Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Köztünk élő hősnők Adásba kerül: 2015. június 03.

Szűkebb vagy tágabb környezetünkben biztosan meg tudunk nevezni olyan embereket, akik nap, mint nap sokat tesznek értünk, a családunkért és a közösségünkért. Munkájuk nélkülözhetetlen, ám erkölcsi elismerésben ritkán részesülhetnek, de nem is ezért csinálják. Igazi megszállottak, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat. Munkájukról és küldetésükről mesélnek mai vendégeink: Ferencz Lászlóné Gyöngyi, Szabó Károlyné Ildikó és Dr. H. Nagy Katalin. Meglepetés férfi vendégünk szerint az élet igazi értékei eltörpültek.

Az Aranyanyu olyan nőket mutat be, akiknek a társadalomban betöltött szerepe példaértékű. Munkájukat szívvel-lélekkel végzik. Büszkék vagyunk rájuk! Ma ismét bemutatunk négy olyan hölgyet, akiknek a tevékenységéért a környezetük, betegeik, a szülők nagy hálát mutatnak ki. Meglepő módon többen azt tapasztalták, hogy a díj átvétele után mégis érte őket olyan kritika, amely nagy valószínűséggel az irigységből fakadt. A szakmájuk iránti elhivatottságuk és szenvedélyük vitathatatlan! 

Szabó Károlyné Ildikó, gyermekvédelmi szakember nagycsaládból származik, öten voltak testvérek. Édesanyja szerette volna, ha jogi egyetemre megy, de anyagilag nem tehették meg. Most teljesült az édesanyja álma, elsőéves hallgató Győrben. Szeretné megtalálni azokat a fiatal szociális munkásokat és pedagógusokat, akik szívvel-lélekkel végzik a munkájukat. Munkájában sikerként könyveli el a közösségi oldalon kapott kedves köszöneteket.

Dr. H. Nagy Katalin, főorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász hivatásának érzi a gyermekek imádatát. Az Aranyanyu Díj után felemelő érzés volt az, amit kapott a betegeitől. Tanítómestereitől nagyon sokat tanult: legfőképpen megfelelő hozzáállást és alázatot. Minden gyermek megtanítja a szüleit arra, hogy hogyan kell a betegséget elfogadni, túlélni, hogyan kell átlendíteni őket a sokkon. Kudarc lehet az, amikor a szülőkkel nem tud megfelelő kommunikációt kialakítani, amikor az ő tenni akarása esetleg a szülők más hozzáállásával összeütközik.

Megtanultam, hogy a hősök olyan emberek, akik azt tették, ami szükséges volt, szembenézve a következményekkel. Hogy a türelem rengeteg gyakorlást igényel. Hogy vannak emberek, akik szeretnek bennünket, de egyszerűen nem tudják, hogyan mutassák ki. Hogy olykor az, akire azt hinnéd, hogy megadja neked a kegyelemdöfést, ha már a földön fekszel, egyike azon keveseknek, akik segíteni fognak neked felállni. Hogy csak azért mert valaki nem úgy szeret téged, ahogyan te szeretnéd, ez nem azt jelenti, hogy nem szeret téged teljes szívével. Hogy sosem szabad azt mondani egy kisgyermeknek, hogy az álmok balgaságok: tragédia lenne, ha ezt elhinné. Hogy nem mindig elég, ha megbocsát nekünk valaki. Az esetek többségében te vagy, akinek meg kell bocsátani magadnak. Hogy nem számít, hány szilánkra tört a szíved: a világ nem áll meg, hogy megvárja, míg összeragasztod. /Paulo Coelho/

Ferencz Lászlóné Gyöngyi, védőnő elmondása szerint a családok mellett lenni, sokrétű, rugalmasságot, érzelmeket rejtő munka. Szülei példaképként szolgáltak a gyerekekhez való hozzáálláshoz, tőlük örökölte a kitartást és a hozzáállást. Gyerekkorában édesapja kórházba került, és az ott dolgozók hozzáállása nem igazán volt Gyöngyi számára szimpatikus, innen jött az az elhatározás, hogy ő is ebben a szférában akar dolgozni. Úgy érzi, minden hétre jutnak apró örömök. 

Bogsch Erik, Richter Gedeon nyrt. vezérigazgatója, Széchenyi-díjas vegyészmérnök fontosnak tartja a felelősséget az ott dolgozók irányába. Nagy örömükre, az Aranyanyura egyre több jelentkező van, növeli a hölgyek presztízsét. Erik úgy érzi, hogy a társadalom pénzorientálttá vált, és az igazi emberi értékek eltörpültek.

Sikertörténet

Öt éves lett az Aranyanyu Díj. Az elmúlt négy év alatt, több mint 100 000 erősítették szavazatukkal az olyan nőket, akiknek munkája elengedhetetlen a társadalom számára. Minden egyes nap hőstetteket hajtanak végre, munkájuk láthatatlanságát akarja kiemelni és fontosságát növelni. Eddig 28 olyan hősnőt díjaztak, akiknek tetteik, munkájuk példaértékű. Orvosokat, pedagógusokat, egészségügyi szakdolgozókat lehetett jelöltetni, ám most kibővült a szociális területen dolgozók kategóriájával. Ez utóbbi területen összesen 75 000 ember dolgozik, akiknek a 80%-a nő. Feladatuk és elhivatottságuk azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek a megsegítése, akik védelemre szorulnak, továbbá olyan gondoskodást igénylő emberek támogatása, mint az idősek, a fogyatékos emberek, betegek, hajléktalanok, szegénységben élők stb. Ezen a területen dolgozók képzettsége egyre nő, azonban szakmai presztízsük mégis csökkent, miközben a társadalom számára nélkülözhetetlen munkát végeznek. 2015-ben szeptember 15-ig írásos formában lehet bemutatni a jelölteket. Majd ezek után a közönség internetes szavazással döntheti el a díjazottakat. A díjátadó november végén lesz.

 

 

Egy hozzászólás

Beer Noémi
2015. június 3. 13:09:51
Kedves Gabi!

Nagy örömmel várom minden este ( már csak az ismétlésre érek haza) a Ridikült. Az esetek nagy többségében érdekes témákat dolgoz fel érdekes emberekkel, legszívesebben én is mindig hozzászólnék :-) . Ami miatt azonban életemben először írok, az a hétfői adás volt, ahol három sérült, ill. beteg kislánnyal találkozhattunk. Mindegyikük különleges egyéniség volt, de a pálmát a középen ülő kislány, Michel ( remélem jól emlékszem a nevére) vitte el.
Ahogy beszélt, ahogy fogalmazott , már az is nagyon tetszett, de volt egy gesztusa, ahogy egy pohár vizet nyújtott a mellette ülő, gyengén látó kislánynak..... hát, nálam itt tört el a mécses.
Köszönöm, hogy a műsor által megismerhettem őket, kívánok még sok ilyen adást és további sok-sok sikert. Beer Noémi

Én is hozzászólok!