Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A kánikula kockázatai Adásba kerül: 2015. június 12.

A nyár szülöttei, igazán a napon és melegben érzik magukat elemükben. Ám a Ridikül mégis nyár-riadót fúj, hiszen a kánikula számos kockázatot is hordoz magában. A vízben pancsolás és az úszás például remek testedzés, ám számos betegséget is hordozhat. Hogyan védekezhetünk mindez ellen? Aztán itt van a napsütés. Az egyszerű leégéstől kezdve a napfényhatás okolható a bőrbetegségek kialakulásáért. Készüljünk fel körültekintően a nyárra! Tapasztalatait elmeséli Szabó Eszter, Miló Viki és Fábián Anita. Meglepetés férfi vendégünk minden kérdésünkre választ ad!

Az évad utolsó adásában a nyárral kapcsolatos legfontosabb kérdésekről beszélgetünk. Beköszöntött a kánikula, kirándulni, nyaralni, strandolni megyünk, de hogyan vigyázzunk magunkra és a gyermekeink egészségére? Milyen veszélyek fenyegethetnek minket a tűző napsütésben? A szolárium jobb, mint a napsütés?

 

Miló Viki, profi világbajnok bokszoló nagyon fázós típus, 97 óta nem volt nyaralni, mert munkamániásnak tartja magát. Diagnosztizálták rajta a bőrrákot, amely úgy nézett ki, mint egy szúnyogcsípés. Folyamatosan vizsgálatra járt a műtét után is. Nagyon szereti nyáron is a magyar konyhát: a palacsintát, a lángost és a pacalt. A nyári szezonban képes akár egy hónapon át dinnyét enni. Télen-nyáron pulóverben van a teremben. Télen azért, mert hideg van, nyáron pedig a klíma miatt.

Fábián Anita, színművész számára a legfontosabb nyáron a fény. Ha víz van mellette, akkor lehet bármilyen meleg. Májfoltjai miatt mindig kalapot visel. Van külön télre és nyárra is alapozója, amely védi a káros sugárzástól. Lányok esetében nagyon fontos vigyázni a fertőzésekre és a felfázásokra. Nagyon szereti a szezongyümölcsöket. Paradicsomot ültet, palántákat nevel – egyszóval imád kertészkedni.

"A nyár közeledtével furcsa gondolataink támadnak: kisebbnek érezzük magunkat, mert több időt töltünk a szabadban és ez új távlatokat ad a világnak. Távolabb kerül a horizont, a házunk falain és a felhőkön is túlra."  /Paulo Coelho/

Szabó Eszter, énekesnő, dalszövegíró, énektanár az összes évszakot szereti, de a nagy hőséget nem bírja. Nyaralni, mondhatni gyermekkora óta nem volt, mert a fellépések jobbára pont ebben az időszakban vannak. Szabadtéri rendezvényeken ebben az évszakban problémás fellépni, ki kell öltözni, folyamatosan sminkben kell lenni, és a fények is nagyon melegítenek. Nagyon szereti a zöldségeket, nyáron törekszik arra, hogy nyers, vegán ételeket egyen.

Dr. Bánhegyi Róbert János, belgyógyász, onkológus, hematológus főorvos elmondása szerint, ha megfelelően napozunk, akkor nem történhet baj. De a kicsikre különösen vigyázni kell, mert a gyermekkori leégés veszélyes lehet. Továbbá vannak olyan bőrtípusok – például a fehér, a szeplős bőr – amire nagyon oda kell figyelni, mert lebarnulni nem tudnak, csak leégni. Felhős időben is le lehet égni, mivel az UV sugarak átjutnak a felhőkön, s a bőr nem felejt! Továbbá a szolárium ugyanolyan veszélyes tud lenni, mint a napsugárzás.

Edzés kánikulában

A jó idő kicsábítja a szabadba a sportolni vágyókat. A hőségben a testedzés során sok mindenre figyelnünk kell. A napégés ellen a legmegfelelőbb a vízálló napvédő krémek használata, mivel sokkal tartósabbak, mint a sima naptejek. A sérülések elkerülése végett a szabadban való futás távját folyamatosan, és ne drasztikusan növeljük. Szervezetünk akár 0,8-1,2 liter folyadékot is képes felvenni óránként, az izzadás során ásványi anyagok távoznak a szervezetünkből ezért nagyon fontos az utánpótlás. Hosszabb távú futás esetében ajánlatos sportitalt fogyasztani, sok olyan anyagot tartalmaz, amely a sima vízben nem található meg. A túlterhelés végett hőséggörcs alakulhat ki az izomzatainkban, ilyen esetekben fontos az edzés intenzitásának csökkentése és a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás. Ne a legnagyobb hőség ideje alatt sportoljunk odakint. Még mindig a mérték az érték!  

Kellemes nyarat kívánunk Mindenkinek! Augusztus 31-én újra várjuk Önöket a képernyők elé! 

Huszonhárom hozzászólás

Anikó
2015. június 12. 17:20:20
Nagy nézője vagyok a műsornak, nagyon kedvelem, már többször éreztem hózzászólási szándékot, de most először teszem. Patológus vagyok, a bőrrák kérdéshez muszáj hozzászólnom. A basaliomát, másnéven carcinoma basocellulare-t nagyon el kell különíteni az egyéb rosszindulatú bőrdaganatoktól, mert bár lokálisan infiltratívan növekszik, soha nem ad áttétet, tehát nem veszélyezteti a beteg életét! Magyar orvos, Krompecher István írta le. Általában a rosszindulatú daganatokat, a "rák"-ot nem szabad egy kalap alá venni, sokféleképpen tudnak viselkedni, és ma már a szövettanászok (patológusok) rendelkeznek több olyan eszközzel, amelyek alkalmazásával a leletben a daganat biológiai viselkedésére, kimenetelére, azaz prognózisára vonatkozó információkkal szolgálnak.
B.Lívia
2015. június 12. 17:21:36
A mai adásban Anita vetette fel, hogy létezik agyfagyás, a sok fagyitól, (senki nem hallott még róla, az adásban szereplők közül) én el tudnám neki mondani a saját tapasztalatomat, velem történt egy pár éve, és nem kívánom senkinek!
megadom az e-mail cimemet: bliv13@gmail.com
vagy 06-20/566-021.
üdvözlettel: Lívia
Katona Edit
2015. június 12. 17:38:28
Drága Gabika!
Gratulálok a műsorhoz,minden adást láttam!
Nagyon szimpatikus,kedves és jólelkű Ember,maradjon mindig ilyen!
Nagyon kedvelem Önt!
Nagyon várom a szeptemberi kezdést,jó pihenést kívánok a nyárra!
Tisztelettel
Edit Nagykőrösről
Péteri Mária
2015. június 12. 22:24:10
Jó pihenést,kellemes nyarat kívánok a stábnak,imádom a műsort! Viszont a mai adáshoz hozzászólnék.Tavaly nyáron leoperáltak a lábszáramról egy rosszindulatú melanómát.Évek óta ott volt,többször mutattam is a bőrgyógyásznak,más kérdés,hogy addig miért siklott el fölötte. De mégsem képezett áttétet és még mindég élek,sőt teljesen jól vagyok!.Valahogy úgy mondták,hogy ez olyan,ami nem hatol át a szöveteken,legfeljebb a felületen terjed. Nem akarok a doktor úrral vitatkozni,de ezek szerint a melanóma sem mindég olyan végzetes,mint ahogy a műsorban elhangzott. Ezt muszáj volt elmondanom! Üdvözlettel - és várva is meg nem is a nyár végét - P.Mária