Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Hogyan legyünk környezettudatosak a hétköznapokban? Adásba kerül: 2015. május 14.

Mára a környezettudatos életmód szinte kötelességünk kell hogy legyen. Mit tehetünk otthon, a saját lakásunkban és a tágabb környezetünkben azért, hogy megőrizzük és óvjuk természeti kincseinket? Mennyire fontos 2015-ben az újrahasznosítás, a spórolás, a zöld energiák felhasználása? Milyen megoldások vannak, amit a háziasszonyok és az anyukák is alkalmazhatnak egészségünk érdekében? Praktikákkal lát el Nagy Réka, Ürge-Vorsatz Diána és Bakó Krisztina. Meglepetés férfi vendégünk szerint a termékek óriási kínálata egy illúzió.

Ne legyen pusztába kiáltott szó a környezettudatosság! Egyre fontosabb, hogy ez is életformánkká váljon, beépüljön az értékrendünkbe és tudatosan kontroláljuk a fogyasztásunkat. Elsősorban magunk miatt váltsunk szemléletet, mert a mi jólétünk és egészségünk múlik ezen. Ne gondolkozzunk úgy, ahogy nagyon sokan: "én a változáshoz kevés vagyok." Ne felső nézőpontból közelítsük meg a kérdést, hanem a saját életünk, a családunk szemszögéből próbáljunk tudatosan élni, s ezekben az értékekben felnevelni a jövő generációit. 

Ürge-Vorsatz Diána, fizikus, klímakutató gyermekkorában rengeteget kirándultak, családjától kapta a környezettudatosság értékét. Mindig rajtunk, szülőkön múlik, hogy a gyerekeinknek milyen lesz a hozzáállása. Sajnos lassan Közép-Európában szinte lehetetlenné válik, hogy a nyári hőségben kimenjünk az utcára. Úgy gondolja, minden ott kezdődik, amikor lemegyünk valamiért a boltba.. Fel kell tennünk azt a kérdést, hogy biztos szükségünk van-e rá? Ugyanis, amit megveszünk és beviszünk az otthonunkba, az egyszer ki is kerül. Rengeteg szemetet halmozunk fel, miközben, ha akarnánk, akkor a felére tudnánk csökkenteni ezt a mennyiséget. Szomorú hír, hogy Európában az élelmiszerek felét kidobjuk.

Nagy Réka, újságíró, szerkesztő, az Ökoanyu bloggere sokat tanult a nagymamától, aki ismerte a házi gyógymódokat. Otthon nagyon sok mindent maga készít el vagy a legegyszerűbb, régóta ismert technikát alkalmazza. Például az öblítő egy kémiai anyag, ezért lecserélte az ecetre. Pálinkával remekül lehet fényesíteni a poharakat. Sokan kérnek tőle tanácsot, azt tapasztalta, hogy az emberek ezért hálásak és nyitottak is erre. Réka 5 dologgal megold mindent, ezek a következők: szódabikarbóna, citromsav, illóolaj, alkohol és a mosószóda.

Bakó Krisztina, énekesnőnek az egész családja természetszerető. A zene és a természet szeretete egyszerre volt erős benne. Ugyan környezetkutatóként diplomázott, de mindenképpen összeakarta kötni mindezt a zenével is. Úgy gondolja, egy előadóművésznek kell, hogy legyen missziója, mondanivalója. Nagy örömére, őt kérték fel, hogy legyen A Föld dala című szerzemény énekese. Krisztina úgy gondolja, nem kell hirtelen megreformálni az életünket, mindig apró dolgokkal kell kezdeni.

Varga Liviusz, zenész, televíziós műsorvezető szerint a piac óriási termékkínálata egy illúzió, egy álomszerű állapot. Újra fel kell fedezni a nagymamáink praktikáit. Liviusz fia most 8 hónapos és még egyszer sem vett neki ruhát. Az unokatestvérek, ajándékok és cserék által folyamatos körforgásban van a társaságban, mindig továbbadják, majd a rászorulókhoz eljuttatják. Piacon vásárolnak zöldséget, gyümölcsöt, azt tanácsolja, hogy bízzunk az ízlelőbimbóinkban!

Ökodivat  

Majoros Zita, Osvald Lilla és Lébényi Anna műhelye a hazai ökodivat egyik úttörő kezdeményezése. Újrahasznosított anyagokból készítenek különleges ruhákat. A márka 2009-ben indult útnak, missziójuk az alternatív anyaghasználat népszerűsítése és az ökotudatosság terjesztése. Nyitott szemmel járnak, anyagokat kutatnak fel és érdekli őket a használt anyagok újragondolása. A folyamat fordított, Zitáék első lépése az anyag felkutatása és csak ezután kezdik hozzá megtervezni a szabásmintát.

Garázsvásár

Bárki, bárhol megrendezheti, megszabadulhat a felesleges dolgaitól, a vásárlók pedig kincsekre lelhetnek pár száz forintért. Budapesti kertvárosokban egyre több helyen rendeznek ilyeneket az udvarokban, ahova barátokat, a szomszédokat invitálják meg, sőt egy-két arra járó is betéved. Újlipótváros és a Pozsonyi út környéke mutat fel nagyobb aktivitást. Ez egy családias megmozdulás, míg a bolhapiac ennél nagyobb volumenű vásár.

Termelői piac

Egyre népszerűbbé válik Magyarországon a termelői piac. A hazai termékeik adalékanyagtól mentesek és finomabbak, mint az áruházak kínálata. Nagyon fontos a termelő és a fogyasztó közötti közvetlen kapcsolat. Úgy ahogy van Múzeumok Éjszakája, úgy megrendezésre került a Piacok Éjszakája mozgalom is. Azt is bártan kijelenthetjük, hogy a piacok a virágkorukat élik. Természetesen még van hova fejlődnünk, de ebben nagyon jó úton járunk! Felismertük, hogy a friss és egészséges alapanyagok nagyon fontosak. 

 

 

 

 

Két hozzászólás

Kati
2015. május 16. 13:24:16
Amikor meghallom ezeket a szavakat, hogy "egészségtudatosság", meg "környezettudatosság", feláll a szőr a hátamon. Mert iszonyat művi.
Néztem a meghívott vendégeket. Rendezett, divatos megjelenés, festett haj, smink, műanyag bizsuk, stb. Szemmel láthatóan maximálisan benne élnek a fogyasztói társadalomban...
Tessék mondani, pl. a hajfesték vagy bizsu, a milliomodik ruha, cipő, ridikül :) gyártása során nem szennyeződik a környezet, nem termelődik szemét?
Félértés ne essék, én is pl. festem a hajamat (szőke nő vagyok...), de nem papolok környezettudatosságról...
A valódi környezettudatosság az, ha valaki TELJES mértékben hátat fordít a fogyasztói társadalomnak, csak a természetben megtalálható élelmiszereket és "eszközöket" fogyasztja/használja... Ja, hogy ezt, itt nem tudjuk megvalósítani? Persze, hogy nem. De akkor ne bohóckodjunk már környezettudatossággal talpig (műanyag) bizsukban, összkomfortos lakásokban élve, autóval utazva, mobiltelefonnal, tablettel a kezünkben...
Devorah
2015. május 27. 12:53:50
Kedves Kati!

Bár értem, hogy mire gondol, azt gondolom, hogy egy cseppet sincs igaza! Ahhoz, hogy megpróbáljunk környezetbarát(abb) módon élni, nem gondolom, hogy esővizet kell innunk, vagy vályogházban kell élnünk, hovatovább egy televíziós műsorban sem kell gyolcsruhában megjelennie senkinek, hogy hitelesen beszélhessen a környezettudatosságról. Gyanítom, hogy a "környezettudatos" szó hallatán, azért áll fel a szőr a hátán, mert nem igazán ismeri a jelentését. Ugyanis a környezettudatosság, arról szól, hogy miként hangolhatjuk össze jelenlegi társadalmi, gazdasági és kulturális berendezkedésünket a fenntarthatóság eszmerendszerével. A környezettudatosság jegyében senki sem kéri tőlünk, hogy teljes mértékben fordítsunk hátat annak, amiben jelenleg élünk, csupán annyit kér, hogy gondoljuk át, hogy milyen módon csökkenthetjük a környezetünk terheit. Nyugodtan festheti ön is szőkére a haját, mindenféle káros kemikáliákat juttatva a természetbe, erre még büszke is lehet, de kérem, ne mások kárára mentesítse a saját maga felelősségét a környezet megóvásának ügyében!

Én is hozzászólok!