Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Születés hete A családdá válás ünnepe Adásba kerül: 2015. május 21.

Az édesanya életében a legmeghatározóbb pillanat, amikor életet ad gyermekének. Mindent felülíró, boldog időszak veszi kezdetét. Idén, tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Születés Hete Fesztivált, amely a családdá válás ünnepe. Beszélgetünk erről a fizikailag nehéz, de egyben csodálatos érzésről. A kellemes, de a megrázó pillanatokról is. Itt lesz velünk Hadas Kriszta, Dr. Pepó Lilla és Morvai Noémi. Meglepetés férfi vendégünk igazi apaként mindenből kiveszi a részét!

Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Születés Hete Fesztivált. A családdá válás ünnepe, mely március elejétől május végéig tart, egy szakmai, kulturális és tájékoztató rendezvénysorozat.
Beszélgetünk ma a szép, de a nehéz pillanatokról is. Milyen a várandóság, milyen anyává válni? Hogyan változtak az apai szerepek? 

Hadas Kriszta, újságíró, szerkesztő-riporter, tanár első várandósága alatt gyorsan zajlottak az események, fel sem fogta a dolgokat, a második terhessége teljesen más volt. Van egy műsora, amelyben az terhes kismamák minden egyes pillanatát a 7. hónaptól kísérik végig - nagyon élvezi. Szerinte az internet nyomasztólag hat az anyákra, fontos lenne felszabadultan szülni. Első terhessége természetes és spontán volt, a második egy nehéz történet, tele szorongással, ugyanis előtte lévő babáját elveszítette.

Dr. Pepó Lilla szülész-nőgyógyász fontosnak tartja a háziorvossal, védőnővel való folyamatos kontaktot. Szerinte ajánlás alapján érdemes orvost választani, esetleg többet meg kell ismerni ahhoz, hogy a megfelelőt ki tudjuk választani. Tanácsa az, hogy ne olvassunk ilyen témában az interneten, mert rossz hírekkel van tele ez a felület, ugyanis erre az emberek fogékonyabbak. Lilla szerint nem szégyen, mindenkinek joga van a fájdalomcsillapításhoz. A szülés témakörében általában az apák elveszettebbek, nehéz végignézniük a vajúdás folyamatát.

Morvai Noémi, Junior Príma díjas szerkesztő-műsorvezető nagyon várta már gyermekét. Megpróbált rá felkészülni, látogatta a szülőszobát, olvasott és beszélgetett másokkal. Kedve szerint csinált mindent, és e szerint is étkezett – amit megkívánt, azt megevett. Noémi szerint sokáig a terhesség alatt a nők magukra voltak hagyva, miközben mindkét felet a szülő névvel illetjük. Az apává érés náluk is egy folyamat volt. Fontos, hogy az anyák az ösztöneikre hallgassanak. Éppen szíve alatt hordja második gyermekét.

Sági Szilárd, gasztrokibic és felesége sokat vártak a gyermekekre, végül lombikprogram mellett döntöttek, melyet mosolyogva végigcsinált és megpróbált párja mellett lenni. Az ilyen kudarcokon túl kell lépni, fel kell vállalni és cselekedni kell. Mindenből kiveszi a részét, nagyon boldog minden egyes napja. Szilárd szerint már a baba tervezésénél a párok a szülővé válás útjára léptek. S mindez egy felelősségteljes döntés.

Az apás szülés elterjedése

Dr. Marton István nevéhez kötődik hazánkban az első apás szülés. A higiénés okok végett még az 1970-es 80-as években tilos volt, viszont az orvosok attól is féltek, hogy műhiba csúszhat be, és ebben az esetben az apa, mint tanú jelen van. István azonban az édesapákat partnernek tekintette. Majd elkezdett egy ingyenes képzést tartani azoknak, akik részt akartak venni a szülésen, egy ún. Szülők Iskoláját. Hihetetlen siker és érdeklődés övezte ezt. Megváltoztak a dolgok.. nem gyerekek, hanem családok születtek a szülőszobán. Elterjedése egyik okának tartják azt, hogy ez egy lehetőség volt, s nem kötelező jellegű.

Leválás

A szoptatás nagyon fontos a gyermek életében: megerősíti az immunrendszerét, az anya teste biztonságot ad, a tápszerekkel ellentétben az anyatej képes alkalmazkodni a gyermek változó igényeihez, könnyen emészthető, hozzájárul az agy fejlődéséhez, mindezen felül az anyának is jót tesz, mert a teste regenerálódik, továbbá a súlycsökkenést is előidézheti. S tán, ami a legfontosabb, megerősíti az anya-gyermek kapcsolatát. Így kényszeríteni a picit arra, hogy leszokjon a szoptatásról nem ajánlatos. Fontos a fokozatos leválás betartása, mert a szoptatás egyben testi és lelki táplálás is.

Egy hozzászólás

Bob
2015. május 21. 19:07:43
Tévesen hangzott el az,hogy külföldön kevesebb a vizsgálatok száma terhesség alatt,mert külföldön(austria)is van rendszeres vizsgálat,minden hónapban kell menni.

Én is hozzászólok!