Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Az internet királynői Bloggerek Adásba kerül: 2015. szeptember 23.

A 21. század dívái már nemcsak a mozivásznon, hanem a közösségi oldalakon is születnek. A blog műfaját pedig a nők uralják! Rengeteg internetes napló olvasható a világhálón, de hogy kell ebből a sokaságból kitűnni? Hogyan kell olvasótábort szerezni? Milyen írásokra van igény? Ki a közönség? Ebbe a műfajba enged betekintést Szentesi Éva, Bolla Viktória és Bihari Viktória. Meglepetés vendégünk a férfi bloggerek táborát erősíti.

Bolla Viktória, divatblogger 1,5 évvel ezelőtt kezdett el blogot írni. Nagyon sokat gondolkodott azon, hogy milyen különlegeset, egyedülállót csináljon, amire felfigyelnek az emberek, hiszen rengeteg ilyen internetes napló van már, amelyek közül ki kell tűnnie valamivel. A blogot 5 lánnyal együtt írják, mindenki más-más témában. Viki magukat „blogazinnak” nevezi, ugyanis félig hasonlítanak a blogra, de félig már egy magazin struktúráját követik. Nincs specifikusan férfi témájuk, de a statisztikai adatok szerint kicsivel több férfi olvassa őket, mint nő. Professzionalitásukhoz hozzátartozik az is, hogy két nyelven  - magyarul és angolul is – írnak.

Bihari Viktória, blogger, akinek egy videotékában született meg a blogja, ahol napi tizenkét órát dolgozott. Jöttek-mentek a karakterek, amiket társadalomkritikai torz tükörrel, humorosabb formában "papírra vetett". Viktória szerint egy ilyen felületnek a címét tudatosan, a böngésző találati arányai szerint kell választani. Úgy érzi férfias gondolkodása van, és legtöbbször a nőcis témáktól távol tartja magát. Írásaiban az élete maximálisan benne van. Elmondása szerint hobbiból és szívből ír, nincs mögötte sem termék, sem szolgáltatás.

Szentesi Éva, író-szerkesztő 2011-ben kezdett el blogolni, aminek köszönheti most a munkáját és a szakmáját is. Karcolatokat és novellákat ír, írásainak az irodalomhoz van köze. A blogja egy magazin rovataként működik. A legolvasottabb bejegyzését körülbelül háromszázezren olvasták. Olyan ez a felület, mint régen volt a fonó. Az egésznek az a lényege, hogy tartalommal tudjuk megtölteni az írásainkat.

Wolf Gábor, kisvállalati marketing szakértő szerint másképp kommunikálnak a nők és másképp a férfiak. Ez a szféra azért nőiesedhetett el, mert ez egyfajta kommunikációs forma, és tudvalevő, hogy a nők ügyesebbek ebben. Ahogy Gábor fogalmaz, bőkezűbbek magukkal - egy férfi nem fog önmagáról írni. A blogolás egyfajta önállóság, amellyel nemcsak vélemény-, de anyagi függetlenséget is szerezhetünk. Kezdetben természetesen nem biztosít megélhetést, de később, ahogy nő a látogatottság száma, úgy nőhet ez az összeg is.   

Története

A „blog” elnevezés 1999-ben terjedt el, 2002-re már tömegjelenségről kell beszélnünk. A napló webes változatának is nevezik. Rengeteg típusa ismert, létezik: tematikus, elmélkedő, haverblog, blogregény, másokkal együtt vezetett közös blog, vállatai blog stb. Az írott formákon kívül, több más formátuma is ismert, ilyen például a fotóblog, vagy a videóblog, amelyet vlognak is szoktak nevezni. Vannak a podcast blogok, ahol az író hangállományok segítségével kommunikál, illetve elterjedtek a mikroblogok is, akik rövid szösszeneteket, bejegyzéseket készítenek.

William Winter, amerikai író a következőképpen nyilatkozik: "Az önkifejezés az emberi természet uralkodó szükséglete." A blogolás is egy önkifejezési forma, egy csipet a mi életünkből, amelyet megosztunk másokkal. A megnyilvánulás egy formája, amely lehet kezdetleges, de eljuthatunk az egészen professzionális szintig is. 

 

Négy hozzászólás

apuka
2015. szeptember 24. 11:54:42
megkérdezemBihari Viktóriát,mi az a kék-fehér közösségi oldal
Hajnalka
2015. szeptember 25. 22:41:33
Tisztelt Szerkesztő Asszony!

A blogos téma jó lehetett volna, de a meghívottak, Bihari Viktória kivételével, nem voltak elég érdekesek. Ezt nem a korom miatt mondom. Egy másfél éve blogozó kislány, aki nem ért semmihez, nyilván semmi közérdekűt nem tud mondani. Ráadásul rosszul artikulál, és kissé nagyképű.

Kérem, hogy jobban nézzék meg, hogy kit ültetnek a kamerák elé.
A műsort továbbra is szeretem, és a műsorvezető perfekt!
Üdvözlettel
egy egykori blogger
2015. szeptember 27. 13:52:10
Évekig én is bloggerkedtem, de az elmúlt 2-3 évben azt tapasztaltam, hogy lassan mindenkinek van blogja, és sajnos nem számít, hogy ismeri-e a magyar nyelvet vagy sem. Azt is megfigyeltem, hogy azok az igazán népszerű bloggerek (és nem a műsorban résztvevőkre gondolok, hanem a személyes tapasztalatomra), akik szapulnak egy-egy adott dolgot, és mindezt nem nyomdafestéket tűrően, hanem bátran használnak durva szavakat és kifejezéseket is. A rengeteg - számomra nem egyszer megfejthetetlen - rövidítésekről és a legalább bekezdésenkénti egy hangulatjelről már nem is beszélve. Illetve tendencia még a blogok ahhoz a bizonyos közösségi oldalhoz hasonló használata. Csak itt bátran, arc és név nélkül leírhatják a véleményüket, hogy éppen hová utaztak, milyen kencéket, ruhákat stb-t vettek mostanság és milyen "szuper" az életük és ők is milyen jó fejek.
Aki pedig szívét-lelkét beleadta egy-egy értelmes témájú bejegyzésbe, gondosan odafigyelt a stílusra, a helyesírásra, az csak nagyon keveseket érdekel, mert nem menő dolgokkal foglalkozik.
Mivel nem tudtam a felsoroltaknak megfelelni, én ezért hagytam fel a blogolással, de azóta egy picit jobban is érzem magam. Több időm jut igazán hasznos dolgokra és a bloggerkedés terén legalább már nem érzem azt, hogy bárkinek is meg kell felelnem.
Az azért elszomorít, hogy egy-egy valóban hasznos és normális bejegyzéseket író blogger munkáját még önkéntes munkaként sem ismerik el. De c'est la vie.
Minitehén
2015. szeptember 30. 21:33:17
Én azt tapasztalom, hogy a blogírás népszerűsége jórészt az emberek leginkább szeretett tevékenysége témájában népszerű: vagyis az evés még mindig vezet minden szinten, a legtöbbet nézett tévéműsorok főzőkések. Mert természetesen enni kell!
Más: az általam megnézett blogokban általában egytől ötig szólnak hozzá, mindig ugyanazok. Ez is attól van, hogy ma már mindenki blogol, akinek van egy kis ideje, illetve tudatni akar valamit a világgal. A megjegyzések ezekhez általában felületesek.
Én sose vezettem gasztroblogot, általában filozofálok valamilyen, számomra fontosnak vélt témáról, történetesen szemét- és újrahasznosítási témám is volt már. Vagy, emberi kapcsolatok milyenségéről, kudarcaink kutatásáról, mélyszegénység és hajléktalan-gondokról. Utóbbiban kudarcokat szenvedtem el élőszóban is...
A vicc az - és persze nem vicc, hogy egy idő után elfogytak az "embereim", többen pedig emailben közölték, hogy olvastak és tetszett is, de ők nem írnak be. Ki tudja, miért sajnálják már rám a betűiket, pedig Névtelen címen is lehet, nem kell regisztrálni sehová. Mátraverebélyi-szentkúti, krisnavölgyi képes beszámoló, kommunikációs problémákat fejtegető filozofálásaim - senkit nem érdekelnek. Szólj igazat, betörik a fejed! - nálam ennek a szemléletnek nem lett sikere... bájologni, hazudni kell ma minden vonalon, és sok helyütt ott lenni - akkor nyerő vagy.
Ezek alapján gondolom, nagyon sok helyen ott kell lenni és nagyon sok kapcsolattal kell rendelkezni ahhoz, hogy egy blog működni kezdjen és sikeres is legyen.

Én is hozzászólok!