Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Dilemma a szoptatásról Adásba kerül: 2015. szeptember 16.

Hatalmas vihart kavart, amikor a közelmúltban kitessékeltek egy szoptató édesanyát egy gyorsétteremből. Vajon miért zavar ennyi mindenkit a nyilvános szoptatás? Ízléstelen-e köztéren, nyilvános helyeken szoptatni? Érvek és ellenérvek a Ridikül mai adásában. Megosztja velünk álláspontját Som-Balogh Edina, Horváth Lili és Vörös Zoltánné Ágnes. Meglepetés férfi vendégünk a látványos, és direkt szoptatásnak nem annyira híve.

Egy nehéz, olykor-olykor tabunak számító kérdéskört feszegetünk ma. Az ominózus szoptatós édesanya kitessékelése egy gyorsétteremből többünket felháborított, de vajon milyen elveket vallunk? Mit illik? Mi lenne az etikus? Mennyire intim együttlét ez az anya és a gyermek között? Mire nyitott a társadalom? És hol van az a határ, amelyen belül szeretnénk maradni?

Horváth Lili, Jászai Mari-díjas színésznő ezt az esetet felháborítónak tartja, de nem menne soha demonstrálni. Bárhol tud szoptatni. Ha a helyzet úgy hozza, akkor eleve olyan ruhát vesz fel, ami megkönnyíti ezt. Azonban mindig észrevétlenül teszi ezt, mindig van rajta egy kendő, így másoknak és neki sem kínos. Kislánya most 8 hónapos. Lili válaszút elé került, nem tudja, hogy mi legyen a megoldás arra, hogy ő az elalvási időben dolgozni fog.

Som-Balogh Edina, színésznő nem kívánja azt senkinek, amikor az utazások során egy nyilvános mosdóba kellett bemennie megszoptatni gyermekét, mit több, volt amikor egy ruhafülkébe kényszerült. Ezt az ellehetetlenített körülményt külföldön is tapasztalta. Amikor még nem volt anyuka és szoptató nőt látott, elkapta a tekintetét. Amióta ezt testközelből megélte, most nagyon jó érzés fogja el, ha ilyet lát. Elfelejtjük, de ez a világ legtermészetesebb dolga. Kisfia Noel, 2,5 éves és még mindig szoptatja. Edinában már nincs kérdés, ebben csak magára hallgat. 

Vörös Zoltánné Ágnes, nyugdíjas védőnő szerint egy természetes folyamatról beszélünk, ennek az intimitását kellene megtartanunk. Sok intézményben, különböző vendéglátóegységekben van már lehetőség arra, hogy az anyukák tisztába tudják tenni gyermeküket. Szoptatós helységek még kevés helyen vannak. Régen az volt a bevett szokás, hogy 3-4 óránként egyen a csecsemő, a mai álláspont az, hogy igény szerint egyenek, amikor éhesek. Van az ún. Anyatejgyűjtő Állomás, ahonnan biztonságosan anyatejet tudnak kapni azok a gyermekek, akiket édesanyjuk nem tud szoptatni. 

Harsányi Levente, műsorvezető a látványos és a direkt szoptatásnak nem annyira a híve. Szerinte azt, hogy a gyermek mikor lesz éhes, azt nagyjából ki lehet számolni, így ehhez lehet alkalmazkodni, logisztikázni. Finnországban volt olyan étterem, ahol az asztal körül volt egy függöny, amit elhúzva nyugodtan tudtak az édesanyák szoptatni. Levente szerint a szoptatás ideje alatt az anya főállású édesanya. Állandó kérdés az, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha a gyermek tápszert eszik. Ők nem vettek észre különbséget, a nagyobbik gyermeke anyatejet kapott, a kisebbik tápszeres volt. Mindkettő egészséges és nincs különbség közöttük.

Augusztus 1.

Minek a napja? Ez a Szoptatás Világnapja, amelyet egészen 1992-től tartanak világszerte. Egy kutatás szerint Magyarországon a kismamák 95%-a szeretné szoptatni gyermekét. Azonban mindösszesen a picik 34,8%-a kap hat hónapos koráig kizárólag anyatejet - derül ki egy 2013-as felmérésből. Szakemberek próbálják hangsúlyozni az anyatejes táplálás előnyeit, egy csecsemő számára ez a lehető legtökéletesebb táplálék.  

Az anyatej egészségmegőrző hatásai a teljesség igénye nélkül

  • Az anyatej olyan immunanyagokat tartalmaz, amely megvédi a csecsemő védekező rendszerét. 
  • Olyan betegséget, mind például a bélfertőzés, középfülgyulladás, tüdőgyulladás, felső légúti fertőzés ritkábban kapnak el.
  • Allergiás megbetegedések kockázata is csökkenhet.
  • Az anyatej összetétele a csecsemő igényeihez mérten folyamatosan változik.
  • Hozzájárul a fogazat egészséges fejlődéséhez.
  • Csökkenti a gyermekkori elhízás kockázatát. 

Egy hozzászólás

Minitehén
2015. szeptember 17. 10:22:15
Végre egy igazi jó téma volt a tegnapi, a lefolytatásához is gratulálni lehet.
Nekem Edina okfejtései voltak a legszimpatikusabbak, természetesen a többiek is az elvárható kulturált nézeteket vallották.
A védőnő kétszer is utalt a hosszú szoptatás hátrányára: valóban komoly személyiségzavarokhoz vezethet az anyai mellhez való túlzott kötődés.
Egynémely kérdés, amit férfi vendégüknek föltettek, némileg ízléstelen is lehetett volna, ha a megkérdezett frappáns válaszával el nem hessegeti. Ugyanis az végképp magánügy, hogy egy férfiben milyen érzéseket kelt, ha közös családi érdekből egy időre háttérbe van szorítva a házaséletben. Ennek fejtegetése legalább annyira illetlen, amennyire az említett "sóműsor" lehetett, melyet én is időkitöltésnek érzek, mi több, ízléstelennek és túltupírozottnak.
Egy bunkón viselkedő biztonsági őrt egyszerűen meg kell leckéztetni (egyébként java részük tényleg tanulatlan bunkó, tanulatlanok, hatásköreiket túllépően udvariatlanok is sok esetben).
A selfie-k divatidejében ne csodálkozzunk semmin - vagyis ezen se. Jön más divat, akkor az lesz a menő. Csak annyi a jelentősége, hogy nagyon sok ember nem tudja, mit kezdjen az idejével, a lehetőségeivel, azt hiszi, ettől lesz nagy és csodálatra méltó, hasonlóak társaságában.
Beszéljünk magyarul! - bár nem ide tartozik, feltűnt:
mindkét színésznő félreérthetetlen világossággal, ám rosszul, helységnek mondta a helyiség szót. Csodálkozom, hiszen ők kötelezően tanulnak helyes magyar beszédet, bár talán a mögöttes értelem hiányzott valamelyik tanóráról. Nekik üzenem, hogy a helység még mindig települést jelent, a helyiség viszont egy házban kisebb vagy nagyobb szobát, területet. Szerencsére a védőnő helyesen mondta ki, és más okosságokat is.
Gabikáról tényleg ki gondolta volna, hogy tejanya volt. Az én nővérem is sok pénzt összeszedett, iszonyú mennyiségű tejet produkált. A mai magyar anyák jó része túlterhelt, az én lányom is csak négy hónapig bírt szoptatni. A színésznőknek szerencséjük, hogy a családi háttér biztosította nekik ezt. Nagy kár, hogy ez a fontos dolog sincs igazán megoldva, történetesen az anyatej-begyűjtés és felhasználás - gyanítom, hogy a háttérben megint csak a tápszergyártók érdekei állnak a háttérben. Hogy mire telik idő, pénz és törődés, és mire nem, az már politikai kérdés, tehát itt és most ezzel abba is hagyom.

Én is hozzászólok!