Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Elköteleződés és boldogság Adásba kerül: 2015. május 28.

Az elköteleződés kultúrája régen teljesen más volt, mint napjainkban. Nagyon nehéz egy fiatalnak önálló életet kialakítani, továbbá a szülői minták is meghatározzák az egyén hozzáállását egy kapcsolathoz. Mennyire házasságpártiak a nők és mennyire a férfiak? Kinek, mit jelent a boldogság? Ezekre a kérdésekre keressük a választ vendégeinkkel: Rácz Zsuzsával, Tari Annamáriával és Veres Mónikával. Meglepetés férfi vendégünk esküvőjén már a két kicsi gyermeke is részt vett, így az egész családnak emlék maradt.

"Az igazi szabadság (...) nem az elkötelezettség teljes hiányát jelenti, hanem azt, hogy képes vagy önállóan dönteni, és elkötelezni magad amellett, ami neked a legjobb."     /Paulo Coelho/ 

Az elköteleződés fogalma az idők folyamán sokat változott. Míg régen sok esetben szerelem nélkül és bizonyos követelmények mentén házasodtak, ma szabad párválasztás van. Ennek ellenére nehezen köteleződünk el. Az első nagyobb probléma következtében nem annak a megoldására törekszünk közösen, hanem kilépünk a kapcsolatból és próbálunk egy újra, jobbra rátalálni. Miközben mindenki tudja jól, hogy a párkapcsolat megtartása, a szerelem fenntartása igenis nagy „munkát” igényel. Nem az önfeladásról kell beszélnünk, hanem az önzetlenség és a kompromisszumkészség fejlesztéséről.

Rácz Zsuzsa, író, újságíró, a Terézanyu-könyvek szerzője, az Aranyanyu Díj megálmodója családjában nem látott egy olyan mintát, amit szeretett volna továbbvinni, így sokáig nem volt házasságpárti, és a családalapítás is váratott magára. Később, amikor megtalálta párját, aki a férje lett és megszületett a gyermekük megfordult vele a világ. Az egyik legcsodálatosabb élményt élte át.

Tari Annamária, klinikai pszichológus, pszichoterapeuta szerint az elköteleződés azt jelenti, hogy úgy kapcsolatban lenni valakivel, hogy közel engedjük magunkhoz, őszinték vagyunk vele, bízunk benne és hosszútávra tervezünk. Egy jó érzés, ami arról szól, hogy a világ biztonságos hely. Az elköteleződni nem tudó embereknek sok a futókapcsolata, azonban vannak olyanok is, akik csak baráti kapcsolatot képesek kialakítani. Sokan nem tudjuk meghatározni, hogy a „boldog akarok lenni” valójában mit is jelent, ugyanis mindig másokhoz képest határozzuk meg ennek fogalmát, miközben ezt sosem tudjuk elérni. 

Veres Mónika, eMeRTon-díjas énekesnő szerint elköteleződni annyit jelent, hogy nem öncélúan adunk. Szeret szeretni és adni. Számára a zene egyfajta elköteleződés, a színpad az egyetlen olyan hely, ami magabiztosságot ad neki. Problémák esetében sokszor benne ragadt a kapcsolatban, szerette volna valamilyen módon megmenteni. Szülei válásának bizonyos okok miatt örült, de a kapcsolataiban nem az apát keresi egy férfiban.

Váczi Gergő, műsorvezető, újságíró nem házasságpárti, azonban úgy gondolja, egy nőnek igenis jár, hogy az oltár elé vezessék, az esküvő ugyanis a hölgyekről szól. Feleségével 6 év és két gyermek után házasodtak össze. Így az egész családnak emlék maradt ez a nagy nap. Gergő azt mondja, hogy akkor tud boldog és kiegyensúlyozott lenni, ha szakmailag is a helyén van.

Az elköteleződés nehézsége 

Alapvetően, az aki nehezen hozza meg azt a döntést, hogy valaki mellett végleg elköteleződjön, annak több oka is lehet. Egyrészt a rengeteg válás miatt kiábrándulhatunk a házasság intézményéből. Másrészt egy illúziót kergetünk a nagy választékról: még jobb, még szebb, még okosabb iránti ábrándunkat akarjuk megvalósítani. Ennek az eredménye a folyamatos elégedetlenség. Valamiért a tökéletességet hajszoljuk, félünk a kötöttségtől, az elvárásokról és az esetleges kontrolltól.

"A szerelem gyorsan fellobbanhat, de az igaz szerelemnek időre van szüksége ahhoz, hogy erőssé és tartóssá váljon. A szerelem mindenekelőtt elkötelezettségről, odaadásról szól, és arról a hitről, hogy együtt sokkal többet elérhetünk, mint külön-külön. De valójában csak az idő dönti el, hogy az ember jó döntést hozott-e."       /Nicholas Sparks/

Boldogan vagy boldogtalanul?

Egy kutatás szerint, amelyben 24 ország boldogságfaktorát vizsgálták, hazánk az utolsó helyet foglalta el. A boldogságrangsor e szomorú eredménye rengeteg kérdést felvethet. Bagdy Emőke egy interjúban azt mondta, hogy a személyes tapasztalata nem ilyen szörnyű, viszont azt gondolja, egy furcsa norma működik, mely szerint illik panaszkodni. Akkor tudunk igazán kiteljesedni, ha családot alapíthatunk, a nő felveheti az anya szerepét, a férfi pedig megtalálja az ideális állását. A boldogsághoz az kell, hogy legyen kiért és miért küzdeni és élni. Életminőségünk javítása céljából fontos félretenni az önös érdekeket, meg kell tanulnunk adni, mert akkor érezhetjük igazán, hogy valakinek szüksége van ránk, valakinek fontosak vagyunk.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!