Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A korai felismerés életet menthet Adásba kerül: 2015. szeptember 22.

A rákot könnyebb gyógyítani, ha a tüneteit korán felismerik. Egy komoly betegségről van szó, amelynek egyes típusai szűrővizsgálattal gyógyíthatóak lennének. Milyen tünetei vannak? Hogyan kezeljük jól ezt a betegséget. David B. Agus, amerikai orvos is azt mondja, hogy "A rák minden egyéb, jellemzően hosszabb idő alatt kialakuló betegség elleni harc legjobb módszere a megelőzés."
Őszintén mesél erről Ujlaki Dénes, Schuster Lóránt és Balzsay Károly. Meglepetés hölgyvendégünk szakértői szemszögből közelíti meg ezt a témát.

Balzsay Károly, ökölvívó, egykori nagyközépsúlyú  profi világbajnok szervezete jelzett, hogy valami gond van. Nyirokmirigyrákja volt, néhány áttétel. Már evés közben a rágásnál érezte, hogy zavarja őt az étkezés közben. Versenyidőszaka volt, így a kivizsgálást elkezdte halogatni mindaddig, amíg el nem telt 1,5 hónap. Miközben, ha egyből elment volna orvoshoz, nem alakultak volna ki áttétek. Már olyannyira rosszul volt, hogy alig várta, hogy végre megállapítsák a diagnózist. Amikor kiderült, hogy rákja van megörült, hogy végre megtudta, hogy mi pontosan a problémája. S egyből a tettek mezejére lépett, az volt az első kérdése, hogy ebben az esetben mi is erre pontosan a megoldás? Kemoterápia számára megváltás volt, enyhültek a fájdalmai. Életmódjában is változtatott, visszavett a nagy pörgésből.

Schuster Lóránt, zenész, a P. Mobil együttes vezetője azt hitte először, hogy tüdőgyulladása van. Majd amikor az asszisztens kihozta a CT eredményeit, Lóránt látta rajta a rémületet: vastagbélrákja volt, amely májáttétet okozott. Négy műtéten és tizenhat kemoterápián van túl. A műtét gyorsan lezajlott, de ha elment volna időben szűrővizsgálatra, akkor az ún. polipokat időben el tudták volna távolítani a szervezetéből. Hallott már olyan betegről, akikről kiderült, hogy daganata van, de minden kezelési módszert egyszerűen elutasított. Életmódjában nem alakított át semmit, imádja, hogy zajlik vele az élet és ezen nem akar változtatni, mert ez az élete.

Ujlaki Dénes, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, ahogy betöltötte az 50. életévét elkezdett urológushoz járni. Amikor jelentkeztek nála a furcsa tünetek egyből az urológiára vezetett az útja. Két választása volt: vagy kemoterápiát és sugárkezelést kap, vagy a műtéti beavatkozást választja. Dénes ez utóbbi mellett döntött. Életmódjában különösképpen semmit sem változtatott.

Dr. Bagaméri Andrea, onkológus főorvos, a nőgyógyászati rák a szakterülete. Elmondása szerint a szűrővizsgálatokkal nem lehet minden betegséget megelőzni és nem is lehet minden betegséget szűrni. A szűrővizsgákat célja, hogy az adott betegség halálozási arányát csökkentse. Egyfajta vizsgálat, ahova akkor megyünk el, amikor még tünet- és panaszmentesek vagyunk. Ugyanis a korai felismerés még gyógyítható. A beteg számára a betegségtudat nagy teher, és teherként éli meg azt is, hogy családtagjai hogyan fogják ezt feldolgozni.

Fontos!

Az egészséget és annak az esélyét is meg lehet venni! Nem feltétlenül pénzzel, hanem fáradsággal, azzal, hogy jobban odafigyelünk magunkra. Időráfordítással – a megfelelő életvitel kialakításával, megfelelő táplálkozással, és ami a második lépés: a szűrővizsgálaton való részvétellel. Az EU adataihoz viszonyítva, hazánkban kétszeres a rosszindulatú daganatok által okozott halálesetek száma, háromszoros a szívkoszorúér betegségek, négyszeres az agyér betegségek által okozott halálesetek száma. Ezeknek az elszomorító számadatoknak két főbb oka van: a szűrővizsgálatok elhanyagolása illetve az önpusztító életmód, amelybe nagyon sok egyéb káros dolog beletartozhat.

A prevenció lényege, hogy minél korábban észrevegyék az orvosok a szervezetünkben lévő elváltozást. Egy kutatás kimutatta, hogy az elvégzett szűrővizsgálatok során a résztvevők 74%-a túlsúlyos, 76%-a pedig nem végez semmilyen testmozgást. A megkérdezettek harmada pedig dohányzik. A szűrővizsgálatok fontossága még nem tudatosult bennünk eléggé. Akkor kerülünk orvosi kézbe, amikor már egy előrehaladt állapotban vagyunk, s ennek a következménye gyakran a gyógyulás esélyének csökkenése. Vigyázzunk magunkra és vegyük kézbe az egészségünk megtartásának fontosságát! 

Két hozzászólás

Minitehén
2015. szeptember 23. 09:00:27
Amint el is hangzott a műsorban: sokan meghalnak, akárhány kezelés után is - mégis, talán csak pár év múlva. Néhányan pedig miért nem? Nem akarok kekecnek tűnni, de nem mindegy, milyen orvosbarátai vannak egy rákos betegnek, vagy urambocsá, mennyi pénze. Sok függ még az igazán gyógyulni akarástól is, vagyis attól, ki mennyire érzi azt, hogy neki ugyanúgy jogában áll túlélni, sőt meggyógyulni egy halálos betegségből.
Akinek egyik sincs a három közül, vajmi kevés reménnyel nézhet a jövője elé, vagy szerencséjében reménykedhet.
Bakonyi Katalin
2015. szeptember 23. 10:57:11
Kedves Jakupcsek Gabriella!

Nagyon értékes és tanulságos volt a tegnapi adás! Azt bizonyítja, hogy minden ember másként reagál a betegségre, minden ember egy külön világ, azonos esetek nincsenek, ezért nehéz a gyógyító munka.(" Minden ember egy külön sziget.") Ne értsen félre, nem akarok okosabb lenni senkinél! Pusztán csak a tapasztalataimat teszem hozzá az elhangzottakhoz.Talán ott kezdem, hogy az orvostudomány alapvetően csak a látott, bizonyított tényeket fogadja el, ezen nevelkedett, nem az Ő hibájuk. Okok keresése nélkül próbálnak gyógyítani, s ez az oka, hogy a betegség kiújul vagy áttevődik más területekre. Több tanfolyamot elvégeztem ( komoly szaktekintélyek vezették) valószínűleg azért nem népszerűek mert ellenkezik az eddigi beidegződésekkel filozófiával. Én itt alapvetően Jungra és a német Hamer doktorra gondolok valamint a mexikói Silvára. A medicina kihagyja( bár remélem az utóbbi időben már nem) a gyógyító munkából a lelket és szellemet, csak a testi tünetekre koncentrál. Pedig minden betegség a lélek és szellem sérüléséből indul ki és ez manifesztálódik testi tünetté.Hamer szerint a ráknak létezik öt biológiai vastörvénye , mindig egy egyénileg átélt trauma előzi meg.pl. Nyirok: az adott dologban való keringés, mozgás akadályoztatása, lehetőségeim korlátozottak.Vastagbél: nem tudok valamit elengedni, nyomaszt. Here: önbecsülés letörési konfliktus( nem vagyok már elég jó férfinak). Az idáig vezető utak pedig a tudatalattiból indulnak ki. mert van egyéni, családi , nemzeti tudatalatti, s az ősök cselekedetei lenyomatot hagynak lelkünkben, szellemünkben. Ezt hívják genetikának. Az eredményes gyógyító munkát az okok feltárásával kell kezdeni, ezt kell tudatossá tenni, mert ezt csak a beteg tudhatja( és tudja is) a legjobban. A gyógyulásban óriási szerepe van a hitnek és az elmének. BalzsayKároly erre kiváló példa. Hit benne, amint megtudja a baját meggyógyul. Azt csinálta, amit a sportban: a gyógyulásra koncentrált és erre tréningezte az agyát: neki elég 6 kemoterápia és nem kell nyolc. Így is történt.Sejtem, hogy Ő az okot is tudta,ezért változtatott az életmódján. Lóránt és Dénes tipikus férfiként reagáltak, de valahol tudat alatt Ők is tisztában vannak az okokkal. Úgy gondolom fontos a megelőzés, a szűrés( de Dénes esetében ez nem igaz). Tehát a megelőzést nekünk kell megtenni tudatunk átprogramozásával, a tudatalatti tudatossá tételével és a lélek ápolásával, a stressz kezelésével.

Üdvözlettel:
Katalin

Én is hozzászólok!