Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Csak semmi pánik! Adásba kerül: 2015. október 02.

Egyre többen számolnak be pánikrohamokról: van, akinek eddigi életében mindössze egy volt, mások rendszeresen szenvednek tőle. A kínzó rohamoknak számos oka lehet, de hogyan gyűrjük le? Gyógyszerek, szakember, házi praktikák segítségével, vagy mindez együtt? Hogyan gyógyítható? Keressük a válaszokat Szulák Andreával, Farkasházi Rékával és C. Molnár Emmával. Meglepetés férfi vendégünk ilyen helyzetekben próbálja elterelni a figyelmét.

Szulák Andrea, eMeRTon-díjas énekesnő, színművésznő, műsorvezető életében háromszor élt át pánikrohamot. Először egy nyaralás előtti nap tört rá egy kontrolálhatatlan sírógörcs, amitől nagyon megijedt. Akkor egy nyugodt periódusban volt, valószínűleg ezt megelőzően érhette annyi nyomás és feszültség, aminek a következménye lett a pánikroham. Megtanulta kezelni, vannak olyan technikái, amiben kordában tudja tartani. Ennek következtében most már fel kell mérnie azt, hogy mi az, amit ezek után már nem vállalhat.

Farkasházi Réka, színésznő, műsorvezető, színház- és drámapedagógus is egy nyaralás előtti este élte át éppen akkor, amikor életében először tehette meg azt, hogy repülővel utazhasson. Egy másik rossz élménye az volt, amikor négy hónappal gyermeke születése után ruhát próbált egy esküvőre. Hirtelen egy szorongató érzést élt át, mentőt kellett hozzá hívni. Réka szerint, ha valamit nevén nevezünk, például azt, hogy „te pánikbeteg vagy”, akkor az emberben van egy olyan érzés, amelynek valahol meg is akar felelni. Természetesen ez nem tudatos. Réka szerint a pánikbetegség kezelésére az egyik legjobb módszer a testmozgás.

C. Molnár Emma aktív-analitikus pszichoterapeuta elmondása szerint betegségről abban az esetben beszélhetünk csak, ha az orvos diagnosztizálja.  "Akik eddig voltunk, már nem azok vagyunk" - érzésével találkozhat az ember. Egy felelős életet élő nőből egyszer csak kétségbeesett gyermek érzése tör elő. Úgynevezett énidegen érzéssel jár. Amikor megszületik a diagnózis, hirtelen beépül az identitásba. Emma szerint az örömcselekedetek segíthetnek az egyensúly újra megtalálásában. Akik örömet csak kapni akarnak, azokból előbb-utóbb újra fogoly lesz.

Orbán Józsi, énekes, zenész, a 100 Folk Celsius zenekar frontember életében szerelmi történettel kezdődött az egész. Jerald de Pardieu Magyarországon forgatott és elszerette tőle a szerelmét. Hiúságának is sokat ártott, de lelki és fizikai tünetei is voltak. A problémát elmondása szerint önműködően oldotta meg. Ilyen szituációkban próbálja elterelni a figyelmét, túl akar rajta lenni. Vele is előfordult már, hogy mentőket kellett hozzá hívni. 

1895

A pánikbetegség jelentkező tüneteit már 1895-ben Rousseau is megfogalmazta. A következő tüneteket sorolta fel: hirtelen fellépő légszomj, szívdobogás, szédülés, remegés, hányinger, hasmenés, verejtékezés, halálfélelem. Hirtelen jelentkeznek ezek a panaszok és gyorsan el is tudnak múlni. Az emberek többsége életében legalább egyszer átéli, de ez még nem jelenti azt, hogy betegségről kell beszélnünk. Kétszer több pánikbeteg nőről számolhatunk be, mint férfiról. 20-40 év között jelentkezhet a leggyakrabban. A pánikbetegség sok esetben az agrofóbiával is társul, amely a helytől, helyzettől való félelmet jelöli. Mindez kezelhető, orvosolható, különböző gyógymódok állnak rendelkezésre az ezzel küzdők számára.

Az egyensúly megteremtése

A rajtunk lévő nyomás következéménye lehet a pánikbetegség. Az egyensúly felbomlása a magánélet és a munka között sok problémát okozhat. Az életben rengeteg szerep jut egy embernek, és ezek nem egymást kizáró szerepek. Ezeknek egymás mellett egységben és egyensúlyban kellene működnie. Azonban az egyensúly megtalálásáig számtalan problémába ütközhetünk. A mérleg nyelve hol ide, hol oda billen. A rajtunk nehezedő nyomást és a stresszt elkerülni szinte lehetetlen. A legfontosabb az, hogy a gyeplőt mindig a kezünkben tudjuk tartani. Azonban sokszor belecsúszhatunk a munkamániába, amikor a hivatásunknak szentelt idő teljesen elnyomja a magánélet minőségi idejét. A folyamatos megfelelés és bizonyítási vágy okozhatja az arany középút szem elől tévesztését. Azonban, ha mindezt fel tudjuk ismerni, be tudjuk vallani magunkat máris jó úton járunk!

 

 

 

 

 

 

Egy hozzászólás

Minitehén
2015. október 3. 09:31:49
Gratulálok a témaválasztáshoz, már nagyon időszerű volt. És időszerű lenne, hogy még több műsor is foglalkozzék ezzel a tévében. Ugyanis a legtöbb embernek fogalma nincs róla, hogy ő pánikbeteg, és tüneteivel elég sokára fordul orvoshoz. Melyek persze igen sokfélék lehetnek.
A legelső teendő - lenne - tehát az, ami nemigen hangzott el: fölismerni egyáltalán, hogy valaki pánikbeteg. Elhangzottak a leginkább hangoztatott tünetek: agorafóbia, szociofóbia stb., melyek azonban csak töredékei azoknak, amiket egy pánikbeteg érez. Az érzés egyszerű lámpalázhoz sem hasonlítható, ami elmúlik mondjuk egy énekesnél, ha egy számot előad (példa a helyszínen).
Minden embernél más és más jellegű tünetek léphetnek fel, viszont minden kizárólag lelki alapokon jön létre. Jórészt a túlfeszített életmód eredménye - karöltve akár tudatalatti lelki problémákkal plusz az önértékelés részleges vagy teljes hiányával. Ehhez csak zárójelben teszem hozzá, hogy minden betegség lelki alapokon nyugszik, ahogy az ember is egy holisztikus lény, egy test-lélek-szellem struktúra, ami csak együtt működik, elsőnek azonban a finomabb rétegből, vagyis lelkileg támad, és ha ott nincs segítség, fogja létrehozni a fizikai panaszokat.
Olyan félelemérzés a pánik, ami hasonlít egy általános elveszettség-érzéshez, például lebeg lét és nemlét határán, húzza-vonja valami ismeretlen, de vad erő, nem tudja, hova tartozik, tartozik-e valahova egyáltalán. Sokkal rosszabb a halálfélelemnél! Lehet egy konkrét eseménytől felszínre törő, akkor már megfogott okozatú félelem - ez esetben viszonylag könnyen segíteni lehet. Bár ha megvan a félelem tárgya, küzdeni még akkor is nagyon sokat kell vele, főleg ha egy embernél ezek az okok sokrétűek.
Kifejezetten FÖLISMERÉS után ELHATÁROZÁS kell a kezelésre, majd a gyógyulásra, azzal a tudattal, hogy esetleg évekig is eltarthat.
A betegség megszokása, eltűrése - akár 15-16 évig, ahogy kétszer is elhangzott - nagyon veszélyes, ám ez attól van, Gabika, hogy nincs felismerve! ráadásul a betegség ismerete még mindig eléggé gyerekcipőben jár, ahogy abban jár a benne szenvedő betegek tudata is.
De: ki lehet belőle mászni akár véglegesre is, a legfőbb tanácsom kezdő gyógyulóknak: ragadja meg a roham kezdetekor, hogy ez az! ez "csak" pánik - onnantól indul a lassú javulás, de kellő pszichológusi vagy pszichiátriai háttérsegítséggel meggyorsítható.
És természetesen legelőször is teljes FIZIKAI KIVIZSGÁLÁS szükségeltetik, hogy kizárja a gyomorfekély,a különféle szívbajok, a vastagbélproblémák stb. jelenlétét vagy nem jelenlétét. Ehhez viszont kell egy olyan orvos, aki a hozzá forduló beteget ilyen irányban diagnosztizálni tudja és veszi a fáradságot a kivizsgálások elvégeztetésére. Csakhogy némely orvos egy legyintéssel elintézi: ez CSAK pánik! az ilyen orvosok feltehetően nem pánikbetegek, mert csak a pánikbeteg az, aki igazán átérezheti, mi is ez másoknál.

Én is hozzászólok!