Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kiközösítés Adásba kerül: 2015. október 06.

A közösítés fogalma már gyermekkorban elkezdődhet. Meddig mennek el a kiközösítők a lelki bántalmazásban? Hogyan kerekedhetünk ezen felül? Valakinek talán pont ez adott erőt, hogy megmutassa a világnak, mire is képes. Szülőként, hogy segítsünk gyermekünknek, ha ilyen helyzetbe kerül? Mit tanácsol a szakértő? Hosszú távon mik a kiközösítés lelki szövődményei? Csak a gyerekek tudnak ilyen kegyetlenek lenni, vagy a felnőttek is? Tapasztalatát megosztja Weisz Fanni, dr. Figula Erika és Madár Veronika. Meglepetés férfi vendégünk is megélte ezt az érzést.

Weisz Fanni, fotómodell, Magyarország siket szépségkirálynője ugyan siket iskolába kezdett járni, de jelelni nem volt szabad, így nagyon nehéz volt a gyerekeknek kommunikálniuk. Ha mégis jelelni mertek, körmöst kaptak a tanároktól. Édesanyja úgy gondolta átíratja őt egy halló iskolában, remélte, hogy ott jobb körülmények lesznek. Fanni mégis magányos maradt, nagyon rossz élményként él benne az iskolában töltött évek. Bátyjától tanulta meg a jelnyelvet. Ők ketten pedig a szülőket tanították meg jelelni. Annak ellenére, hogy kezdetben édesanyjával nem volt közös nyelvük, anyukája mégis észrevette, ha Fanninak bármilyen problémája volt.

Madár Veronika, színésznő érzékeny természetű gyermek volt. Abban viszont szerencsés volt, hogy az iskolai gondokat elmondhatta otthon. Súlyfeleslege miatt csúfolták. Ezt a húszas évei végére tanulta meg kezelni. Veronika szerint a legfontosabb - pont a téma apropójából is - hogy a szülő őszinteségre próbálja nevelni a gyermekét. Az iskolában kiközösítést nehéz megakadályozni, a legnagyobb probléma az, hogy a pedagógusnak nem áll rendelkezésére semmilyen fegyelmező eszköz. 

dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Főiskola Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet igazgatója, az iskolai erőszakkutató csoport vezetője szerint a kiközösítés többnyire azért következik be, mert a csoport normáinak nem felel meg az adott illető. Azonban míg az egyik csoportból esetleg kizárnak, egy másik csoportban felnézhetnek ránk. Erika szerint van bennünk egy ösztönös idegenkedés a mássággal szemben. Akkor, amikor bántunk valakit a saját feszültségünket vezetjük le. A kiközösítő gyermekek családja sokszor a belső értékek helyett a külső értékekre helyezi a hangsúlyt.

Abebe Dániel 'Bebe', az ország első számú funky-énekese, a Back II Black együttes tagja szerint azért nehéz gyerekként kiközösítettnek lenni, mert nem tudjuk mi is történik velünk pontosan. A mai napig nagyon nehéz beszélnie erről. Bőrszíne miatt többször is megverték és megfenyegették. Ezek miatt a megpróbáltatások miatt hiperérzékennyé vált. Bebe elmesélte, hogy eljutott hozzájuk egy történet: egy kislány véget vetett az életének, de előtte írt egy dalt a kiközösítésről, amelyet Bebéék a tiszteletére és mások megsegítésére meg is zenésítettek. 

A kör közepén vagy a körön kívül?!

Eddig sokan azt kutatták, hogy a kiközösített gyermek mit élhet át, azonban a Rochester Egyetem vizsgálatából kiderült, hogy a kiközösítő is ugyanolyan rosszul érzi magát, szégyenérzetet él át. 
Egy magyar kutatás szerint a fiatalok körében több agresszióforma is létezik, ezek közül a kiközösítés a második helyen van. Mi több, a lányok körében a legjellemzőbb. 
Ebben a témakörében a gyerekek sokszor kíméletlenek. Felnőttként ez már bizonyos normák és keretek között zajlik. Inkább vállaljuk a véleményünket szemtől-szembe, illetve megpróbáljuk megtanulni a problémakezelés megfelelő módszerét. Ezzel ellentétben a gyerekek nyíltan és olykor csúnya módon ki tudnak rekeszteni egy-egy társukat a csoportból. Ez legtöbbször kihatással van az adott fiatal egész életére. Közösségösszekovácsoló erővel bír a kiközösítés. Miért is? Azért, mert egy csoportot nemcsak a közös értékrend és gondolkodásmód tarthat össze, hanem az is, ha ugyanaz az ellenségük is. Ezenkívül egy gyermek számára indulat levezető cselekedettként is szolgálhat. Szülőként ébernek kell lennünk. Mindennél többet számít az őszinte beszélgetés, ha gyermekünk esetleg kiközösítetté válik, de abban az esetben is, ha kiközösítővé.  

 

 

Egy hozzászólás

Minitehén
2015. október 6. 18:16:51
Ez a téma is nagyon jó, örülök, hogy napirendre került. Bár, egy fecske nem csinál nyarat - ráadásul ezt a műsort a legfőbb kiközösítők, a gyerekek nem nézik. Otthon pedig a legutolsó téma, ami szóba kerül, az, hogyan bánik a gyerek a kis társaival az óvodában, iskolában. Vagyis a szülői nevelés is hiányos, sajnos, nemcsak ebben, sőt, majdnem fontosabb dolgokban is.
Általános iskolámban egynémely tanító kedvenc szórakozása volt kicikizni a szerencsétlen tanulót, persze akit lehetett. Évi osztályismétlőként került az osztályba, a légynek sem ártott, elvolt csöndben. Mikor beteg volt, egyik osztálytársnőmmel kimentünk a határba, ahol laktak, vittük neki a leckét. Egyedülálló, tanulatlan, de jóságos édesanyja beletörődően, hogy lánya nem nagyon tanul, így simogatta csúnyácska, darabos lányának a haját: hiszen úgyis nemsokára férjhez megy. Mi - tízévesen - ezen nagyon csodálkoztunk, hogyan lehet ez, én magamban pedig hozzátettem: ezt a csúnya, buta lányt senki nem veszi el. Tán négy év múlva a lakótelepen találkoztam vele, már anya volt, de férjjel, rendes házasságban élt.
Egy cikizést emelnék ki, ami őt érte a villogó golyószemű tanítónőtől. Óriási orkán volt előző nap, Évi nem jött iskolába. Másnap reggel azonnal odavitte az ellenőrzőjét, amibe édesanyja beleírta: a lányom a nagy szél miatt nem tudott iskolába menni. A tanítónő úgy fogta meg a témát, mint szenzációt. Kiszemelt engem, akinek négy évvel fiatalabb a húga: A te húgod köveket tett a zsebébe iskolába jövet? majd egy másik ugyanilyen gyerekhez szólt, utoljára a saját kisfiát említette példának, szintén ugyanezzel a szerinte jó szöveggel. Látszott, hogy a gyerekek többsége nem is érti ezt a zseb-kő-témát, Évi viszont csak állt, állt szelíden, míg a tanítónő meg nem elégelte a példázatokat. Úgy tűnt, mintha nem is értené, ahogy a tananyag se ment a fejébe. Nekem azonban máig sokszor eszembe jut, nyilván mert nem egyedi eset volt, hogy tanítók, tanárok az osztály előtt rendszabályozták a gyerekeket, a többi gyerek pedig élvezhette, ahogy Karinthy Frigyes is megírta: röhög az osztály. A kifigurázott tanuló aztán később is megkapta ezeket a szurkapiszkákat, ahogyan nagyon kövér, hosszú vörös hajú osztálytársunk is, vagy tudós szemüveges társunk kapafogakkal. Engem csak bőrhibám miatt csúfoltak, de nem sokáig, mert másodikos koromtól már megvédtem magam, körömmel, pofonnal, visszapofázással. Aki nem tudott visszavágni, a kertek alatt ólálkodva járkált, hogy minél kevesebbszer legyen kitéve a kiközösítésnek, csúfolódásnak.

Én is hozzászólok!