Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kozmetikumokkal vagy anélkül Adásba kerül: 2013. április 26.

blog post image

Kozmetikumok, és ami mögöttük - illetve bennük - van. Érvek és ellenérvek a fürdőszobánk polcain található szépségápoló szerek használatához. Van-e létjogosultságuk a házilag készített bio kozmetikumoknak? Mikortól sminkelheti magát gyermekünk és mennyivel több férfi jár kozmetikushoz manapság, mint egy pár évvel ezelőtt? Erről beszélgetünk Pápai Erikával, Rudolf Ibolyával és Marjai Judittal.

Az emberiség egyik legfőbb esztétikai élménye a nők szépsége. Ezt minél tovább szeretnénk megőrizni, ezért próbálkozunk annyi fantasztikus csodaszerrel. Amelyek – legtöbbször – csak a reklámokban olyan lebilincselőek, mert várva-várt eredmény sokszor sajnos elmarad.

Mindenhonnan tanácsokat  kapunk, még ha nem is kértünk. Legyél ilyen, legyél olyan, csináld ezt, csináld azt… Mai világunkban nekünk nőknek nincs túl könnyű dolgunk, ha meg szeretnénk felelni az „elvárásoknak”, főleg ha lépten-nyomon azt sulykolják belénk, hogy mitől lehetnénk csinosabbak és főleg természetesen szépek. 

Természetes szépség – és összetevői

Számtalanszor hallottuk már ezt a fogalmat, de mit is jelent valójában? És miért természetes?  Attól, hogy nem sminkeli magát – mondván, aki szép, az reggel, kócosan is szép? Esetleg a bio élelmiszerek rabja? Vagy attól, hogy természetes alapanyagú kozmetikumokra költi a fizetése felét? Vagy elég ha egészségesen étkezünk, és minden nap lemegyünk az edzőterembe, hogy természetes szépek lehessünk? A kérdés költői, de azért jó lenne megfejteni, mert azt mondják, a férfiaknak az tetszik.

Zólyomi  Zsolt az egyetlen magyar „orr”, avagy parfümőr, akit ha szépségről kérdezünk azt vallja, hogy ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. Versailles-ban tanulta a szakmát, azóta is folyamatosan alkot, legszívesebben személyre szabott, kifejezetten a megrendelő bőréhez illő parfümöket készít. Emellett a parfümök világának megismerését segíti bemutatókkal az országhatáron túl is. Nagy álma a manufakturális magyar parfümipar újjáélesztése.

Mivel szinte egyikünk sem született makulátlan arcbőrrel, egyenletes árnyalatú szemkörnyékkel, íves szemöldökkel, hosszú pillákkal és rózsás ajkakkal, jól jön néhanap egy pár praktika.

Bőrünknek számtalan csodálatos összetevője van. Rugalmassága, feszessége, szépsége, fiatalossága elsősorban azon múlik, van e benne elegendő kollagén. A kollagén nagyon sok vizet tud magához kötni, bezárni a réseibe és ott megtartani. Ez a kozmetikai ipar egyik alapgondolata: ha a testünk nem termel belőle elegendőt, semmi gond, tégelybe zárjuk és máris megvan a megoldás! De vajon a szervezet miért nem termel elegendő kollagént? A kollagén termelődéséhez C-vitaminra van szükség. Minél több a C-vitamin, annál több a kollagén. Ha nincs belőle kellő mennyiségben, kevesebb lesz a kollagén is, így kevésbé lesz feszes, rugalmas a bőr. C-vitamin hiányos állapotban kevesebb vizet tud magában tartani és öregedni kezd. Megjelennek és elmélyülnek a ráncok.

Rudolf Ibolya kozmetikus 1997 óta van a szakmában, ahol számos nézetet megismert és rengeteg tapasztalatra tett szert. Közben kialakult a saját szemlélete, ami szerint dolgozik, tanít.

Marjai Judit fotóművész szinte mindenféle kozmetikumot kipróbál. Egészen kiskorától érdekli a kozmetika varázslatos világa. Kísérletező kedvű hölgy, folyton az "igazi", a neki való kozmetikumokat keresi, legyen szó parfümről, színekről, rúzsokról. Fontosnak tartja, hogy mindig figyeljünk az összetevőkre és a minőségre, mert vannak olyan kozmetikumok, amelyek állati maradványokat tartalmaznak.

Pápai Erika színművésznő is nagyon óvatos a kozmetikumokkal és csak a saját kozmetikusa által készített krémekben hisz és bízik. Főleg azóta van ez így, miután egy alkalommal vásárolt egy drága terméket, amitől allergiás tüneteket produkált. Nagyon fontosnak tartja a helyes sminkelést, főként, ha tinikről van szó. Szerinte a legfontosabb, hogy megtanítsuk lányainkat a smink eltávolítására és megfelelő arcápolásra.

Víz, víz, víz

Testünk több mint 70 %-át víz alkotja, ezért nem meglepő, hogy szervezetünk egészséges működéséhez sok-sok vízre van szükségünk. A természetes szépség alapja pedig az egészség, és kiemelten fontos ezen belül is legnagyobb szervünk, a bőrünk egészsége. Mert hiába kenjük magunkra a legdrágább kozmetikai készítményeket, ha belülről szomjazunk az értékes nyomelemekre és ásványi anyagokra. A víz a szépség és a jó közérzet természetes forrása, melyből szervezetünknek naponta egy-másfél literre - 7-8 pohárnyi tiszta vízre - van szüksége ahhoz, hogy legragyogóbb formáját hozza. A natúr kozmetika egyik alapvető eleme is a víz: külsőleg alkalmazva a tengervíz, vagy tengeri sóoldat feszesíti, regenerálja és ragyogóvá teszi a bőrt. Azt is fontos tudni, hogy az emberi test lúgos kémhatású vizet tartalmaz. A túl sok hús és cukor fogyasztása viszont a test-víz pH értékét savas irányba mozdítja el, amely kedvezőtlen folyamatokat indít el a szervezetben, és ez bizony meglátszik a külsőnkön is. Ezért nem csak a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására, de a külsőnket is kedvezően befolyásoló, egészséges összetételű étrendre is igyekezzünk nagyobb gondot fordítani! 

Két hozzászólás

bargab
2013. április 26. 23:38:10
Nagyon érdekes, izgalmas volt a parfümök világába betekinteni Zólyomi Zsolt által. Igazán lebilincselõ volt. Igaz így a hölgyek egy kicsit háttérbe szorultak, de talán nem vették zokon. A tiszta kozmetikumok világa is lebilincselõ, és izgalmas,
bargab
2013. április 26. 23:40:14
fõleg, ha jobban megismerjük az összetevõket. Legyünk tudatos, és kíváncsi, az újra nyitni tudó, okos vásárlók. Ismerkedjünk, gondolkodjunk! pl:
http://antalvali.com/files/pdf/18-legkockazatosabb-vegyuletcsoport.pdf?getpdf=1

Én is hozzászólok!