Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Tehetséges fiatalok A tehetség csak kiindulópont Adásba kerül: 2015. április 29.

A La femme 50 tehetséges magyar fiatal kezdeményezésével a kivételes képességű és szorgalmú fiatalokra kívánja irányítani a figyelmet. Nem egyszerűen csak ismertebbé teszik őket és eredményeiket, hanem személyes fejlődésüket hat hónapos, egyénre szabott mentorprogrammal segítik! Ugyanis a tehetség csak kiindulópont. Ennél sokkal többre van szükség! Mai adásunkban mentor és diák is bemutatkozik, így megismerhetjük mindkét nézőpontot. Mesél nekünk Lengyel Zsófi, Miklósa Erika és Nemes Orsolya. Meglepetés férfi vendégünknek is voltak mentorai, akik segítették útján.

A család és társadalom értéket ad, a tanár kapukat nyit, a társak katalizátorok. A környezet stimuláló hatása, az önbizalom, és motiváció állandó ébren tartása nélkül a tehetség stagnál vagy elkallódik.

Ranschburg Jenő

A tehetség egy áldás, abban az esetben, ha tudunk vele élni. Egy tehetséges embernek sok az irigye, a külvilág azt hiszi, hogy szerencseözönben úszkál. Miközben ezek az emberek teremtik és keresik a lehetőségeket, küzdenek az elismerésért, a sikerekért az önmegvalósításért és az olyan helyzetekért, amelyekkel később élni tudnak.
A La femme 50 tehetséges fiatal programja idén második alkalommal indult útnak. Egy kiemelkedő kezdeményezés, ahol a fiatalokat 6 hónapos mentorprogram segíti. Sokszínű és sokrétű területről érkeztek, határon belül és azon túlról is.  

Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő szerint a tehetség édes teher és felelősség, ami egy életen át végigkísér. A program során nemcsak a mentor van hatással a fiatal tehetségre, hanem ez fordítva is igaz. De csak az önzetlen emberek válhatnak mentorrá. Erika szerint a tehetség nem feltétlenül függ össze az intelligenciával, nagyon sok összetevője van, amit egy különleges képességgel megáldott embernek fel kell mérnie – mit kell tennie azért, hogy elérje a célját. Általában maximalisták!

Lengyel Zsófi, látássérült sportoló, paratriatlon válogatott tehetségének különlegessége, hogy megpróbál együtt élni fogyatékosságával. Egy harc, kemény küzdelem, amelyben igyekszik jól teljesíteni. A programban való részvétel során javítani szeretne sorstársai helyzetén. Úgy gondolja a média erre egy nagyon jó eszköz, ezért is tanul ilyen szakon. Zsófi önbizalomhiánnyal küzd, ami a fogyatékosságából fakad, mivel ezen a területen nagyon nehéz megfelelni.

Nemes Orsolya, Y generációs szakértő és prezentációs tréner szerint a tehetség egyfajta szenvedély. A TED nagy presztizsű konferenciasorozaton is részt vett, ahol hasonló tapasztalata volt: olyan emberek adtak elő, akik tenni akarnak a társadalomért, és nem mástól várják a megoldást. Orsolya szerint a helyzeteket teremteni kell, és nem feltétlenül csak a szerencse kérdése. Pályaválasztása során nagyon sokáig kereste az útját, majd megteremtette a saját maga szakterületét.

Lőrinczy György, művészeti menedzser, az Operettszínház főigazgatója nagy problémát lát abban, hogy a generációk nem tudnak egy munkahelyen együttműködni. Egy ember életében nagyon fontos a szülőkkel és a nagyszülőkkel lévő kapcsolat, amely a munkahelyén is mintaként szolgálhat. A másik problémát abban látja, hogy a fiatalok nagyon későn kerültek ki a munkaerőpiacra. Könnyű azt kijelentenünk, hogy nincs lehetőség… van, de minden lehetőséget észre kell vennünk és meg kell ragadnunk! A talentum hosszútávon derül ki.

Tehetségben nagyhatalom vagyunk!

Czirjákné Vértesi Marianna, tehetségfejlesztő szakértő szerint a tehetségek támogatása egyre szélesebb spektrumon mozog. Egy nagyon nehezen definiálható kifejezés. Beszélhetünk kimagasló, átlag feletti képességű emberről, szakértőkről vagy csodagyerekekről, akik már tehetséggel karöltve jöttek a világra. Továbbá eminensről, profiról, kiválóról. Hazánk tehetséggondozásban a 4. helyen áll. Kis ország, hatalmas kinccsel. Minket csupán az USA, Kórea és Izrael előz meg. Országon belüli centruma Debrecen! 

Egy magyar kutatás szerint a tehetséges emberek hisznek önmagunkban, az adottságukhoz szorgalom és eltökéltség társul. Meg tudják ragadni az élet adta lehetőségeket, tudatosan és célirányosan építik az életüket. Nagyon sok tanulásra és gyakorlásra van szükségük a fejlődéshez. De tudniuk kell kockáztatni és kísérletezni is. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő önismeret és az önmenedzselés. 

Egy hozzászólás

Violetta
2015. április 29. 18:06:54
Kedves Gabriella és kedves Munkatársak!

Folyamatos ridikül követő vagyok és már többször terveztem, hogy írok Önöknek.
Az Önök által megbeszélt témák, kiemelten fontosak és sokszor adnak nekem választ a kérdéseimre.
Mai Y generációs beszélgetés kicsit rólam is szólt...(születtem 1981.03)
Szakmámat szenvedélyesen szeretem és végzem, mégis kétszer voltam már munkanélküli, mert a szenvedélyes tempómat, hozzáállásomat ügyekhez valahogy soknak érzik, pedig az eredményeim pénz bevételben voltak kifejezhetőek.(szakmám a szállodaipar-értékesítés)
Minden munkahelyen én mondtam fel, mert nem kaptam meg a számomra megfelelő, akár nehezebb feladatkört. Az utolsó nagy szállodánál, bementem a főnökhöz és kértem, hogy helyezzen át egy a személyiségemhez jobban illeszkedő pozícióba, de sajnos nem hallotta meg kérésemet, viszont ragaszkodott volna a munkámhoz. A többiek "fúrását" meggyűlölve, feladtam biztos állásom, úgy hogy két gyermek édesanyja vagyok (13 és 4 évesek)! 4 hónapig voltam munkanélküli, mert egyszerűen a személyiségem nem viseli el az igazságtalanságot, az embertelenséget, a szakma trehány módon végzését.
Sok ismerősöm felhívott, de Violetta hát nem lehetsz munkanélküli, te nagyon jól végzed a munkádat, szállodába való vagy... Erre azt válaszoltam, ha el kell veszítenem Önmagamat egy állás-fizetés miatt, akkor nekem nem éri meg!
Én vagy talán az Y generáció igenis megbízható, lelkes, felkészült és még tud megalázkodni, de megalázni másokat, hogy előbbre jusson azt nem. 34 évesen túl egy váláson, benne egy új házasságban próbálom elérni, hogy önmagam lehessek és végre jól végezhessem a munkámat, legalábbis hagyják, hogy jól végezzem. Most elvállaltam egy kisebb munkát, amiben talán meg tudom mutatni, hogy jó szívvel, komoly hozzáállással és szakmai tudással érdemes bármit is kezdeni!
Kedves Gabriella és Munkatársak, akik hozzájárulnak, hogy a műsor tényleg fontos témákkal foglalkozzon, kérem Önöket továbbra is segítség az lelkes Y generációt abban, hogy méltó követői lehessünk Önöknek, nem pedig egymás eltaposóivá kelljen válnunk egy pozíció érdekében.
Szemléletváltás kell, de hamar, mert nagyon gondolkozom, hogy elmegyek innen jó messzire és soha többé nem nézek vissza.

További jó munkát kívánok Önöknek és drukkolok, hogy pár magas rangú vezető vagy kedves feleségeik nézzék a ridikült, mert van mit meghallaniuk!

Üdvözlettel,

Violetta

Én is hozzászólok!