Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Fitten szülés után!? Hogyan? Adásba kerül: 2015. szeptember 25.

Minden nőt érint a téma. Hiszen ki ne panaszkodna, vagy panaszkodott volna a gyermekvállalás után a rajta maradt plusz kilók miatt. Anatómiailag bizonyított, hogy gyerekszülés után megváltozik a nők has-szerkezete és bizony sokan már sosem tudják visszaszerezni korábbi alakjukat. Ki, mit tesz meg az alakjáért? Könnyű vagy nehéz regenerálódni a szülés után? Mai beszélgetőtársaink: Szekeres Nóra, Mádai Vivien és Bagyinka Tímea. Meglepetés férfi vendégünk szerint a terhesség alatt mérlegelnünk kell azt, hogy mi is a célunk valójában.

Mádai Vivien, műsorvezető mindig titkolta mennyit hízott a terhesség alatt. Ebben az időszakban igazán kívánós sosem volt, azonban kivételt képezett egy gyümölcs: az eper. Tizenkilenc órás vajúdás után császármetszéssel hozta világra gyermekét. Vivien ezt kudarcként élte meg, mert a végsőkig küzdött azért, hogy természetes úton szülhesse meg kisfiát. Eluralkodott rajta a szülés utáni depresszió, nem szégyellt ebben orvosi segítséget kérni. Sokan nem mernek erről beszélni, pedig nem szabadna, hogy tabutémának számítson.

Szekeres Nóra, televíziós műsorvezető, szerkesztő, színész körülbelül 12 kilogrammot hízott mindhárom terhessége alatt. Folyamatosan olyan dolgokat kívánt meg, ami nem feltétlenül volt jó. Ahogy Nóri fogalmaz, neki a hűtő volt a barátja. A szoptatás ideje alatt is óriási volt a szénhidrát igénye. Viszont a terhesség alatt végig sportolt. Hetente háromszor személyi edzőhöz járt. A mozgás a rosszulléteit is enyhítette, viszont fizikailag a harmadik terhességét viselte a legnehezebben.

Bagyinka Tímea, sportrekreációs szakoktató, jóga- és pilates oktatónak ugyan még gyermeke nincs, de 12 éve kismamákkal foglalkozik. A nők terhesség alatt körülbelül 12-16 kilogrammot szoktak hízni. Ideális lenne, ha minden kismama háromszor 60 percet mozogna. Tímea órájára egyszer kell csak elmenni, a mozogni vágyók megkapnak minden szükséges instrukciót, elméleti alapot ahhoz, hogy otthon tudjanak tornázni. Az oktatás azzal kezdődik, hogy megvizsgálja az adott nő hasi sérüléseit, így össze tudja állítani, hogy milyen mozgást végezhet és milyet nem.

Dr. Tahy András, szülész, nőgyógyász szerint azonban arra figyelnünk kell, hogy ne vigyük abszurd irányba a mozgást, nem tökélhetjük el azt, hogy egy kiló sem jöhet fel ránk. Jó, ha tudunk arról, hogy van egy ún. magzati sorvadás, amely súlyos következményekkel járhat. Iskolás korban kiderülhet, hogy az IQ-ja lejjebb lesz a gyermeknek a többiekéhez képest, s egy életen át végigkíséri. Terhesség alatt az a fontos, hogy gyermekünket tartsuk szem előtt.

Sport a kulcsa mindennek!

Ha a testmozgás az életünk szerves része, ebben az esetben legtöbbször a szülés is könnyebb. A terhesség alatt végzett mozgás pedig csökkentheti a hátfájásunkat, a puffadást és egyéb másra is pozitív hatással lehet, a vajúdás során ennek köszönhetően pedig erősödhet az állóképességünk. Napi 30 perc könnyű torna is kulcs lehet mindehhez. Fontos, hogy olyan gyakorlatot végezzünk, amely még jól esik. A séta a legegyszerűbb mozgásformák egyike. A vízi aerobic is jó választás, ugyanis a vízben elkerülhető az, hogy megrántsuk magunkat, s mindeközben a gerincünkről leveszi a terhet. Továbbá megfelelő lehet még az úszás, a jóga, a szobabiciklizés és a kismama torna is. De elsődleges szempont a pici és a magunk egészségének a szem előtt tartása!

Fontos kutatási eredmények

A Kalifornia Egyetem kutatói által végzett vizsgálat szerint azoknál, akik nagyvárosban élnek, a szennyezett levegő következtében 30%-al magasabb lehet a koraszülések kockázata. Egy ausztrál tanulmány beszámolása alapján az alváshiány növelheti a szülés utáni depresszió kialakulását.
Próbáljunk odafigyelni a pocaklakó és a saját jólétünkre. Mozogjunk megfelelően, próbáljunk pihenni és engedjük meg azt a szervezetünknek, hogy a kilenc hónap alatt megfeleően fel tudjunk készülni a szülésre és egy új élet kezdetére. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!