Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Tehetséggel a gyógyulásért Adásba kerül: 2015. június 01.

Mai vendégeink olyan gyermekek, akik naponta vívják meg a harcot a betegségükkel, de ez sem korlátozza őket abban, hogy tehetségük utat törjön magának. Sok egészséges társuknak szolgálhatnak pozitív példaként, és inspirálhatnak másokat abban, hogy soha nem szabad feladni! Őszintén mesél erről Urbán Luca, Weinper Adél és Evans Michelle Krisztina. Meglepetés kis vendégünk számára is az a fontos, hogy ne kivételezzenek vele.

Egy szülőnek a legnehezebb küzdelem az életében az, ha a gyermeke beteg. Lehet az a legkisebb megfázás, de egy súlyosabb betegség is. Ma olyan gyermekeket mutatunk be, akik betegséggel küzdenek/küzdöttek, mégis erőt adnak a szüleiknek kitartásukkal, példaértékű hozzáállásukkal. Példaképként szolgálhatnak a kicsiknek, de ugyanúgy a felnőtteknek is.

Urbán Luca, tanuló retina ideghártya betegségben szenved, integrált iskolába jár, ahol nagyon sokat segítenek neki abban, ha valamit nem jól lát. Legtöbbször a tanító nénitől kér segítséget, de a tanulásban nagyon sok diáktársa segít, akik egyben a barátai is. Két speciális olvasógépe van: egy hordozható, egy pedig az iskolában van. Édesanyja elmondása szerint, már 8-9 hónaposan szemüveget hordott. Luca nagyon szeret ásványokkal foglalkozni, jelenleg 125 darabot gyűjtött már össze.

Evans Michelle Krisztina, tanuló, akinél tízévesen diagnosztizáltak rosszindulatú tumort a kisagyában, azonban hét év után győzött a betegséggel szemben. Arra emlékszik, hogy egyszer biciklivel elesett, fájt a feje, rosszul érezte magát, s az orvosokat járva derült ki az agydaganata. Nehéz volt felfognia, hogy mi történt, édesanyja is nehezen tudta elmagyarázni. Két hónapos kora óta úszik, verseket ír, a bazilikában koncertezik. A pránanadit alkalmazzák, ami segített neki, de másoknak is segítenek ezzel.

Weinper Adél, tanuló, akinek születése óta cisztás fibrózisa van, ami egy genetikailag öröklődő betegség. Ennek következtében minden nap különféle kezeléseket kell elvégeznie. Ez egy vele született betegség, ezért ennek a kezelése olyan napi feladat, mint bármelyik más. Adél lovagol, énekkarba jár, fuvolázik és nagyon szeret horgolni, amit a nagyitól tanult. Legutóbb édesanyjának egy sálat horgolt.

Keszthelyi Atilla, tanuló, akinél tíz évesen derült ki, hogy egyes típusú cukorbetegségben szenved. Édesanyja mivel orvos nagyon odafigyelt arra, hogy Attila minél több gyümölcsöt egyen, és betartsa a diétát, továbbá elkezdett sportolni. 40-50 kilométert utazik azért, hogy eljárjon a vízilabda edzésekre. Az inzulint magának adja be, és ugyanúgy bírja az edzéseket, mint a többi csapattársa. Környezetében nem szoktak a betegségéről beszélgetni.

Fontos a megfelelő hozzáállás! – Egészséglélektan 

A betegség fizikai tünetei összefüggésben állnak a lelki dolgainkkal, hozzáállásunkkal. Ezzel foglalkozik a pszichológia új ága, az egészséglélektan. Célja a sikeres alkalmazkodás, a tűrőképesség fokozása. Olyan megoldások, melyek képesek a betegségre való hajlamot ellensúlyozni. Az egészséglélektant más szóval pozitív pszichológiaként is szokás emlegetni. Keresi a titok nyitját azoknál az embereknél, akik komoly betegségük ellenére is képesek örömtelin, boldogan élni a mindennapjaikat. Az egészség és a pozitivizmus korrelál. A tudományos vizsgálódások bebizonyították, hogy az optimista hozzáállás, az önbecsülés, a magunkért vállalt felelősség, a belső biztonság, a megértő és megbocsátó hozzáállás, a társas közeg közvetlen hatással van az egészségünk megőrzésére. Pozitívan hat a teherbírásunkra, az ellenálló képességünkre, növeli a gyógyulás esélyét stb. Azaz a pozitív pszichológia célja  a gyógyításon felül, ezen tulajdonságok fejlesztése.  

 

 

Három hozzászólás

Tóth Mária
2015. június 1. 11:39:11
Kedves Gabriella!

Először is szeretnék gratulálni a műsorához,nagyon szeretjük még a 20 éves fiam is szereti
nézni. Érdekes,választékos minden korosztálynak megfelelő.Én egy nagy szívességet szeretnék Öntől kérni. A környezetemben és vidéken járva ,annyi szegény elesett,emberekkel találkozom
nap mint nap, és szeretnék segíteni amit tudok megteszem ,de az kevés .Ezért arra kérném Önt
hogy ha tudna olyanban segíteni ,hogy egy jótékonysági árverést megszervezni .Én több festményt is föltudok ajánlani csak abban kellene a nagy segítség,hogy a tv-ben sikerüljön közvetíteni.
Számítok a nagylelkűségére ,jó érzésére és segítőkészségére.Minden megoldás érdekelne.
Elnézést megkeresésemért ,de sajnos ami ebben az országban a szegényekkel, történik és nem törődnek velük,nem segítenek felháborító. Ezért mindent amit lehet megteszek .
Várom mielőbbi válaszát:
Üdvözlettel:Tóth Mária

,
Judit
2015. június 1. 14:04:40
Kedves Gabriella!
Elnézést,hogy így szólítom meg. Nagyon kedvelem a műsorát.Közvetlen,közérthető,és rendkívül érdekes dolgokat boncolgat.
Bevallom őszintén,sok esetben még hallgatnám tovább.
2015.május 31-én este későn néztem a műsort, és nagyon érdekes kérdést boncolgatott.
Shell Judit művésznőnek köszönöm, hogy nem a kiváló gyereket ecsetelte, hanem egy kicsit felvillantotta azt is, hogy milyen nehéz a gyerekekkel, és genetika rendkívül meghatározó.
Szeretnék olyan emberekkel találkozni, akik hajlandók a problémákról is beszélni kendőzetlenül, hiszen randkívül idegesít, hogy csak kiváló anyaák,apák és gyerekek llteznek. Ami természetesen nem igaz. Tudom, hogy nehéz ezeket felan megoldandó problémákkal, és a műsorban néha az az érzésem,mindenki tökéletse, csak én nem.
Az utóbbi műsornál emiatt vagyok hálás a fent említett művésznőnek.
Kérésem az lenne,hogy azt a pszichológiai módszert ill. annak a nevét elküldenék, aki ezzel dolgozik. Sajnos csak a H betűt jegyeztem meg.
Kívánok egyébként Önnek még sok ilyen és hasonló beszélgetésaeket.
Mág csak annyit:pedagógusként dolgoztam 38 évig,sok mindent tudok, és láttam,hogy ilyen nehéz az élet.
Jó lenne ezt is hallani, nem csak a jólétről, és a hurrá állapotokról.
Ha válaszol, megköszönöm.
Tisztelettel és szeretettel:
Juditz
G.hajnalka
2015. június 2. 05:48:35
Kedves Szerkesztok!
Nagyin megerintett a musorban szereplo gyerekek batorsaga es tenniakarasa.szeretnek Michele tecekenysegehez hozzajarulni.van ra nod,hogy adjanak egy bankszamlaszamot ahova tudok utalni penzt?sajnos nincs lehetosegem egy koncertjukre elmenni pedig szivesen elmennek.
Udvozlettel.hajnalka

Én is hozzászólok!