Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Örökké fiatalon Adásba kerül: 2015. szeptember 01.

Emlékezzünk együtt a korszak bálványaival, akik a mai napig magyarok ezreinek a kedvencei! Milyenek voltak azok a nosztalgikus '70-es, '80-as évek? Hogyan élnek a "legvidámabb barakk" sztárjai, akikért egy ország rajong évtizedek óta? Mennyire szeretnek ők nosztalgiázni? Kérdéseinkre választ ad Tordai Teri, Eszményi Viktória és Pataki Ági. Adásunknak különleges meglepetés férfi vendége lesz, aki szeretné visszaadni közönségének mindazt, amit tőlük kap.

A fiatalságunk múlandó, azonban az idő előrehaladtát valamiért nem akarjuk tudatosítani és a változásba nehezen törődünk bele. Miközben a fiatalságon túl is van élet, van munka, vannak élmények. Csak rajtunk múlik, hogy milyen is lesz az életfelfogásunk, mennyire szeretnénk tevékenyek és aktívak maradni idősebb korban is. Olyan vendégekkel beszélgetünk ma, akik a '70-es és a '80-as évek legnagyobb sztárjai voltak, akik mind a mai napig produktívak, aktívak és szeretik az életet. Mindeközben az is érdekel minket, hogy mennyire szeretnek nosztalgiázni, mennyire szeretik visszaidézni a régmúltat, a csillogást? Mit gondolnak az örök fiatalságról? Milyen értékek és prioritások fontosak most számukra? 

"A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: az akarat- és képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon."

Albert Schweitzer

Tordai Teri Jászai Mari-díjas színésznő, a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló művésze nem akar nosztalgiázni, mert úgy érzi most is tele van jó dolgokkal. Elmondása szerint, van olyan, amit rosszul csinált az életben, de valamit mégis jól csinálhatott mivel gyönyörű lánya és unokái vannak. Ők azok, akik az életében a legnagyobb örömforrást jelentik számára.

Pataki Ági producer, az első magyar szupermodell visszaidézi a múltat: óriási élmény volt abban az időben bejárni a világot, amikor alapvetően csak három évente lehetett nyugatra utazni. Úgy gondolja, a fiatalság önmagában még nem jelenti a szépséget is. A pozitív kisugárzás független a kortól.  A ’70-es - ’80-as években a modell szakmában még kevés lány volt, így nagyon sokszor használt parókát, hogy változatos legyen. Úgy érzi mozgásban maradni a legfontosabb.

Eszményi Viktória, énekesnő nagyon szívesen őriz képeket élete meghatározó, szép emléket jelentő momentumairól. Örömmel emlékezik vissza arra, amikor kiutazott a Szovjetúnióba, – ez volt az első repülőútja - ahol oroszul kellett énekelnie a „De nehéz az iskolatáska” című dalt. Nagyon jól begyakorolta, azonban hirtelen elsötétült minden, elfelejtette a szöveget és magyarul folytatta tovább, de így is nagy sikert aratott.

Mándoki László zenész és zenei producer művészként nem akart olyan világban élni, ahol cenzúra volt. Nem volt annyi bátorsága, hogy itthon maradjon. Életében a nagy törés nem a disszidálás volt, hanem édesapja elvesztése, aki mindig azt mondta neki, hogy „Fiam, éld az álmaidat és ne álmodd az életedet.” Egyet szeretne kívánni, hogy minden úgy maradjon, ahogy eddig volt. Folyamatosan azt érzi, hogy azzal amit csinál, szeretne egy picivel szebb világot építeni.

A nosztalgia mint tünet

Magát a kifejezést 1688-ban alkották meg, melynek alapja két görög szó: a "nosztosz", azaz a hazatérés és az "algosz", ami a fájdalmat vagy a vágyódást jelenti. Ebben az időszakban a félelmet jelölte. Egy hazavágyó emberről van szó, aki attól tart, nem láthatja viszont a szülőföldjét. Ebben a korszakban betegségként tartották számon. Mihelyt valakit, például egy olyan helyről, mint a katonaság hazatanácsoltak, észrevették, hogy azonnal meggyógyult, visszatért az életkedve. Idővel a szó jelentése módosult: a térbeli elvágyódás helyét az időbeli elvágyódás vette át. Azt mondják, hogy a nosztalgia összekapcsolja a múltunkat a jelennel. Egy pozitív élmény, amelyhez veszteségérzés is társul. A sokarcú fogalom miatt nehezen kutatható terület ez a tudósok számára is. Sok kérdésben nem született egyetértés. A "régen minden szebb és jobb volt" sok esetben egy hamis képzet. Ugyanis emlékeink előhívása során is torzíthatjuk/ módosíthatjuk a megélt képet. Emléknek definiálhatunk olyat, amely nem is úgy történt, ahogy arra emlékezünk. Semmi sem volt jobb, hanem a jól ismert közmondás igazolódik be, mely szerint "az idő mindent megszépít."

A nosztalgia jótékony hatása

Mindezek ellenére, voltak kutatók, akik pozitív eredményeket kaptak kutatásaik során. A Southamptoni Egyetem kutatói szerint a nosztalgia az értékesség érzetét segít megőrizni, a nosztalgiát idéző dalok pedig optimistábbá teszik azokat, akiknek kötődésük is van hozzá. A pszichés problémák feloldásában is segíthet.  S ami a legfontosabb, a boldog emlékek felidézése hozzájárul a mentális egészségünkhöz.
A múltidézés képes az agyungat felpörgetni, a kreativitásunkat életre hívni. Amikor gondolatainkban egy-egy boldog pillanatban lubickolunk, akkor biztonságban érezzük magunkat, átéljük a valahová tartozás érzését, ennek következtében pedig sokkal nyitottabbá válunk. 

 

 

Két hozzászólás

andrisanyu
2015. szeptember 1. 20:35:22
Valaki mondja meg Jakupcsek Gabriellának, hogy az ujjatlan ruha már nagyon nem elönyös neki!
Minitehén
2015. szeptember 12. 12:12:58
Az biztos, hogy néha kicsit fájdalmas az öregedés, de csak akkor, ha az ember nem élte meg minden életkorában az annak megfelelő élményeket. Minden egyéb területen örülhet az ember, ha megél egy kort, persze ha úgy érzi, mindig megtette, amit kellett. Vagyis kihasználta az idejét, nem várt mindig a jobb időkre, amelyek olyan szemlélettel nem is lesznek soha.
A színészeknek és nyilvános szereplőknek ennél is fájdalmasabb lehet, hiszen megvannak a régi felvételek, fotók, ahol látszik, milyenek voltak. Az úgynevezett szép öregeket, akik nem több kiló sminkkel próbálják az időt eltüntetni, jó nézni. Nem úgy azokat, akik már fiatal korban is erősen festették magukat a rivaldafényre, és bizony mindig annyival öregebbnek néznek ki a koruknál, ahány kilóval szaporodik a felhasznált smink. Kár éri a bőrüket, nem sajnálják? és nem igaz, hogy kevesebb festékkel nem lehet megjelenni nyilvánosságon. Tényleg elhiszik, hogy a smink fiatalít? az erős festék alatt sokkal erősebben látszanak a mély ráncok, a táskás szem. Feltehetőleg ezért is fésülik a hajukat a szemükbe, az arcukba, nyakukba, de attól még a ráncok látszanak sajnos, és főleg attól, amivel ezeket palástolni igyekszenek.
Meg ott a csontsoványság (amit a férfiak nagyon utálnak), és ami Amerikában is nagyon dívik, mert nyilván előírás. Nem tudom, megfigyelték-e az amerikai színésznőknek szinte mindnek ugyanolyan pici az orra (csak egy orrminta van, amivel lecserélik a régit?), a színésznők bordái látszanak, egy falat hús nincs rajtuk, legfeljebb némi vállizom, ami meztelen dekoltázsnál még feltűnőbb, mert amorf képet mutat. Annak idején nemet mondtak a twiggys-anorexiás megjelenésre, ugyanakkor a színésznőknél még mindig nagyon dívik. A magyaroknál is megjelent ez a módi már, vegyük például a gyönyörű V. Verát, az ugyancsak gyönyörű D. Virágot, és még hány nagyon vékony, kisportolt, nyilván naponta edzőteremben kezdő színésznőt, akire bizony inkább ráférne öt kiló - elosztva -, akkor sokkal jobban járnának. Mert így, csontsoványan csak megrémül tőlük az ember, ha meglátja őket a képernyőn.
Nem mintha szép látvány lenne ennek az ellenkezője, de az elefánt termetűvé fejlődött P. Erzsi és másik nagy sztárunk, Piroska legalább mosolyog a képernyőn.
Még lehetne sorolni, de nem sorolom, inkább belenézek a tükrömbe, én megfelelek-e életkorom előírásainak. Mindenesetre mikor a minap a liftbe szálltam egy szerelő úriemberrel, nem is volt olyan tekintélyes a pocakja, de azért látszott rajta a napi két-három üveg sör meg a jó asszonyi ellátás. Én a magam hetven kilójával próbáltam betuszkolódni melléje, sikerült is, de azért elhangzott tőle egy jó tanács: ne izguljon és a világért se fogyassza magát, nagyon ronda, ha egy nőnek lóg a bőre!

Én is hozzászólok!