Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Tánc, tánc, tánc Úgy táncolnék veled Adásba kerül: 2015. szeptember 11.

Idén szeptember 11-én VI. alkalommal kerül megrendezésre a Tánciskolák Éjszakája. Táncnak rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre, de hogy működik ez, amikor valakinek a tánc a hivatása? Milyen hobbiként, milyen munkaként és milyen oktatóként? Tapasztalatait és élményeit megosztja velünk Uhrik Teodóra, Kelete Andrea és Molnár Andrea. Meglepetés férfi vendégünk orvosi szemszögből elemzi a tánc hatásait a testünkre.

Ma, hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Tánciskolák Éjszakája. A tánc, egyfajta sport, amely jótékony hatással van ránk. Mennyire szeretünk táncolni? Miben más, aki hivatásként vagy aki hobbiként űzi? Mennyi munka van abban, aki versenyszerűen táncol? Mennyit kell gyakorolni? És egyáltalán milyen hatással van a szervezetünkre, a testtartásunkra és a közérzetünkre az eféle mozgás?
Egy felmérés szerint a 15-25 éves korosztály 95%-a ugyan hallgat zenét, azonban táncolni csak kicsivel több, mint a fele szokott. Továbbá inkább a lányokra és a vidékiekre jellemző a tánc, mint aktivitás űzése. Bulik, fesztiválok és a tánciskolák a leglátogatottabbak ebben a témában. 

Uhrik Teodóra, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Érdemes Művész szerint a mindennapos tréning kötelező, még hétvégén is. Több, mint 50 éve táncol és ezt 9 évnyi tanulás előzte meg. A tánc egyidős az emberrel: őseink az esőt így kérték, vadászat előtt is táncoltak stb. Teodóra 20 évig tanította is a táncot, és azt tapasztalta, hogy a fiúk koordinációsan később érnek, mint a lányok. A tánc tanulásánál nagyon fontos a monotonitás- és a kudarctűrés. A túlsúly az ő szakmájában megengedhetetlen.

Amikor táncolsz, nem az a célod, hogy egy bizonyos pontra megérkezz a táncparketten, hanem hogy minden lépést élvezz, míg odaérsz.

/Wayne Dyer/

Keleti Andrea, táncművész, tánctanár, tízszeres amatőr magyar bajnok, hatszoros profi magyar bajnok. Óvodás korában kezdett el táncolni. 1,5-2 órákat gyakorol naponta. Van, akinek nehezebb megtanulnia, tanítványai között is volt olyan, aki az órájára jegyzetfüzettel járt. Több éve már tornacipőben edz, a fellépést megelőző, pár próbara vesz fel magassarkú cipőt. Régen gerincferdülése volt, amely a tánc hatására normalizálódott.

Molnár Andrea, táncművész, okleveles táncpedagógus, országos bajnok életében későn jött a tánc. Amikor belekezdett benne volt a versenyszellem, képes volt akár 7-8 órát gyakorolni egy nap. Nagymamája úgy gondolta az alapműveltség része, hogy az ember tudjon táncolni. Ez a mozgásforma kortalan. Andrea esküvőre is örömmel tanít táncot az ifjú párnak. 

Dr.Magyar Mátyás, orthopéd, traumatológus orvos nem tud táncolni, de a tánc hatásaihoz annál jobban ért. Önmagában a tánc egy összetett dolog. Nem mindegy, hogy hobbi szinten, sportszerűen vagy szórakozásból űzzük. A kérdés az, hogy hogyan van előkészítve a szervezet. Fontos, hogy milyen az ízületi mobilitásunk, milyen az izmunk rugalmassága, hogyan tudják stabilizálni az adott ízületet. Mátyás elmondása szerint a bütyök nem feltétlenül a magassarkú viselése miatt alakulhat ki.

Táncterápia

A táncterápia célja az egészséges egyensúly és a teljességérzés megteremtése. Amerikában 1940-ben alakult ki, azóta népszerűsége növekvő tendenciát mutat. Kialakulása Marian Chace nevéhez kötődik, aki az Amerikai Táncterápiás Egyesület első elnökévé is vált. A köztudatban 1970-1980-ra terjedt el. Mentálhigiéniai rehabilitációs központokban, egészségügyi és oktatási intézményekben, szanatóriumban és egyéb egészségügyi programokban alkalmazzák. Alapelve az, hogy a test és a lélek elválaszthatatlanok és kölcsönhatásban vannak egymással. A tánc visszatükrözi a személyiségünket, továbbá a mozgás olyan szimbólumokat rejt, amely során tudattalan folyamatok játszódhatnak le. Nagyon sok betegség gyógyítására alkalmas. Alkalmazzák autistáknál, tanulási zavarral küzdő embereknél, olyanoknál, akik mentálisan visszamaradottak, étkezési zavarral küzdőknél, poszttraumatikus stressz szindrómában és Parkinson-kórban szenvedőknél. A siketek és a vakok esetében is hasznos lehet a táncterápia.

Merjünk táncolni, hisz boldogsághormont szabadít fel, feszültséget vezet le és még emelett rengeteg jótékony hatása van!  

 

Három hozzászólás

Minitehén
2015. szeptember 11. 17:51:19
Egyre vártam, hogy egy sajátos táncról, nevezetesen a hastáncról is esik majd szó, amit gyakorlatilag súlytól függetlenül bárki élvezhet. Növekedik tőle a boldogsághormon, minden izmot megmozgat, kiadja a fölösleges, azaz negatív energiákat, kihozza a nőből a nőiesség érzetének biztonságát, miközben megspórol egy kiadós szaunázást, azaz méregtelenít is.
Maga a műsor menete néha bosszantóan zavaros lett, J.G. megint nem tudott úrrá lenni folyamatos közbeszólási ingerenciáján.
A tűsarok orvosi ellenzéséről sem esett szó, a társasági táncokban látott, erőltetett testtartások kárairól sem, gondolok itt arra, hogy deréktól fölfelé egy hátrafelé erőltett tartást követel. Valójában tehát ezek a társasági táncok, ahogyan a balett is, erősen alakdeformálóak, tehát inkább egészségterhelőek. Nem véletlen, hogy 42 éves korban már úgymond "nyugdíjazzák" őket.
Összegezve, egy optimális életvitelben csakúgy káros a versenytánc és a máshol erősen kritizált csontkollekciók balettja sem mindig élvezteti a nézővel a látványt. A tánc mint igazi, valódi, lélekemelő szórakozás - a salsa ajánlása említésével - a "tömegeknek" most sem adott tanácsokat.
Bakonyi katalin
2015. szeptember 11. 23:39:01
Örömmel hallottam a mai műsorban, hogy végre előtérbe került az oktatásban is a tánc terápiás hatása. Megelégedetten tapasztaltam, hogy vannak iskolák, akik a táncot beépítették tantervükbe. Többet ér minden koordinációs és finommotorikai gyakorlásnál,amit a gyerekek unnak, ezt viszont szívesen, örömmel csinálják. Természetes és egyszerű pszichoterápia is ( szerintem). Talán, ha kicsi korban kezdjük az iskolában, akkor a fiúk is jobban megszeretik. Utoljára a fiam esküvőjén (10 éve) táncoltam, de akkor az összes feszültség elszállt belőlem és hihetetlenül könnyűnek és gondtalannak, boldognak éreztem magam, pedig már akkor sem voltam fiatal. Talán, ha a házastársak több táncos estét iktatnának be az életükbe( társas táncra gondolok), akkor jobban tudnának közel férkőzni a másik lelkéhez és több probléma könnyebben kezelhető lenne, hiszen feloldja a feszültséget és nem veszekedésben, vádaskodásban vezetődne le! élvezetes volt a műsor, köszönöm!
egrileány
2015. szeptember 14. 10:33:51
Nagyon örülök a témaválasztásnak! 30 évesen voltam első bálozó, de azóta nem tudom abbahagyni. Szerencsére sokan vannak így, de hátha még többen lesznek. Nem könnyű felnőttként táncot tanulni, mert nagy koncentrációt igényel és gyakran kudarcokkal jár, de megéri. Egyébként a társastáncban van egy, illetve tánconként több női szerep, a hozzájuk tartozó táncélménnyel. Ezektől különbözik a néptáncos női szerep és a néptánc élménye. Ezt is ki kéne próbálnia mindenkinek. Kifejezetten jó a napi feszültség levezetésére és testmozgásnak is. Nem elfáraszt, hanem energiával tölt fel.

Én is hozzászólok!