Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Segítség! - Az elsősegélynyújtás világnapja apropójából Adásba kerül: 2015. szeptember 14.

Mire a mentők kiérnek egy esethez, sokszor már késő, pedig minimális tudással a laikus is sokat tudna tenni a szakszerű segítség megérkezéséig, hogy ne végződjön tragédiával egy-egy rosszullét. Mennyire tudunk, merünk helytállni vészhelyzetben? Ki tud és ki akar segíteni? A magyarok mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani - hívja fel a figyelmet a Magyar Vöröskereszt. Egy társadalmat érintő kérdésről beszélgetünk Bényi Ildikóval, Dr. Szűcs Andreával és Tunyogi Bernadettel. Meglepetés férfi vendégünk emellé a közügy mellé állt.

Az elsősegélynyújtást sokunk tanulja, mégis szomorú statisztikai adatok láttak napvilágot arról, hogy hányan is tudunk valójában segítséget nyújtani akkor, ha baj van.  Ez egy társadalmunkat érintő fontos kérdés, egy olyan közügy, amiről beszélnünk kell!
A Magyar Vöröskereszt szerint, a magyarok 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani. Próbáljunk javítani az arányokon és tanuljuk meg ezt pontosan, hogy hogyan is kell!

Tunyogi Bernadett, énekesnő, musicalszínésznő jó gyerek volt, nem érték őt balesetek. Azonban nagyon fontosnak tartja, hogy mit hoz otthonról egy gyermek. Szülei mindig mondogatták neki, hogy ha égési sérülése lenne, azonnal engedje meg a csapot, vagy szedje ki a hűtőből a mireliteket. Viszont felnőttként egy nagyon csúnya autóbalesetet szenvedett, amikor lepergett előtte az élete. Nagyon fontos volt a lélekjelenléte: van, aki pánikhelyzetben lemerevedik, van, aki egyből cselekszik. Szerencsére ő nála az utóbbi volt jellemző. Amikor megtörtént ez az ominózus baleset, a szemközti sávban 4-5 autós megállt és a segítségére sietett.

Dr. Szűcs Andrea, elhivatott gyermekorvos szerint az elsősegélynyújtás elmulasztásának gyakorisága a félelem miatt van. Lehet, hogy az illető tudja, mit kell cselekedni, csak fél, hogy rosszul fogja csinálni, a másik véglet azonban az, ha nem tudjuk, hogy mit kell ilyen helyzetben tenni. Andrea szerint nem kell hezitálnunk egy vészhelyzetben, hiszen ez a túlélés kulcsa. Egy újraélesztés során nem árthatunk senkinek, hanem az életét menthetjük meg. Ha valakit elüt például az autó, nem szabad mozgatni, sem itatni. Szerinte a jég nagyon sok mindenre egy nagyon jó megoldás, de az égést mindenképp folyó dolgokkal hűtsük, ne jéggel.

"Valahányszor segítséget nyújtunk, tévedhetetlenül megfigyelhetjük: minden szükségünkre megvan a segítség éppen abban a helyzetben, amelyről azt hittük, hogy gondjainkat okozza."

/Gerald G. Jampolsky/

Bényi Ildikó, műsorvezető, a Magyar Vöröskereszt jószolgálati követe. Azt szokták neki mondani, hogy „megmentő komplexusa” van. Szerinte ebben a témában az ismétlésnek van kiemelt szerepe. Kicsit olyan ez, mint a nyelvtanulás, ha nem gyakorolod, és nem része az életednek, akkor elfelejted. Ildikó szerint, ismétlő tanfolyamokra kellene beülünk.

Csuja Imre, színművész, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány "Tartsd életben!" című kampányfilmjének főszereplője szerint egy ilyen felkérést nem lehetett nem elvállalni, ugyanis ez egy óriási közügy. Nem volt még éles helyzetben, de vele is előfordultak már dolgok. Volt olyan, hogy bement a kórházba, ahol azt mondták neki, hogy agyvérzése van, mire ő humorosan azt válaszolta, hogy nem, neki holnap bemutatója van. Imre elmondása alapján a kampányfilm hatására három olyan emberről hallott már, akik ennek köszönhetően tudtak életet menteni.

Változtassunk a számokon!

Ebben a rohanó világban a fejlesztők minden lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy elsősegély tudjunk nyújtani. Létezik egy olyan mobil applikáció, amely az elsősegélynyújtás lépéseiben segít, annak függvényében, hogy a betegnél milyen problémák jelentkeztek. Mit tegyünk akkor, ha szívinfarktus, stroke, vérzés, valamilyen sérülés, csonttörés vagy égés történt.. Elgondolkodtatóak az arányok, míg a lakosság 80%-a részt vett már valamilyen elsősegélynyújtó tanfolyamon, addig vészhelyzetben 18%-uk lenne aktív, mi több 12%-a továbbmenne. Az, hogy az elszenvedőnek mekkora esélye van a túlélésre, azt az első 3-4 perc dönti el. 2012-es adatok szerint, az év első felében 7000 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, körülbelül 7000 dolgozó szenvedett munkahelyi balesetet, az otthon bekövetkező balesetekben 1000 ember vesztette életét.  Győrfi Pál, a következőképpen nyilatkozik erről: „Nem is csoda, hiszen nem elég egyszer, elméletben megtanulni az elsősegélynyújtást, időnként ismételni és lehetőleg gyakorolni is kell. Pedig fontos lenne a mentők kiérkezéséig segítséget nyújtani, hiszen például hirtelen szívmegállás, légúti elzáródás, vagy erős vérzés esetén az első 3-5 perc meghatározó jelentőségű a túlélés, a gyógyulás szempontjából.” 

Négy hozzászólás

Princzinger Zsófia
2015. szeptember 14. 13:07:43
Tisztelt Stáb! Én ezúton szeretnék segítséget kérni ahhoz, hogy megtudjam, miként lehet Jakupcsek Gabriellát elhívni rendezvényre, műsorvezetőnek? Egy kb 1-1,5 órás talk show-t szeretne ügyfelünk, melyre szeretnénk őt elhívni. Köszönettel: Princzinger Zsófia.
Vámos Cecília
2015. szeptember 14. 15:44:26
Tisztelt Szerkesztőség!
Figyelmükbe ajánlom Erdélyi Margitot és párját, Majoros Attilát. A szombathelyi Ridikül Szalonban már vendégeink voltak: Önzetlenül másokért témában. A Nyaralj nálunk ingyen akció megálmodói, létrehozói Ők. Rászorulócsaládok nyaraltatását szervezték meg, részben saját otthonukban, részben felajánlásokból. Az eredmény: 220 család nyaralhatott ingyen!! Rendkívül szimpatiku pár, érdemes lenne bemutatni Őket a Ridikül műsorban!!
Üdv: Vámos Cecília
Minitehén
2015. szeptember 15. 16:48:00
Hasznosak is lehetnének a műsorban elhangzott tanácsok és tanítások, ha olyanokat "ütnek szíven", akik később, egy éles helyzetben tényleg emlékezni is fognak, mit is tanultak nem egészen egy óra alatt az igazi elsősegélyről. Már az általános iskolában tanítani kellene az elsősegély-nyújtást.
Varga Katalin
2015. szeptember 28. 19:19:11
Kedves Szerkesztőség,
Nagyon fontos témát taglaltak a segítségnyújtással kapcsolatban. Egész évben kis-karácsony, mármint a kedves dal valószínüleg mindannyiunknak eszébe jut, még vészhelyzetben is. Az is elhangzott a műsorban, hogy fontos lenne az elsősegély tanfolyamot évente ismételten elvégezni, mert a tudásunk kopik, a vészhelyzetben nehezen jöhet elő az ismeret.
Meg is néztem néhány honlapot,hogy mikor lehetne tanfolyamot végezni és mennyiért. Az árak 15.000,- forint körül mozognak.
Úgy gondolom, hogy annak a tanfolyamnak, aminek az elvégzése után sokat javíthatnánk a szomorú statisztikai adatokon, ingyen kellene a lakosság széles rétegei részére elérhetőnek lennie.
A Ridikül című műsornak van olyan tekintélye, amivel ennek érdekében kérem, hallassák a hangjukat. Remélem, hogy hamarosan remek eredményről számolhatnak be, és sok ember élete megmenthető lehet a szakszerű, gyors segítséggel.

Üdvözlettel,
Varga Katalin

Én is hozzászólok!