Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Rabságban A szekták árnyékában Adásba kerül: 2015. június 04.

Nem új keletű probléma a hovatartozás kérdése. Lelkileg labilis, magukat magányosnak tartó, befolyásolható embereket könnyen behálóznak bizonyos közösségek. Sokan észre sem veszik, hogy nem ez a jó irány, megtagadják családjukat, megszakítják a kapcsolatot barátaikkal, mindenkivel, akik figyelmeztetni akarják őket. Hogyan alakul ki a függőség? Hogyan lehet megelőzni a befolyásolhatóságot? Hol válik valaki fanatikussá? Őszintén mesél Gyarmati Rita, Larion Zoé és Török Csilla. Meglepetés férfi vendégünk szerint egy reménykedőnek minden jelet ad.

"Az emberek egyik leghatalmasabb szükséglete az, hogy tartozzanak valahová. Az elfogadás és az elutasítás a társas lények egyik legnagyobb jutalma, illetve büntetése."  /Elliot Aronson/

Amikor érzelmileg labilisak vagyunk, keressük az identitásunkat, keressük a számunka megfelelő közösséget, szeretnénk valahová tartozni, szeretnénk a kérdéseinkre választ kapni. Előfordulhat, hogy nem feltétlenül a legmegfelelőbb csoportot választjuk. Egy közösség, egy társaság, egy adott szekta lehet pozitív, de van, amikor negatív hatással van az egyénekre. Mai vendégeink őszintén mesélnek tapasztalataikról, arról, hogy hogyan kerültek be egy adott csoportba.

Gyarmati Rita, pszichológus elmondása szerint legtöbb esetben pejoratív értelemben fordult elő a szekta kifejezés. Nem minden szekta rossz, itt az a kérdés, hogy a normarendszer antiszociális vagy proszociális irányú. Az ebben tevékenykedő emberek meggyőződése más. Ilyen társaságba könnyebb bevonni az embert, ha az a bizonyos csoport megtalálja az egyénben a hiányt, a gyenge pontját. Továbbá a fiataloknál az identitáskeresés a kamaszkorra jellemző, amely egy nehéz időszak, így ebben a periódusban könnyebben tagjaivá válhatnak bizonyos csoportoknak. 

Török Csilla, szociális munkás tizenéves korában került kapcsolatba ilyen csoporttal. Egy gyerek gyorsan bekerülhet egy ilyen társaságba, ha például vallásos családból jött és a kérdéseikre nem kapott választ. Ebben a csoportban, amelynek tagja volt, intelligens és tanult emberek vették körül, nem voltak sem erőszakosak, sem meggyőzni nem akarták, egy jó társaság volt. Nehezen érzékelte, hogy nem minden stimmel. Aktív tagja volt a csoportnak, mégis sokaknak az volt a véleménye, hogy nem értik, Csilla hogyan került ide.

Larion Zoé, szépségtanácsadó, műsorvezető hat éves volt, amikor becsöngettek hozzájuk ennek a vallási szervezetnek a képviselői. Édesanyja komolyabban elkezdett ezzel foglalkozni, és vitte magával Zoét. Egy baráti társaság alakult ki, hetente 5-6 alkalommal találkoztak, közösen énekeltek, mindenki mindenkit tegezett. Sok minden be volt tiltva, amelyeknek a tilalmát az iskolában is be kellett tartaniuk. Prédikáltak, házról házra jártak, mi több az osztálytársaihoz is bekopogott, amely több konfliktusnak is a forrása volt.

Galambos Lajos, zenész, műsorvezető szerint egy vágyakozónak, egy reménykedőnek minden jelet ad. Lajcsit nagyon zavarta a súlyfeleslege, egy véletlen találkozás során, elhitették vele, hogy a fényből is lehet táplálkozni. Titkolta és történetét senkivel sem osztotta meg. Kerülte az étkezési szituációkat, és nagyon kevés táplálékot vett magához. Ezzel az illetővel kéthetente találkoztak, számon kérte őt, de valójában ez egy beszélgetés volt. Kedvese erőszakkal elvitte egy orvoshoz, ahol a véreredményből kiderült, hogy olyan mintha 70-80 éves lenne. 1,5 hónap után vetett véget ennek a dolognak.

A hovatartozás jelentősége

Nekünk, embereknek alapvető szükségletünk az, hogy támogató emberi kapcsolatokat tudjunk kialakítani, amelynek megléte a jólétünkre pozitív hatással van. A kirekesztés viszont befolyásolja a szervezetünket, a közérzetünket. Ennek köszönhetően a tudomány azt állítja, hogy a valahová tartozás élménye alapvető emberi szükséglet. Ezt vizsgálta egy magyar kutatás is. A serdülőkor egy érzékeny korszak, amikor ennek a hovatartozásnak komoly jelentősége van. Az eredménye azt mutatta meg, hogy a szociális kapcsolataink, az adott közösséghez való tartozás érzése hatással van az egészségünkre. 

"Az ember "valahová tartozási" szükséglete olyan, mint egy fa gyökérzetének a talaj: be kell kötődni ahhoz valahová, hogy a viharoknak ellen tudjunk állni." – mondja Bagdy Emőke. Azonban nagyon fontos mérlegelni azt, hogy az adott csoportba tartozás számunkra mennyi előnnyel, és mekkora önfeladással jár.   

Két hozzászólás

Konkolyné Varga zsuzsanna/4 unokás aktív nagyi tel 06 209 107-688
2015. június 4. 09:35:59
Kedves Jakupcdek Gabriella,67 éves vagyok,dolgozom a nyugdíj mellet,de este minden téma érdekelt eddig ,ebben a műsorban,Kérem szépen a Gyermekvédelmi hölgy nevét telefonszámát,mert segítség és tanács kéne..S.O.S köszönettel Konkolyné Varga Zsuzsanna4 A június 3-i eseti adásban beszélgettek..Nagyon köszönöm előpre is Kzs
Deákné Emőke
2015. június 4. 10:12:40
Kedves Gabriella!
Szeretettel köszöntöm Önt, gratulálva a műsorához!
Szeretnék kérni Öntöl valamit , de nem a magam nevében.
Van egy fiatal anyuka, akinek lassan 2 éves a kisfia és hypoglükémiás születése óta! Kétszer bekómált, mire a Heim Pál kórházban kiderítették a rendszeresen fellépő cukorszintet. Azóta állandó cukorméréssel telik az élet éjjel-nappal, meg kapja a gyógyszert, amit étellel kell bevenni, csak enni nem akar. Örök harc az etetés mert persze akármit NEM EHET ÉS AKÁR MIKOR SEM! Erre mondták az orvosok, hogy ez egy ritka betegség, amit nehezen tudják kezelni. Keresett ő már sorstársakat, akikkel meg tudná beszélni a velük történteket, de eddig eredménytelen volt. E levelemet is a múltkori egyik vendége, Keszthelyi Attila kapcsán írtam, remélve, hátha előrébb leszünk a megoldással.
Köszönettel: Deákné Emőke

Én is hozzászólok!