt csalni. Vendégünk lesz Pásztor Erzsi, Kőváry Anett és Szőke Nikoletta. Meglepetés férfi vendégünk szerint mi magyarok, nagyon szeretünk panaszkodni.

Az élet apró örömeiben rejtőzik a mindennapi boldogságunk kulcsa. Az apró örömök összeadódnak. A mai világban, ritkán lepünk meg másokat, és minket is ritkán érnek apró figyelmességek. Kevés emberben bízunk, gyakran elzárkózunk, és talán elfeledkezünk arról,  hogy egy kedves szó, dicséret mennyiben hozzá tud járulni az ember boldogságfaktorához. 

Amikor a boldogság egyik ajtaja bezárul, egy másik kinyílik. De gyakran olyan sokáig tekintünk vissza a zárt ajtóra, hogy nem vesszük észre, amelyik megnyílt előttünk.” /Helen Keller/

Pásztor Erzsi, Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő, érdemes művész úgy látja, az emberek fáradtak, amelynek az eredménye a morcosság, őrzik a régi sérelmeket. Általában ő viszi egy társaságba a jó kedvet. Szerinte, aki komor akar maradni, az is marad, ezeket az embereket nem lehet megváltoztatni. Sokszor meglepi apró figyelmességgel a körülötte lévő embereket, ami váratlanul éri őket. Boldogságot csempész a szürke hétköznapokba. Hihetetlen, hogy az emberek bármilyen apró figyelmességnek hogy tudnak örülni.

Kőváry Anett, hírszerkesztő, műsorvezető meglátása szerint nem illik ma boldognak lenni. Volt egy nagyon jó időszaka, amikor minden jól ment, azonban megszólták őt, hogy sokakat bosszant az, hogy a közösségi oldalára boldogságot sugárzó képeket tesz fel. Átélte a szülés utáni depressziót, valamiért a nők ilyenkor szeretnek boldogtalanok lenni. Ennek véget akart vetni, így külső segítséget kért. Anett szerint fontos tudatosítanunk azt, hogy a boldogság nem feltétlenül jelenti a gondtalanságot. A bosszús helyzeteken pedig a humor segítségével lehet fordítani.

"Míg a boldogságot önmagáért keressük, összes többi célunk - legyen az egészség, szépség, pénz vagy hatalom - csak azért fontos, mert feltételezzük, hogy majd boldoggá tesz minket."  /Csíkszentmihályi Mihály/

Szőke Nikoletta, jazzénekesnő szerint az eredendő örülni tudás minden gyermekben benne van, azonban felnőttkorra kiölik belőlük a reflexszerű boldogságot. Olyan dolgokért rászólnak a szülők a gyermekre, amelyet indokolatlannak tart. Harmonikus családban nőtt fel, de a depresszió az ő pályafutása alatt is felütötte a fejét. Nem azt nézzük, hogy félig tele van-e a pohár, hanem azt, hogy félig üres. A közösségi média azt közvetíti felénk, hogy folyamatos összehasonlítgatásban éljük a mindennapjainkat.

Badár Sándor, Karinthy-gyűrűs humorista, színész szerint mi, magyarok nagyon szeretünk panaszkodni, szeretünk rálicitálni a másik állapotára. Az emberek azt hiszik a sajnálat azért jó dolog, mert velük foglalkoznak. A színészek minden este boldogságot töltenek az emberekbe, ez az ő feladatuk. Sándor szerint magányossá teszi a közösségi média az embereket.

Apróságokban a boldogság

Vizsgálatok kimutatták, hogy a jó kedv termékenyebbé, szerethetőbbé, aktívabbá, egészségesebbé, barátságosabbá, segítőkészebbé, rugalmasabbá és kreatívabbá tehet minket. A pozitivizmus közelebb vihet a céljainkhoz. A vidámságnak köszönhetően értelmet nyernek a napjaink, amikor visszaemlékezünk, az ilyen emlékeknek tulajdonítunk majd nagyobb jelentőséget – mutatta ki a Missouri Egyetem kutatása. A mosoly és a nevetés oldószere a negatív érzéseknek. Az igazán jóízű nevetés ellazítja a testünket, a feszültséget pedig csökkenti. A nevetés óvja az egészségünket, hosszú távú hatása pozitív életszemléletre nevel. A nevetni szerető és tudó emberek sokkal kiegyensúlyozottabbak. Megkönnyítheti az emberi kapcsolatok kialakítását, mi több a nevetés ragadós, ha jó társaságba megyünk, a mi kedvünk is sokkal jobb lesz.

A megfelelő időben és helyen, azt tesszük, amit szeretnénk – ez a Flow!

Csíkszentmihályi Mihály, a világszerte ismert boldogságkutató a flow élményét kutatja. A világra való nyitottság során érhető el ez az állapot. Amikor egy adott pillanatban belemerülünk, egy számunkra kedves tevékenységbe. Bármilyen örömteli helyzet során átélhetjük a flow áramlatát, ez egy lélekemelő pillanat. A valamiben való elmélyedés érzése. Ekkor az érzéseink, a gondolkodásunk és az elhatározásaink teljesen összhangba kerülnek. Ilyenkor a legintenzívebb életet éljük meg. Ez az arany középút: nem vagyunk túlterheltek sem, nem lépjük át nagymértékben a határainkat, de akkora alacsony követelmény sincs, hogy ennek következtében az unalom eluralkodjon rajtunk. Gyakorolnunk kellene a flow-t ahhoz, hogy az életben minél több aktív és örömteli momentumot élhessünk át, mert minden rajtunk és a hozzáállásunkon múlik! 

 

Két hozzászólás

Ildikócska
2015. június 5. 09:55:01
Tisztelt "Stáb", kedves Gabriella!
Ridikülrajongó vagyok, ...mert nagyon fontosnak tartom az olyan fórumokat, lehetőségeket, ahol tabuk és megfelelnivágyások nélkül beszélhetünk az élet dolgairól.
Úgy látom többségében hiteles és őszinte emberek a vendégek. Ezzel függ össze a témajavaslatom is, mert a BIZALOM, az egymásra ráhagyatkozni tudás csak hiteles és nyitott közegben lehetséges.
Mindig csak utólag a neten tudom megnézni az adásokat és ugyan nagyon sokat láttam nem tudom volt-e már ez a téma műsoron?
Apró példa. (Ausztriában dolgozom divatáru eladóként.) Vajon miért van az, hogy pl. Ausztriában mindig azt tapasztalom, hogy a vevők szívesen megmutatják a felpróbált ruhát kérve az eladó véleményét, tanácsát jól áll-e az adott hacuka. Ez szerintem egyértelműen mutatja a bizalmat, nyitottságot.
Nálunk a hölgyek ebben a tekintetben sokkal zárkózottabbak. Ez különösen feltűnő a magyar hölgyek kinti viselkedésénél.
Másik példa, ami első látásra nem főleg a bizalomról szól.
Miért van nálunk misztifikálva a gyerekvállalás, nevelés? Miért nincsenek kimondva a nehézségek is ebben a helyzetben? Gyermekeim már nagyok (28, 21 évesek), és emlékszem sokat szenvedtem azoktól a rossz érzésektől, bűntudattól az elkövetett hibák miatt, amiket - ma már tudom - szinte mindenki elkövet. Miért hallgatnak erről az anyák? Miért idealizáljuk csupa gyermeki kacajjal teli rózsaszín habként ezt a témát? Miért csak arról van szó, hogy milyen gyönyörűség a gyermekvállalás és micsoda egy nagy beteljesülése a női létnek? Igen, egyetértek.
De szerintem felelősségünk, hogy elmondjuk lányainknak-fiainknak milyen nehézségek is járnak a gyermekneveléssel (ami mind az élet része és természetes) és segítségükre lenni a próbára tevő helyzetekben. Rendkívül fontosnak tartanám a fiatal anyákat és apákat felkészíteni a gyermekvállalásra. Gondoljunk bele pl. a pedagógusok sok éven keresztül foglalkoznak ezekkel a tudásokkal.
További munkájukhoz is sok sikert kívánva,
Üdvözlettel, Ildikó
Mihók Jánosné
2015. június 7. 12:14:56
Tisztelt Gabriella!
A műsort nagyon szeretjük és férjemmel együtt rendszeresen nézzük. Egy nagyon zavaró dologra hívom fel szíves figyelmét: a túl sűrűn felhangzó taps rendkívül zavaró, a beszélgetést sokszor félbeszakító, rosszul időzített. Kevesebb taps, jól időzítve jobb lenne, ha egyáltalán van rá szükség.

Én is hozzászólok!