Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Vidéki nők napja Adásba kerül: 2015. október 15.

Merre jobb lakni? Mit gondolnak egymásról a vidékiek és a budapestiek? Mennyire élnek még a régi sztereotípiák? Miért tették le a voksukat vendégeink a vidék mellett? A két világ miben különbözik egymástól? Mi az érték a nagyvárosban és mi az érték vidéken? Ki melyiket és miért szereti? Erről mesél Zsiga Renáta, Simorjay Emese és Pálinger Katalin. Meglepetés férfi vendégünk is úgy döntött, hogy Budapestről Eger mellé teszi át az otthonát.

Simorjay Emese, színművésznő most ugyan Noszvajon él, de volt ő budai lány is. Szerinte az a legfontosabb, hogy belül, hol érzi magát legjobban az ember. Fontos szempont az, hogy ami körülötte van szereti-e, hogy abban a környezetben meg tudja-e valósítani az álmait?! Amikor Emese megismerte férjét, akkor került Eger mellé. Úgy gondolja, hogy a gyerekeknek is mindenképpen a vidék a legmegfelelőbb. Vidéken az emberek jobban tudnak egymásnak örülni.

Pálinger Katalin, 254-szeres válogatott kézilabdakapus, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke gyermekkorában vidéken nevelkedett. Jelenleg Győrben él, de lakott már Dunaújvárosban és sok már településen is. Ez utóbbi olyan volt Katalin számára, mint egy igazi jó kis közösség. Úgy érzi, hogy ez is hozzájárult az ő sikereihez. 

Zsiga Renáta, női mesterfodrász, egy világmárka nagykövete tősgyökeres szegedi, aki nagyon szereti a városát, de élt már kisfaluban is. Úgy érzi, hogy szakmai élete viszont nagyon Pest orientált volt. Egy vidéki embernek sokkal többet kellett tennie azért, hogy sikereket érjen el. Renátának is mindenképpen pesti trénert kellett választania. Úgy gondolja, vidéken az élet minőségibb, viszont a boldogság az belőlünk fakad, mindegy hogy hol élünk. 

Csernus Imre, pszichiáter vidékre költözött, úgy érezte a városban nagyon sok békétlenséggel teli ember van. Munkájából kifolyólag természetesen járja az országot. Úgy gondolja Nyugat-Magyarországon, ahol az egzisztenciális színvonal magasabb, ott az emberek zárkózottabbak, és fontosabbak az anyagi javak, keletiek emberibbek. Csernus Imre szerint nagyon fontos, hogy ne keverjük össze az anyagi biztonságot a boldogság kérdésével.

Vidék vs. nagyváros

Miért érezzük sokszor azt, hogy csak Budapestre és vidékre osztható fel az országunk? Miben más a két élet?
1900-ban a világon az emberek 14%-a volt városlakó, ma ez a szám elérte az 50%-ot, mi több a jóslat az, hogy 2070-re 70%-ra fog nőni. Vannak olyanok, akik a vidékre, és vannak olyanok, akik a nagyvárosra esküsznek. Mindkét településformának megvan azonban a maga előnye és hátránya. A városban élő emberek egészségi állapota rosszabb, mint a vidéken élőknek, ugyanis a városi levegő, a szmog már egészen magzati korban hatással van az egészségünkre. Így a városban élők körében gyakoribb a különböző étkezési zavarok, allergiák és egyéb betegségek kialakulása,
Természetesen a vidék zöldebb és az egészség szempontjából sokkal kedvezőbb. Az viszont vitathatatlan, hogy a nagyvárosban a lehetőségek tárháza nagyobb, így érvényesülni is sokkal könnyebb. 
Készült egy magyar nem reprezentatív felmérés, de nagyon sokat elárul a két világhoz való hozzáállásunkról. A kérdések vidékre és Budapestre koncentrálódtak. A válaszadók 56%-a irigyli a pestiektől a sok kulturális lehetőséget, 14%-uk a bevásárlóközpontokat. Csupán 16%-uk volt elégedett vidéki, aki örül annak, hogy be sem kell tennie a lábát a fővárosba. A budapestiek 53%-a pedig a vidék csendjét és nyugalmát irigyli. Érdekes arányok születtek az elégedettség kérdésével kapcsolatban: a vidékiek csupán 5%-a szeretne a fővárosban élni, viszont a budapestiek 15%-a szívesen élne vidéken. 

Öt hozzászólás

radica947
2015. október 15. 18:44:07
Jóformán minden adáshoz volna hozzáfűzni valóm, de gondolom sok hozzám hasonló korúnak is. A mai megint kiverte a biztosítékot, ez a gusztustalan alak, aki magát tanult embernek aposztrofálja, tanuljon meg beszélni, idegesítő az őőőőzése, nyökögése, és másnak egy olyan ember na akarjon tanácsot adni, aki a saját életét se tudja rendben tartani. Felháborított az is, hogy milyen alapon "csajsziz" le komoly családanyákat, akik már sokkal többet letettek arra a bizonyos asztalra mint Ő! Az jött le, hogy a "csajszik" mind hülyék, mert igyekeztek tőle minél távolabb ülni, míg ŐŐŐŐ az okosságait szajkózta, az nem jut el a túlképzett agyáig, hogy mindenki undorodik tőle, a mondandójával nem ért egyet, csak van bennük annyi udvariasság, hogy nem mondják ki az adásban.
Domokos Judit
2015. október 16. 02:23:07
Úgy látom, hogy Csernus Imre eléggé be volt rúgva/drogozva. Egy kicsit kínos volt a jelen lévő hölgyek számára, nem? Úgy látszik Csernus doktor nagyon el van már szállva magától. Legalább adásva érkezzen józanul.
Ágnes
2015. október 17. 21:52:11
Minden adás érdekes, színvonalas! Előző hozzászólásokra reagálva: sokfélék az emberek, Csernus doktor is egy közülük.
Egyébként, Szeged és Győr mióta kisvárosok?!
Minitehén
2015. október 19. 11:47:30
Csernus mentalitása és megjelenése kozmetikázva nem lenne hiteles. Láttam női pszichiáter "párját" is, olyan zilált hajjal és modorban, mintha most rázták föl mély ópiumkómás alvásából. Nem tudom, mennyire ismert az igazság, hogy semmi nem véletlen, így a hivatásválasztás sem.
Azonban, Cs.-nek én sok módszerét helyesnek tartom. A pácienseket nem édesgetni, tutujgatni kell, hanem nagyon sokszor a szemébe kell - akár kiabálva is - mondani az igazságot. Mert sokan csak abból tanulnak. Ha az igazságot akkor és ott, ahol a beteg öntudatlanul is együttérzést várna, nagyon rossz hallani, hogy bizony ő maga az oka élete alakulásának, tehát elsősorban neki és nem a körülötte lévőknek kell, akár gyökeresen is megváltoznia.
Egyébként a zilált külső más művészeknél is látható, ott van például az általam nagyon szeretett Ghymes Szarka Tamása, aki nemcsak a koncerten őt égető reflektorok miatt, hanem máshol szerepelve is csapzott hajjal jelenik meg. Ilyen a haja, nincs mit tenni.
Hajnalka
2015. október 26. 16:24:19
Tisztelt Szerkesztő Asszony!

Köszönöm Simorjay Emesének, hogy olyan kedvesen beszélt az én csodálatos szülőfalumról, Noszvajról. Nem egészen értettem, hogy a másik két nagy város hogy kapcsolódott ide.

Csernus borzalmas volt. Okoskodó, nagyképű, rémesen csapzott és azt hiszem, hogy részeg is. A szóhasználata rettenetes. Az ott lévő hölgyekhez nem ért föl. Kérem, ne hívják meg többször. Annyira taszító volt a "csajszizása" .Szerintem a műsorvezető, Jakupcsek Gabriella, akit nagyon-nagyon tisztelek és szeretek, is csalódott benne, és ez neki is kínos lehet.

A korábbi javaslatom még mindig él arra vonatkozóan, hogy kit hívjanak meg.
Üdvözlettel

Én is hozzászólok!