Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Ellenségként vagy barátként válás után? Adásba kerül: 2013. május 09.

blog post image

A nagy szerelemmel induló kapcsolatok közül is sok végződik válással. Ilyenkor mindkét fél szenved - akár bevallják, akár nem. Sok példa van arra, hogy békében el tudnak válni a párok, bár ennek sajnos az ellenkezője a gyakoribb. Vendégeink: Gór Nagy Mária, Gregor Bernadett, Koós Réka és férfi vendégünk is mind átestek már egy vagy több váláson, egy vagy több gyerekkel az oldalukon.

A nők kezdeményezőbbek - váláskor is

A statisztikák szerint hetvenöt százalékban a nők kezdeményezik a házasság felbontását.

A válási szándékot sokféleképpen lehet közölni. Van, aki egy szó nélkül lelép, más levelet ír, vagy telefonon böki ki, hogy vége, de aki őszinte, az a házastársa elé áll. Ennek persze megvan az a kockázata, hogy a másik le akarja beszélni a szándékáról, sír, könyörög. Ezek valóban nem kellemes jelenetek.

Egy tartós, többéves kapcsolatnál az elhidegülés hosszabb folyamat, de legtöbbször kell valami szikra, ami robbantja a kapcsolatot. Ez lehet egy bizonyíték a megcsalásra vagy valami olyan fontos kérdés, amiben az addigi társak, ekkor már felek nem tudnak megegyezni. Az a tapasztat, hogy a nők tovább tűrnek, de egy ponton túl már nem lehet meggondolásra késztetni őket. A férfiak gyakran nem is érzik a krízist. Szintén a férfiakra jellemző, hogy ha baj van, sokkal jobban kétségbe esnek, és foggal-körömmel ragaszkodnak a családhoz, a megszokáshoz, a kényelemhez.

Sok családban az vezet váláshoz, hogy a gyerekkori családjukról képtelenek leválni, így a gondjaikat nem egymással, hanem például anyukával vagy a testvérrel beszélik meg. Ugyancsak sok kapcsolat fut zátonyra a túlzott alkoholfogyasztás vagy rendezetlen anyagi körülmények miatt is. 

Közvetítve könnyebb

A pároknak már testi és lelki egészségük érdekében sem szabadna harcként felfogniuk a válást. Ha többet beszélgetnének egymással a problémáikról, akkor a keserűség nem lávaként törne elő és rombolná szét a hajdani szép szerelem maradványait. Jó lenne a konfliktusokat megelőzni, illetve megfelelő eszközt találni a megoldásukra. A mediátorok szerint nincs kilátástalan helyzet, csak akaratos felek vannak. Aki úgy veti bele magát a válásba, mint egy küzdelembe, annak inkább mérlegelnie kellene, hogy nem a győzelem, hanem a megegyezés a fontos.

Ebben segíthet a mediáció. A szó jelentése közvetítés, tehát a mediátor egy harmadik, kívülálló személy, aki a vitázó felek egyezségre jutását támogatja. Nem lelki segélyszolgálat, hiszen az eljárás nem a bajok eredete után nyomoz, hanem az adott helyzettel foglalkozik. A problémákra a feleknek maguknak kell megoldást találniuk a mediátor szakember irányításával.

Hosszú bírósági eljárás helyett időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt takarít meg az egyezségre hajlandó pár. A mediátor irodájában - ahol jelen lehet mindkét fél jogi képviselője is - sok félreértést is tisztázhatnak. Ez azért nagyon fontos, mert a bíróság csak jogi szempontok alapján dönt, figyelmen kívül hagyva az érzelmi motivációkat.

A gyengébb nem tagjai erősebbek, határozottabbak, amikor szakításra kerül sor. Kiszállni egy rossz házasságból mindig jobb megoldásnak tűnik az idő húzásánál.  A későbbiek során a legtöbb nő talpraesetten elrendezi az életét a gyerekekkel, illetve egyedül. Ebben sokkal praktikusabbak vagyunk, mint a férfiak, akik sokszor csak dicsekednek barátaiknak a frissen szerzett szabadsággal. Valójában azonban gyakran elbizonytalanodnak, és fejest ugranak az első adandó kapcsolatba.

Gulyás István televíziós háromszor vált el. Három különböző házasságából három gyermeke születetett.

Gregor Bernadett kétszer vált el. Úgy érzi, mindkét esetben jó döntést hozott. Mindig odafigyelt arra, hogy Bence ne sérüljön a válásoknál. A mai napig jó viszonyt ápol exeivel.

Koós Réka 2007-ben vált el. A kis Rozival egyedül maradt Réka bár nehéz hónapokat élt át abban az időben, jó ideje boldog kapcsolatban él kedvesével.

Goór Nagy Mária egyszer vált el. Volt párjával, Szurdi Miklóssal azóta is nagyon jó kapcsolatban maradtak. Az új férje és Miklós között jó a viszony, sőt, munkakapcsolatban is vannak egymással. A színésznő kicsit későn ugyan, de második házasságára megtanulta a leckét: nőnek kell maradni a legnehezebb helyzetben is.

Mindannyian követünk el hibákat egy kapcsolatban, de vajon tanulunk-e belőlük? Másként csináljuk-e legközelebb, vagy újra és újra bakot lövünk?

Egy hozzászólás

Margit
2013. május 10. 03:06:24
Nagyon jó volt a mai témaválasztás, a vendégek és Gabi mûsorvezetése olyan emberközeli, olyan természetes, ahogyan irányítja a beszélgetéseket, miközben nagyon lényeges és fõleg tanulságos dolgokat hoz felszínre.

Én is hozzászólok!